OBUSTAVA RADA

KAOS ZBOG ŠTRAJKA U ŠKOLAMA Sindikati: 'Policija zapisuje štrajkaše, nastavnicima se prijeti otkazom!'

Vlada se ne želi prije izbora obvezivati ni na kakav novi kolektivni ugovor s povišicama, no spremna je razgovarati o pravednijem modelu plaća nakon izbora
 Cropix

Da smo HEP, ugasili bismo struju. Ovako, možemo samo poručiti nastavnicima: "Dok ste u štrajku, pišite u e-dnevnike štrajk povlaka građanski odgoj", a roditeljima: "Ne dovodite do daljnjega djecu u škole jer tamo nemaju što raditi". Tu je štrajk, moraju se svi na to priviknuti.

Poruka sindikata zadovoljnog današnjim odazivom 84 posto članstva u osnovnim školama, odnosno 75 posto u srednjima, drugim riječima jest - štrajkat će sutra, štrajkat će i prekosutra, odnosno štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva za većim povišicama od četiri posto ili u slučaju kvalitetnog sporazuma. Posljednje konkretno znači da sindikalci traže pregovore o novom kolektivnom u koji bi bila uklopljena štrajkačka povišica, a primjena bi mogla biti i od 1. siječnja. Spremni su pristati i na 1. ožujka, no samo kroz pravno važeći sporazum.

Takav je zahtjev neprihvatljiv za Vladu, koja se ne želi prije izbora obvezivati ni na kakav novi kolektivni ugovor s povišicama, no spremna je razgovarati o pravednijem modelu plaća u prosvjeti odmah nakon izbora. Ministar znanosti Vedran Mornar štrajk smatra besmislenim u ovome trenutku, jer ne postoje temelji za pregovore na kraju mandata Vlade.

Prema podacima koje je skupilo njegovo ministarstvo od ureda državne uprave u županijama i zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, štrajk je u ponedjeljak oslabio u odnosu na onaj u petak. Danas je, kažu, štrajkalo 43 posto nastavnika u osnovnim školama i 38 posto u srednjima. U potpunosti je radila 221 osnovna škola, 117 ih nije radilo, dok je u 234 škola štrajk bio djelomičan.

Zabrinjavajuće informacije

U sindikatima navode da su s terena dobili niz zabrinjavajućih informacija, među kojima je zabilježba o osnovnoj školi u Ličko-senjskoj županiji u kojoj je policija zapisivala štrajkaše.

- To je vrlo opasno, kao i to da pojedini ravnatelji u Zagrebu prijete otkazom nastavnicima u štrajku - ustvrdila je Sanja Šprem iz Sindikata učitelja.

U Ministarstvu također bilježe nepravilnosti tijekom štrajka, poput nekoliko ravnatelja koji su u ponedjeljak odbili primiti djecu u škole.

- To je krajnje neprihvatljivo i vjerojatno ćemo im uputiti prosvjetnu inspekciju - komentirao je Vedran Mornar.

Upozorenja pravobraniteljice

Ivana Milas Klarić, dječja pravobraniteljica, upozorila je obje strane da vode računa o zaštiti interesa djece i ne dopuste da ijedno dijete ispašta zbog njihova konflikta. Pravobraniteljica je zaključila da zbog kontradiktornih uputa djeci i roditeljima o dolasku i nedolasku u škole nisu razrađeni planovi postupanja tijekom štrajka.

- Roditelji i djeca nisu na vrijeme obaviješteni o pravima i obvezama učenika u vrijeme štrajka. To se naročito odnosi na prihvat učenika, ali i odrađivanje izgubljenih sati na što prihvatljiviji način kako za učenike, tako i za roditelje - ističe Milas Klarić, uz poruku da će nastali spor između školskih sindikata i Vlade biti riješen u najkraćem mogućem roku kako bi se djeci omogućilo ustavno pravo na obrazovanje.

Organizatori štrajka, pak, emotivno dirnuti porukom podrške Sindikata strojovođa da će, citirali su iz pisma, ako treba, zaustaviti vlakove u znak solidarnosti s prosvjetarima, pozvali su sve sindikate u državi da u utorak na 20 minuta obustave rad.

U Vertikali nisu željeli komentirati prijedlog Školskog sindikata Preporod o tome da se štrajk prekine zbog očekivanog sve slabijeg odaziva prosvjetara.

- Ne želim da to uopće bude tema - poručio je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Dječjoj pravobraniteljici je preporučio neka se ne bavi njihovim štrajkom, nego onima koji kao rješenje prizivaju tzv. bijeli štrajk.

- To što predlažu neke grupe nastavnika putem Facebooka apsolutno je neprihvatljivo - ocijenio je Mihalinec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:52