NEPRAVOMOĆNO

KB-u Dubrava prijeti plaćanje štete od 45 mil. kuna

Ugovor od 45 milijuna kuna trebao je svesti potrošnju vode u KB-u Dubrava u realne okvire
Na fotografiji: Toni Kolak
 HANZA MEDIA

Turbulentna događanja u KB-u Dubrava od prije dvije godine, kad je s mjesta ravnatelja smijenjen dr. Toni Kolak i imenovan dr. Srećko Marušić, a sve zbog ugovora o uštedi vode u toj bolnici, ima i svoj sudski nastavak.

Ovih je dana bolnici stigla nepravomoćna presuda zbog raskida ugovora vrijednog 45 milijuna kuna. Tvrtka koja je trebala obaviti spomenute radove potražila je prije dvije godine sudsku zaštitu jer nisu pristali na mirno rješenje, odnosno sporazumni raskid ugovora.

Podsjećamo da je Upravno vijeće bolnice tada naložilo “upuštanje u sudski spor” jer je smatralo da je potpisan “štetan i protuzakonit ugovor” te da nije bilo elaborata koji bi pokazao što će se sve ugraditi u instalacije da bi se postigla ušteda. Tada su iz tvrtke ESCO tvrdili da ugovor ne može biti štetan za bolnicu, a kao dokaz iznosili su podatke o uštedama potrošnje vode po istom obrascu i ugovorima s drugim bolnicama.

Apsurd

No, zbog nastalog spora posao je prekinut. Naime, ugovor težak 45 milijuna kuna trebao je svesti potrošnju vode u KB-u Dubrava u realne okvire, odnosno u prosjek svjetske potrošnje po krevetu koji iznosi od 250 do maksimalno 450 litara. Umjesto toga, u KB-u Dubrava trošilo se po tadašnjim izračunima 1900 litara. Prema ugovoru, tijekom 15-godišnjeg razdoblja bolnica je trebala uštedjeti vode u vrijednosti 40 milijuna kuna.

S obzirom na situaciju tadašnji je ravnatelj Kolak dobio odobrenje starog Upravnog vijeće bolnice i potpisao ugovor s ESCO-om, a već ranije agencija koja nadzire javnu nabavu zaključila je da je “ugovor povoljan za bolnicu”. No, u međuvremenu su se dogodili parlamentarni izbori, stigao je novi ministar, a s njim i novo Upravno vijeće. Tinjajući sukob na relaciji Kolak - Kujundžić eksplodirao je anonimnim pismom i prijedlogom za smjenu ravnatelja. I Upravno vijeće, na čijem je čelu Grozdana Perić, prvo je smijenilo Kolaka, a potom uputilo bolnicu u spor s tvrtkom koja je dobila ugovor. Epilog je ova nepravomoćna presuda.

Koliko je ova priča bila apsurdna i nepotrebno trošenje novca govori i nedavna odluka Vlade o davanju suglasnosti Ministarstvu zdravstva i KBC-u Rijeka za sklapanje ugovora o energetskom učinku - uštedi vode. Naime, radi se o identičnom principu ugovora koji je bio potpisao KB Dubrava i s istom tvrtkom za koju je prije dvije godine rečeno da “radi na štetu bolnice”.

Odgovornost

Zašto je ovaj ugovor dobar za KBC Rijeka, a sličan štetan za KB Dubrava i tko će snositi odgovornost bude li presuda pravomoćna ravnatelj Marušić dogovara da će se KB Dubrava žaliti na prvostupanjsku odluku. No, postane li presuda pravomoćna, “pokrenut će regresno potraživanje od bivšeg ravnatelja Kolaka jer je potpisao taj ugovor, a nije imao suglasnost Upravnog vijeća te Ministarstva zdravstva i financija kao i Vlade”.

No, pravnici tvrde da se pokazalo kako potpisani ugovor nije štetan za bolnicu već da je šteta zapravo proizašla iz činjenice da je jednostrano raskinut. Drugim riječima, bolnica će, postane li presuda pravomoćna, svakako imati veliku štetu zbog toga što ugovoreno nije ispoštovano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:19