ODLAZAK ISTINSKE LEGENDE

KARIJERU MOŽE ZAHVALITI RIBARSKOJ OBITELJI Manje poznati detalji iz života Milana Sijerkovića: Njegovi kolege ispričali omiljene anegdote s njim

 Biljana Blivajs / CROPIX

Kao i uvijek simpatični meteorolog Milan Sijerković svoju posljednju prognozu emitiranu 2. kolovoza ove godine u Dnevniku Nove TV završio je na sebi svojstven način: Imoćani vele, najbolje su dinje na Stipanje 3. kolovoza. Tada se može očekivati i pokoji posjet dobronamjerne kiše pa otud izreka - do Stipanja s prahom, od Stipanja s kalom. Ugodna vam večer, s dinjama ili bez njih, zadnji je put pozdravio mnogobrojne gledatelje koji su ga voljeli baš zbog njegove neposrednosti, ležernosti i šaljivih poslovica kojima bi začinio svaku vremensku prognozu, piše Slobodna Dalmacija.

Preminuo je u 84. godini života, a vijest o njegovoj smrti u ponedjeljak rastužila je čitavu Hrvatsku, pa i šire.

"Gledati gore prema oblacima nikad više neće biti isto", napisali su Milanovi kolege iz Hrvatskog meteorološkog društva u objavi o njegovu odlasku.

Zaštitno lice vremenske prognoze

Omiljeni meteorolog i zaštitno lice televizijskih vremenskih prognoza rođen je 1935. u Baošićima u Boki kotorskoj. Geofiziku s meteorologijom diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, gdje je i magistrirao. Daleke 1963. počinje raditi kao prognostičar u Državnome hidrometeorološkom zavodu, a prvi se put pred televizijskim kamerama tadašnje televizije Zagreb u vremenskoj prognozi pojavio pet godina kasnije. Na HRT-u je radio sve do umirovljenja u DHMZ-u 2000. godine, no na radost gledatelja ponovno se vratio na male ekrane 2005., ovaj put na Novoj TV. Jednako su ga obožavali obični prolaznici na ulici kao i kolege na poslu, koji se s nostalgijom prisjećaju svih zajedničkih provedenih trenutaka.

- Kad god bi ušao u redakciju, svima bi izmamio osmijeh na licu. Uvijek bi rado popio kavu s nama nakon kolegija, a obožavao je slatko pa smo ga znali razveseliti kakvom poslasticom. Divila sam se njegovoj beskonačnoj energiji i optimizmu koji je širio svuda oko sebe. Uvijek je imao toplu riječ za svakoga i nikad mu nije bilo teško kolegama otkriti kakvo će vrijeme biti za vikend - kazala je voditeljica Dnevnika Marija Župan Miholjek.

Njegov mlađi kolega Darijo Brzoja od Sijera, kako su ga od milja zvali prijatelji, puno je toga naučio.

- Znao sam ga odmalena, bio sam klinac, a on je već ozbiljno radio posao meteorologa. Kasnije mi je bio profesor i kolega, što mi je bila iznimna čast. Zajedno smo radili 13 godina i zajedno smo pripremali prvu prognozu na Novoj TV. Bilo je to moje prvo pojavljivanje na televiziji, a on je bio pun potpore. Ohrabrivao je svoje kolege, bez puno kritike, ali s mnogo savjeta. Teško ga je bilo natjerati da radi subotom jer su subote bile rezervirane za gljive, bio je strastveni gljivar. Bio je neumoran, iznimno produktivan, poeta za meteorološke izvještaje i nedostajat će nam - prisjetio se Brzoja.

Jedinstven smisao za prezentaciju

- Bio je poseban, s jedinstvenim smislom za prezentaciju vremenske prognoze, zbog čega je već za života ušao u legendu. Uvijek je bio spreman pomoći savjetom te razveseliti kolege svojim poznatim doskočicama - rekao je reporter Andrija Jarak, a poneke anegdote sa svima omiljenim meteorologom s nama je podijelila i mlada reporterka iz Ploča Sanja Vištica.

- Kad bi on ušao u redakciju, nekako bi uvijek svi imali istu reakciju: osmijeh od uha do uha. Ne mogu vjerovati da neće više biti "gdje-gdje kojeg pljuščića" i slavnih poslovica. To su mi bile najdraže prognoze. Sjećam se kad sam bila dežurna i kad bih mu pomagala unijeti u računalo ikonice za prognozu, onda mi je sve objašnjavao. A mobitel nije imao i kad bismo ga trebali i pokušali doći do njega, bilo bi nam veselo... Baš sam jako tužna što nas je napustio. Profesore, počivajte u miru. Gdje-gdje tamo, gdje god da jeste, sigurna sam da sija sunce. I da je ova moja prognoza točna - veli Sanja.

Osim što je prognozirao vremenske prilike, a ponekad i neprilike, Milan Sijerković napisao je i stotinjak znanstvenih i stručnih meteoroloških radova, dok je za one najmlađe objavio tri slikovnice.

- Dolazim iz ribarske obitelji i, htio-ne htio, odmalena sam se susretao s vremenom, i dobrim i lošim. Tako sam se i naučio promatrati vrijeme, zahvaljujući najviše starim ribarima. U to vrijeme nije bilo stručnih prognoza, pogotovo ne onih za pomorce pa sam se, promatrajući predviđanja ribara, zainteresirao za meteorologiju i odlučio za taj studij - kazao je gospodin Sijer u jednom od svojih mnogobrojnih intervjua.

Iako nije dočekao objavljivanje svoje najnovije knjige, nema sumnje kako će njezine stranice doći do velikog broja ljudi, baš kao što su došle i Milanove simpatične poslovice poput one "Sveta Kata, snijeg na vrata". Odavno su se upisale u televizijsku povijest, kao i ovaj veliki čovjek mekog srca kojeg su svi toliko voljeli i obožavali, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:26