KOVAČIĆEV TIM

KADROVSKE SMJENE NA HTV-u Ovo su ljudi koji će odsad uređivati program Hrvatske televizije!

 EPH

Prijenosom konferencije za novinare sada već bivšega glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana na HTV 4 nisu prekršena programska načela javne televizije, već je riječ o programskom propustu, i to prije svega zbog duljine prijenosa, a ne zbog potrebe informiranja javnosti.

Programski propust

Tako je zaključilo jučer nakon dvosatne sjednice Programsko vijeće HRT-a od kojeg je Nadzorni odbor HRT-a zatražilo da se očituje o četiri točke - jesu li izravnim prijenosom Radmanove konferencije narušena programska načela, je li zbog toga bio opravdan prekid redovnog programa i prijenos u trajanju od 45 minuta, je li riječ o konkretnom slučaju privatizacije HRT-a te je li to zapravo bila komercijalna komunikacija zbog čega bi se bivšem glavnom ravnatelju ona mogla i naplatiti. Prisutni članovi Vijeća nisu mogli donijeti zajednički stav većinom glasova, pa su se odlučili sročiti vlastiti zaključak uz napomenu da su pitanja NO-a prilično nedefinirana. Inače, Saša Runjić, sada v.d. ravnatelja programa HRT-a, preuzeo je svu odgovornost na sebe.

- Kad nam je rečeno da će Radman održati konferenciju za novinare jer se nije imao prilike očitovati o zahtjevu za svoju smjenu pred Saborom, urednici su mi predložili, a ja sam podržao taj prijedlog, da konferenciju prenosimo na HTV4. Nitko nije utjecao na tu odluku, a kamoli sam Radman - istaknuo je Runjić. Radmanov nasljednik, v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić, zaključio je da je tim prijenosom napravljen programski propust.

No, nije bila to jedina smjena koja se spominje ovih dana na Prisavlju. Kako je nedavno ministar kulture Zlatko Hasanbegović sasjekao izvješće Programskog vijeća o njihovu radu za 2014., dio članova Vijeća zaključio je da ministar nije ni pročitao to izvješće.

Kompletna smjena

- Ovo je stav Vlade, a ne samo ministra. Ovo je uvod u kompletne promjene na HRT-u. Pravi razlozi Vlade nisu ni financijske, ni knjigovodstvene, pa sada ni programske prirode. Namjera je promjena političke, svjetonazorske i ideologijske paradigme u vladanju nad HRT-om - zaključio je vijećnik Ivica Maštruko raspravu.

Samo Prisavlje bilo je pak više opterećeno internom kadrovskom križaljkom, za koju je netko duhovito zaključio da “oni s HTV4 sad sele na HTV1, a tko je bio na HTV1 odlazi na HTV4”. Iako se ne zna kada će Siniša Kovačić povući prve konkretne poteze po pitanju kadra, nagađa se da bi mogla biti smijenjena kompletna sadašnja vodeća postava na Prisavlju. Prema sve glasnijim šuškanjima, Jozo Barišić trebao bi preuzeti Runjićevu poziciju i postati poziciju v.d. ravnatelja programa. Drugi tvrde da je zapravo zainteresiran i za mjesto Marije Nemčić tj. postati v.d. ravnatelja produkcije HRT-a, no navodno kandidat za to mjesto je i Josip Popovac, bivši čelni čovjek HRT-a. Boris Sruk (poslovanje) i Duško Zimonja (tehnologija), šuška se, navodno će zadržati svoje ravnateljske pozicije.

Nova lica Dnevnika

Što se tiče glavnih urednika HTV1, navodno će Katja Kušec preuzeti umjesto Igora Tomljanovića, Bruno Kovačević HTV2 umjesto Vesne Karuze, Vlatka Kolarević HRT3 umjesto Deana Šoše, a HTV4, na čijem je čelu Sanja Gvozdanović, ili Dijana Čović ili Ružica Renić. Nova rukovoditeljica Informativnoga medijskog servisa, umjesto Lamije Alečković, šuškaju kuloari, postat će Katarina Periša Čakarun. Inače, u roku od dva tjedna promijenit će se i lica “Dnevnika” koji će navodno preuzeti Tončica Čeljuska, Melinda Kurilj i Ružica Renić, naravno ako ne postane šef HTV4.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:49