POČELO ČIŠĆENJE

KAMION SLETIO U POTOK I ZAGADIO IZVOR VODE U ZAGORJU? 'Ako ima miris nemojte ju piti! Možete ju koristi za kuhanje i pranje...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 14.02.2019. u 14:46

Zagorje.com

 

Direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić  ispred Crpne stanice Gredice u Zaboku danas je iznio rezultate analize vode za koju je objavljeno jučer da je onečišćena i da nije za ljudsku potrošnju. Radi se o vodi iz vodoopskrbnog sustava Zagorskog vodovoda za koju su građani dojavili da je čudnog mirisa i to s područja općina Lobor, Mače, Bedekovčina, Sveti Križ Začretje i Veliko Trgovišće te s područja gradova Zlatar, Zabok i Oroslavje, javlja Zagorje.com.

Prema dobivenoj preporuci Stručnog povjerenstva za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji, voda zbog mirisa nije za piće, ali se može koristiti za pranje, kuhanje i druge potrebe u kućanstvu – rečeno je na konferenciji za medije. Postoji sumnja da je došlo do ekološkog zagađenja potoka Reka, iz čijeg otvorenog toka dolazi oko 30 posto kapaciteta izvorišta Lobor, a procjenjuje se da je incidentom zahvaćeno 40 posto distribucijskog sustava Zagorskog vodovoda. Detalji ekološkog zagađenja su u nadležnosti policije, rečeno je na konferenciji za medije.

Mihovilić je rekao da su po prvoj prijavi o nekarakterističnom mirisu vode po nafti, promptno izvršene provjere parametara za provjeru sukladnosti vode za ljudsku potrošnju i poduzete mjere. Prve dojave građana Zagorski vodovod dobio je jučer u popodnevnim satima i odmah se krenulo s postupkom čišćenja i ispiranja cijevi zbog zagađenja ugljikovodicima.

- Voda se može koristiti za tuširanje i prokuhavanje. Ako ima miris nije za piće, ako mirisa nema može se piti – rekao je Mihovilić.

-  Voda se trenutno ispire, i svi zakonski parametri su u granicama, jedino je još problem taj miris, no sa svakim daljnjim ispiranjem rezultati su sve bolji,  objasnio je Mihovilić. U zakonskom su roku, kaže, obavijestili nadležnog sanitarnog inspektora, stručno povjerenstvo za vodu namijenjenu za ljudsku potrošnju, potrošače te su proveden hitne mjere radi otklanjanja uzroka odstupanja.

Na pitanje što je uzrok onečišćenju, Mihovilić je rekao da to trebaju utvrditi druge institucije, ali nije isključio mogućnost ljudskog faktora. Istaknuto je i da su zbog ograničenja u korištenju vode za ljudsku potrošnju osigurane isporuke putem javnih cisterni.

Ekipa Zagorskog lista bila je danas ujutro u Loboru. Do samog izvora nisu ih pustili, uspjeli su samo doći do postrojenja gdje im je rečeno da dalje nemamo pristup.

Zagađen je jedan od potoka, potok Reka. Kako se priča po Loboru, navodno se netko kamionom prevrnuo kod izvora prilikom čega mu je iscurila nafta. Građani s kojima su razgovarali, nisu pretjerano u panici, no ipak ne želi riskirati pa su zatečeni na izvorištu u Cukovcu kako u karnistere toče vodu.

- Zasada ne možemo baratiti činjenicama  kako je prevrnuti kamion ili radni stroj uzrok onečišćenja, jer su policijski izvidi još uvijek u tijeku.  Sva saznanja treba provjeriti, kao i sačekati analize tih uzoraka koje smo uzeli i  poslali na analizu – izvijestio je načelnik Policijske uprave krapinsko - zagorske Darko Car danas pred novinarima, prenosi zagorje.com.

Na pitanje novinara, da li je prevrnuti kamion iz kojeg je curila nafta uzrok onečišćenja, načelnik Car rekao da u ovom trenutku ne može reći razlog onečišćenja jer je kriminalističko istraživanje u tijeku i detalji se ne mogu otkrivati.

Do prevrtanja kamiona došlo je tijekom  jučerašnjeg dana, a kamion je u vlasništvu muškarca koji ima u šumi na Ivančici zakupljeno područje iz kojeg može izvlačiti drva. O utvrđenim činjenicama  kriminalističkog istraživanja Policijska uprava izvijestit će Državno odvjetništvo.

Izdvajamo