UNUTARSTRANAČKI IZBORI

KANDIDAT ZA POTPREDSJEDNIKA HDZ-a KUJUNDŽIĆ KAŽE DA JE POZIVANJE NA TUĐMANA RETROGRADNO Komentirao i Škorića: 'Petre, Petre zašto nisi stijena?'

Ivan Kujundžić (stoji)
 Damjan Tadić / CROPIX

Kandidat za potpredsjednika HDZ-a Ivan Kujundžić komentirao je u subotu preokret splitskog HDZ-ovca Petra Škorića, koji je prvo podržao Miru Kovača za predsjednika stranke, da bi potom svoju potporu izrazio aktualnom šefu stranke Andreju Plenkoviću, a onda u konačnici i odustao od kandidature za potpredsjednika stranke.

- Petre, Petre zašto nisi stijena? Žao mi je da je odustao od kandidature, mogao je barem sačekati i poslušati Andreja Plenkovića i onda se odlučiti.

Ovako je preuranjeno i doveo je sebe i sve nas u sumnju u moguće razloge svog odustajanja. Ne bih volio da bude ono o čemu su ljudi špekulirali. Ne vjerujem da je nešto posrijedi, ali malo je nespretno to napravio, volio bih da je bio stijena, kazao je Kujundžić za N1.

Kazao je i da s terena dolaze zabrinjavajuće informacije po pitanju prikupljanja potpisa, poput onih da se potpisi skupljaju samo za Plenkovića i njegov tim.

- Mora se omogućiti svim kandidatima jednako prikupljanje potpisa, kazao je Kujundžić te dodao da je s tom mišlju poslao pismo glavnom tajniku HDZ-a Gordanu Jandrokoviću, koji, kako je rekao, ima legitimitet i legalitet provesti unutarstranačke izbore.

- Nepročišćeni i nezanovljeni nećemo izaći pred naše glasače. Nisu nama bitni samo naši članovi, nego i naši birači, kazao je Kujundžić, dodavši da se HDZ u zadnje vrijeme doveo u pitanje da ne znaju gdje se nalaze na političkom spektru.

Na pitanje smatra li aktualnog predsjednika stranke odvažnim, Kujundžić je kazao da je, gledajući tri godine unazad, bilo prilike da se Plenković pokaže odvažnim, posebice kod prelaska na novu političku paradigmu i odabira HNS-a, koji za njega nisu prirodni partneri HDZ-a te su ideološki, kako kaže, bitno lijevo i odmak od svjetonazora vladajuće stranke.

- Nakon raspada koalicije s Mostom, nije imao hrabrosti izići pred javnost i ponuditi jednu novu političku platformu i na taj način se ne bi dogodila prevara birača. Mi smo ovako prevarili birače, uključili smo se u koaliciju s HNS-om i Pupovcem. Decidiran odgovor je da nije bio odvažan u važnim trenucima, kazao je Kujundžić.

Po pitanju unutarstranačkih izbora, Kujundžić ističe da su oni prilika da predsjedničke kandidate članstvo upita što kane učiniti po pitanju koalicijskog potencijala.

- Andrej Plenković danas će predstaviti program, vidjet ćemo u kojem pravcu ta politika inklinira, lijevom pravcu ili prema našoj biračkoj bazi. Moramo biti dosljedni sutra, jer ako ne budemo, mislim da nas čeka gorka istina s kojom ćemo se susresti najesen, ja sam to i u eseju rekao, da smo u mentalnom bunilu i ludilo kompleksa svjetonazorskog liječenja, kazao je Kujundžić.

Komentirao je i često pozivanje na Franju Tuđmana u unutarstranačkoj kampanji te kazao da je to pomalo postalo retrogradno.

- Franjo Tuđman je na jednoj svojoj glavnoj ideji pomirbe Hrvata želio doista postići veliko jedinstvo i prvi put smo ušli u povijesno razdoblje u kojem smo bili zatečeni i ratom i posve jedinstveni i u tom jedinstvu je izborena hrvatska država i njena sloboda. Danas se poziva na tuđmanizam, nekako me više demagoški asocira na te floskule. Tuđmanizam se živi na jedan drugi način, mi moramo urediti hrvatsko društvo, kazao je Kujundžić za N1, podsjetivši na lošu situaciju u pravosuđu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:09