KRIZA VLASTI

KLJUČNI SASTANAK DOMOLJUBNE KOALICIJE Milošević: 'Imamo 65 zastupnika, svi su dobrodošli'

 Damjan Tadić / CROPIX

NOVO 16:42 Nakon sastanka, pred novinare su izašli predstavnici Domoljubne koalicije.

Ivan Domagoj Milošević (HDZ) rekao je: 'Svi su dobrodošli. I manjinci, i Most ili dio Mosta... Želimo sastaviti novu vladu koja će provoditi reforme. Hrvatska nema vremena za gubljenje. Nikakvih 6 do 12 mjeseci ne možemo izgubiti. Bez Mosta imamo 65 članova parlamenta, 68 sa strankom Bandić Milan 365. Vidjet ćete u četvrtak. Ne računamo na oporbu', rekao je Milošević pa dodao: 'Ključna je razlika da je Marić živio cijeli život u RH, puno bolje razumije politički kontekst za obavljati tako odgovornu dužnost i mislimo da će to biti dobar odabir'.

Krešimir Beljak (HSS) je ustvrdio kako Orešković nema legimitet. 'Mi ćemo glasati za opoziv. HDZ će skupiti ili neće skupiti 76 ruku, to je na njima, a ne na nama. Dajemo HDZ-u palicu u ruke da krene u skupljanje nove parlamentarne većine i nadam se da će u tome uspjeti. Marić je ipak radio nešto u Vladi, radio je kao pomoćnik ministra i tajnik, ima više legitimiteta nego netko drugi', smatra Beljak.

Darinko Kosor (HSLS): '80 posto hrvatskih građana nije zadovoljno situacijom i na nama je da situaciju riješimo ili idemo na nove izbore, već u srpnju. Nema logike da je premijer netko tko nema većinu. Prvi korak je u četvrtak a onda ćemo vidjeti dalje', zaključio je čelnik HSLS-a.

-----------------------------------------------------------

U središnjici HDZ-a u utorak u 15 sati počeo je sastanak čelnika stranaka Domoljubne koalicije, na kojem bi trebalo biti riječi o odluci Predsjedništva HDZ-a da ministar financija Zdravko Marić bude njihov kandidat za mandatara.

"Četiri mjeseca nije bilo sastanka Domoljubne koalicije pa sam radoznao što ćemo doznati od predsjednika HDZ-a", rekao je novinarima čelnik HSLS-a Darinko Kosor prilikom dolaska na sastanak. "Prva faza je glasovanje u četvrtak o premijeru i Vladi", rekao je Kosor.

Upitan kako neki u Koaliciji tvrde da već u ovoj fazi imaju 76 ruku, Kosor je odgovorio: "Ja ne tvrdim!"

Na pitanje kako će glasovati o premijeru Tihomiru Oreškoviću, podsjetio je kako se HSLS nije potpisao na zahtjev za opoziv premijera te dodao kako u srijedu imaju Predsjedništvo stranke, dok će u četvrtak odlučiti kako će glasovati. "Ako će cijeli Sabor biti protiv premijera, onda će za to biti i HSLS", poručio je Kosor.

Čelnik HSS-a Krešimir Beljak novinarima je rekao da je su koalicijski partneri pozvani kako bi im se objasnilo što će se dogoditi. "Mi (HSS) nismo faktor koji odlučuje i prema tome ćemo se postaviti. Mi ćemo biti za opoziv premijera", rekao je Beljak.

Vidjet će, kaže, imaju li oni koji su inicirali cijelu priču o preslagivanju Vlade tih 76 ruku, napominjući kako HSS neće u novu vladu koja bi iz toga proizašla.

"Mi imamo jednog saborskog zastupnika i bilo bi licemjerno od nas da sukreiramo državnu politiku i to bi bila politička trgovina s kojom se ja neću baviti", rekao je Beljak.

Čelnik HSP AS Ivan Tepeš kazao je kako očekuje da "kolege pokažu većinu, da se složi Vlada i Hrvatska krene u bolje sutra". "U politici je sve moguće, osim to da mi prihvatimo SDSS u Vladi", rekao je glavi tajnik te stranke Pero Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:04