VODIĆ KROZ IZBORE

KAKO GLASOVATI ZA EUROPSKI PARLAMENT 275 kandidata na 25 lista bori se za 11 mjesta za EU

Prema sadašnjim anketama, s lista SDP-a i HDZ-a oni imaju najviše šanse da budu u novom sazivu Parlamenta EU: Biljana Borzan, Ivan Jakovčić, Tonino Picula, Andrej Plenković, Ivana Maletić i Ruža Tomašić
 Mario Pusic /Goran Mehkek /Marko Todorov / CROPIX;

Ukupno 275 kandidata na 25 lista - od toga 18 samostalnih i sedam koalicijskih - borit će se 25. svibnja za 11 mjesta u Europskom parlamentu. Kampanja je već počela u ponoć 7. travnja i trajat će 47 dana, sve do petka 23. svibnja u ponoć, do kada će političari pokušati uvjeriti birače da izađu na izbore i daju glas upravo njihovim opcijama. Izbori za EP razlikuju se po načinu glasovanja jer birači imaju priliku glasovati i za pojedinačne kandidate unutar liste kojoj su odlučili dati glas.

Kako glasati na izborima za EU parlament?

Možete glasati da zaokružite samo redni broj liste kojoj dajete glas, što znači da glasujete za listu. Druga je varijanta da uz listu zaokružite i jednog kandidata s te liste. Na taj način neki kandidat koji je lošije pozicioniran na listi može dobiti više glasova od onog koji je na prvom mjestu.

U EU parlament ulazi 11 zastupnika. Znači li to da moram zaokružiti 11 imena s listi?

Ne, birate samo jednog kandidata s liste. Ako vam se, primjerice, dogodi da pogriješite i zaokružite dva kandidata s iste liste, to će se računati kao glas za tu listu, no neće se računati preferencijalni glas.

Mogu li zaokružiti samo ime kandidata, ali ne i listu?

Da, možete zaokružiti samo ime kandidata, što automatski znači i da ste glasovali za njegovu listu.

Mogu li zaokružiti samo listu, bez imena kandidata?

Da, no time ne koristite preferencijalni glas.

Kojem kandidatu ide moj glas ako zaokružim samo listu?

Ne ide ni jednom, ali s tim su u prednosti oni koji se već nalaze visoko.

Ako moj kandidat za kojeg sam glasao ne prođe, kako se dijele glasovi koje je dobio?

Ti glasovi ne idu ni jednom drugom kandidatu, nego pripadaju listi tog kandidata.

Mogu li glasovati za jednu listu, a za kandidata s druge liste?

Ne, ali prema Zakonu o izboru članova u Europski parlament, takav listić je ipak važeći, no računa se samo glas za listu, ali ne i za kandidata.

Što ako ne glasam za listu, nego za dva kandidata s dvije različite liste?

U tom slučaju listić je nevažeći.

Kad se uvažavaju preferencijalni glasovi?

Uvažavaju se samo ako broj preferencijalnih glasova pojedinog kandidata iznosi najmanje 10 posto glasova koje je osvojila pojedina lista. Oni koji osvoje najviše preferencijalnih glasova imaju prednost u dodjeli mandata jer se najprije računa broj preferencijalnih glasova, a tek onda redni broj kandidata na listi.

Na prošlim izborima najviše glasova dobio je Tonino Picula: da li je to zato što su ljudi glasali za njega ili zato što su glasali za listu pa su se njemu pripisali glasovi? Koliko je on dobio, a koliko lista?

Tonino Picula bio je prvi na listi pa mu preferencijalni glasovi nisu bili presudni. Bili bi presudni da je bio ispod petog mjesta jer bi u tom slučaju, zahvaljujući prefercijalnim glasovima, a dobio je 112.559 glasova, opet bio prvi. Njegova je lista dobila ukupno 237.778 glasova.

Može li neki kandidat koji je zadnji, 11. na listi, proći?

Može, ako osvoji više od 10 posto glasova koje je osvojila lista. Ako je lista, primjerice, dobila 300.000 glasova, prolazi kandidat koji je na preferencijalnim glasovima osvojio 30.001 glas i on onda istiskuje s liste kandidata koji bi prošao zahvaljući poziciji na listi, ali je osvojio najmanje preferencijalnih glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:13