NEMA ZAJEDNIŠTVA

KAKO JE PROPALA PRVA VUKOVARSKA ŠKOLA ZA HRVATE I SRBE Hrvatska vratila 350.000 €: U zgradi će biti vrtić, ali samo za pripadnike jedne nacionalnosti

 CROPIX

Projekt zajedničke osnovne škole za malene Hrvate i Srbe u Interkulturnoj školi “Dunav” u Vukovaru definitivno je propao, Hrvatska je morala vratiti 360.000 eura norveškoj Vladi koja je financirala hvalevrijednu inicijativu, a čeka se suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za gašenje škole, kako bi Grad Vukovar u toj zgradi mogao otvoriti dječji vrtić. Jedino se još ne zna hoće li to biti vrtić za najmlađe Hrvate ili najmlađe Srbe. Jer, zajedno sigurno neće biti, jer to ne odgovara lokalnim političarima i s hrvatske i sa srpske strane.

Interkulturna škola “Dunav” trebala je biti prva obrazovna ustanova u Vukovaru u kojoj se djeca neće dijeliti na Hrvate i Srbe, nego nastavu pohađati zajedno, po istom programu, u istim, zajedničkim učionicama. Sve je inicirala Vlada Kraljevine Norveške, a projekt je uz puno muke i otpora u Hrvatskoj gurao Nansen dijalog centar iz Osijeka, koji je bio spona između norveških i hrvatskih vlasti.

Opstrukcija

Norvežani su htjeli uložiti novac u tu pozitivnu priču sa scenarijem budućnosti, no lokalni političari, i Hrvati i Srbi, s druge strane silno su se trudili opstruirati projekt. Njima je puno bolji aktualni scenarij, scenarij prošlosti od kojega žive dobro. Projekt je, doduše, na kraju izguran na jedvite jade. Odnosno, barem se tako mislilo. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u jednom je trenutku odlučilo presjeći priču i prihvatiti norvešku ideju i novac, pronađena je zgrada u Borovu naselju, jedna od nekadašnjih Villa Bata, koja je bila uništena.

Norvežani su od ukupno planiranih 1,5 milijuna eura, koliko su namjeravali uložiti, uplatili prvih 360.000 eura, zgrada je obnovljena i opremljena, a onda ju je Ministarstvo predalo na upravljanje Gradu Vukovaru, kojemu je praktički nametnuto osnivanje nove obrazovne ustanove.

Zajednički cilj

Bilo je to 2016. godine, a odluku je morao donijeti aktualni gradonačelnik Ivan Penava koji se i tada, kao i prijašnjih godina, protivio projektu. Konačno, vijećnici HDZ-a i SDSS-a nekoliko godina ranije, u vrijeme dok je gradonačelnik bio SDP-ov Željko Sabo, udruženim glasovima “minirali” su i odbacili njegov prijedlog za osnivanje škole. Vukovarski HDZ-ovci i SDSS-ovci na tom su projektu bili i ostali nerazdvojni i čvrsti partneri s jednim jedinim ciljem - spriječiti pokretanje škole u kojoj će se miješati maleni Hrvati i Srbi.

Na kraju su u tome i uspjeli. Godine miniranja projekta, njegova odugovlačenja i svjesnog ignoriranja učinile su svoje. Djeca roditelja koja su u začecima projekta bila zainteresirana za novi način obrazovanja danas su već srednjoškolci, a novim naraštajima, odnosno njihovim roditeljima, školu nikad nitko nije predstavio na pravi način.

Doduše, za školsku godinu 2017./2018. interes su pokazali roditelji 12 djece, ali natječaj nije raspisan pod izlikom da “nisu zadovoljeni minimalni tehnički uvjeti u zgradi”. Prošle godine napokon je objavljen natječaj, ali je prijavnicu preuzeo samo jedan roditelj. Norvežani su na kraju, uvidjevši s kime imaju posla, odustali od projekta, ali ne i od svog novca.

Bez interesa

- Hrvatska je vratila u 2019. godini sredstva Kraljevini Norveškoj u iznosu od 360.000 eura. Napominjemo da je Grad Vukovar javno promovirao školu te je nekoliko puta bio objavljen poziv za upis djece u program predškole Interkulturne osnovne škole ‘Dunav’, međutim, nije bilo zainteresiranih roditelja. Objekt će i dalje biti na raspolaganju Gradu Vukovaru - izvijestilo nas je Ministarstvo obrazovanja, a gradonačelnik Penava potvrdio je da za taj objekt postoji interes dvaju vrtića koji bi tamo pokrenuli nove predškolske grupe.

- Čekamo suglasnost Ministarstva za gašenje škole kako bismo mogli osnovati novu ustanovu i nakon toga ćemo odlučiti tko će je koristiti, ali to će sigurno biti predškolska ustanova - kazao je Penava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:35