INTERVJU - BORIS BLAŽEKOVIĆ

KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA HNS-a: 'Trenutno je stranka na lošem glasu i nitko ne razmišlja ići s nama. Koalicija s HDZ-om dala nam je samo gubitke'

“Želim u iduće četiri godine promijeniti paradigmu stranke i njene politike”, kaže Bležeković, kandidat za predsjednika HNS-a
Boris Blažeković i Ivan Vrdoljak
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Kandidat za predsjednika HNS-a Boris Blažeković ima petogodišnju strategiju relativiziranja stranke. Otkriva kako bi to učinio, te zašto misli da HNS i nakon najnižeg rejtinga u povijesti stranke ima svijetlu budućnost.

Izbori su pred vratima. S kime biste izveli HNS na izbore ako biste bili izabrani za predsjednika stranke?

- Bojim se da, i to zbog poznatih razloga, moramo izaći sami. Trenutno je stranka na lošem glasu i nitko ne razmišlja ići s nama. Ali očito više ne bismo išli s HDZ-om.

Dakle, suradnju s HDZ-om smatrate pogrešnom?

- Tako je ispalo. Mi smo stranka koja je uvijek imala potporu od 5 do 10 posto birača i koja je samostalno dobila jednom 12, a drugi put 7 mandata, da bi sada pali na to da već dulje vrijeme imamo potporu između 1 i 2 posto.

Biste li, ako bi vas izabrali za predsjednika, pokušali ujediniti stranku, odnosno vratiti bivše članove koji su s Ankom Mrak Taritaš otišli u Glas?

- Probao bih surađivati sa svim liberalnim strankama u Hrvatskoj, ali je teško reći na kojoj razini. U HNS-u su pucali međuljudski odnosi i to je teško vratiti. Sigurno je da bih bez ikakve taštine pokušao komunicirati, ali nisam siguran da bi došlo do ponovnog sklapanja. Uostalom, to ne bi ovisilo samo o meni i HNS-u.

U kakvim ste odnosima s Vesnom Pusić?

- Izuzetno ju cijenim, ali nismo baš u najboljim odnosima. Oni su se poremetili i prije raspada stranke. Uzrok našem razilaženju nije razlaz oko suradnje s HDZ-om.

Želite, dakle, biti predsjednik stranke s kojom nitko ne želi surađivati i za koju je izvjesno da nakon ovih izbora više neće biti na parlamentarnoj sceni?

- Projekt koji bih želio provesti, a to je revitalizacija HNS-a, radim jer vjerujem u liberalnu politiku i vjerujem da je HNS još uvijek organizacijski najjača liberalna stranka u Hrvatskoj koja ima najrasprostranjeniju mrežu.

To je projekt od pet godina, nije za ove, nego za sljedeće parlamentarne izbore. U sadašnjoj situaciji neovisno o tome tko će biti predsjednik stranke, na predstojećim izborima možemo dobiti tri do četiri mandata.

Vjerujem da imamo toliki potencijal, posebno na sjeveru i u Osijeku, da ostanemo parlamentarna stranka. Ali to nije moj projekt, nego ja želim u iduće četiri godine promijeniti paradigmu stranke i njene politike.

Kada bi vas HDZ ipak pozvao na svoje liste, bi li to trebalo odbiti ili objeručke prihvatiti?

- O tome bi trebalo jako razmisliti, a to je ionako špekulativna stvar. U HDZ-u su kazali da idu samostalno na izbore. Eventualno bi negdje išli s HSLS-om, a s nama nikako. A, kad bi se takva ponuda i dogodila, cijelo vodstvo stranke bi trebalo sjesti i dobro je razmotriti jer je HNS od cijele koalicije s HDZ-om samo na gubitku.

HNS je preuzeo resor obrazovanja kao jedan od najvažnijih. Jeste li zadovoljni time što je učinjeno, posebno s ovim povratkom djece u škole koji to zapravo nije?

- Povratak u škole je samo jedan dio koji je malo nespretno ispao, s čime ni ja nisam sretan. U odnosu na učešće i pokretanje reformi, zahvaljujući HNS-u nema više demonstracija protiv Barišića, uveli smo kurikularnu reformu u školstvo, a rezultati reforme će se vidjeti nakon 12 godina jer je to dugotrajni proces. S time sam jako zadovoljan jer smo prvi koji su ikada pokrenuli reformu školstva u zadnjih 30 godina u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:36