BUDŽETI

KBC SESTRE MILOSRDNICE ŽALI SE NA SURADNJU S HZZO-om KBC nikako ne može smanjiti minuse u proračunu iako im je veći mjesečni limit

Mario Zovak, Klinika za kirurgiju KBC-a Sestre Milosrdnice
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Mjesečni limit KBC-a Sestre milosrdnice u 2018. godini veći je za 4,24 posto, odnosno za malo više od dva milijuna i sto tisuća kuna. Unatoč tome Uprava KBC-a ne vidi načina da to bude dovoljno za smanjivanje minusa na računu.

Naime, istodobno s povećanjem budžeta od četiri posto, plaće zaposlenika povećavaju se za šest posto, a HZZO i dalje ne plaća sav odrađeni posao. Na tu temu ministar Kujundžić je za medije rekao da većina bolnica ispuni svoje limite, a HZZO sve pretrage plati prema ugovorenoj cijeni.

Prekoračenje

- To su pitanja semantike. KBC Sestre milosrdnice imao je od 2015. do 2017. godine isti limit, koji je malo veći od 50 milijuna kuna mjesečno. Međutim, mi svaki mjesec taj limit prekoračimo za pet do sedam posto, pa je, primjerice, 2016. godinu KBC završio s minusom od 68 milijuna kuna - kaže Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice. Zašto je to tako? Zovak pojašnjava kako su razlog fakture upućene HZZO-u iznad ugovorenog limita. Naime, teško je predvidjeti koliko će se pacijenata u mjesecu operirati ili pregledati, a kamoli prognozirati koliko će postupaka biti za dvije godine. - Taj ugovoreni limit procjena je ukupnih usluga koja se temelji na statistikama, demografskim kretanjima i epidemiologiji. To, pojednostavljeno rečeno, izgleda ovako: mi mislimo da ćete vi operirati sto pacijenata koji imaju žučne kamence, no dogodi se da mi operiramo 110 ljudi i tih dodatnih deset fakturiramo u kategoriji ‘iznad limita’ - kaže Zovak. Takvih je faktura u 2016. godini, koje je HZZO priznao, oko 60 milijuna kuna. - To znači da smo godinu realno završili praktički na nuli. Međutim, HZZO prizna fakture, ali nikad ne plati. Ministar je rekao da je HZZO platio sve što je ugovoreno. Istina, ali nije plaćeno sve što je učinjeno i priznato - kaže Zovak i dodaje kako bolnica ima svoje objektivne gubitke.

Raskorak

Dio je ono što HZZO ne plati, ali najviše su, pojašnjava Zovak, u relativnim gubicima jer su u raskoraku između predviđenog limita koji im je procijenjen za razdoblje od 2015. do 2017.

- Mislim da bi bilo nužno uzeti u obzir što se sve u toliko vremena pro­mijenilo u medicini, koliko je novih lijekova, usluga, broja pacijenata, novih tehnologija... Sada nam se, primjerice, diže limit za četiri posto, a istodobno su samo plaće porasle za šest posto - kaže Zovak.

Osim činjenice da HZZO ne plaća izvan ugovorenih postupaka i ono što plaća ponekad plaća ne­do­voljno.­ Primjerice, za liječenje troška opeklina čija je realna cijena, kaže Zovak, 700 tisuća kuna, po DTS-u je priznato do 154 tisuće kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:40