NOVI INTERVJU

KOLAKUŠIĆ 'Ako pobijedim na izborima, prvo ću izmijeniti Ustav. Predsjednik bi trebao imati plaću od 75.000 kuna, znam kako bi došao do tog novca'

Mislav Kolakušić
 Marko Todorov / CROPIX

Predsjednički kandidat Mislav Kolakušić gostovao je u Dnevniku Nove TV. On je u petak Državnom izbornom povjerenstvu predao 15.000 potpisa potrebnih za kandidaturu.

Osim o predsjedničkim izborima, govorio je i o štrajku prosvjetara, ali i promjeni Ustava, nakon čega se intervju brzo pretvorio u bizarnu raspravu njega i voditelja Mislava Bage.

- Štrajk nije toliko radi materijalnih uvjeta. On zahtijeva pravednost i jednakost. Učitelji su nezadovoljni svojim položajem. Ja sam uvjeren da učitelji neće odustati dok ne ostvare svoje zahtjeve - rekao je Kolakušić.

Rekao je kako bi, ako dođe na mjesto predsjednika RH, svakako promijenio Ustav. Ako postane predsjednik, prvo će izmijeniti Ustav RH, a zatim bi krenuo u parlamentarnu utrku. Dodaje da je svaka izmjena Ustava moguća na referendumu.

- Ustav RH se može mijenjati na referendumu. Jedan od načina je prikupljanje potpisa od strane građana... Predsjednik RH podupire građansku inicijativu za prikupljanje potpisa i mijenjanje Ustava. Glavna promjena Ustava bila bi da predsjednik bira premijera. No parlamentarni izbori ostaju zbog trodiobe vlasti. Uzor je bila Francuska, republika svih republika, jedna od najdemokratskijih država u EU.

Devedesetih smo imali da Sabor mora dati suglasnost za vanjsko zaduživanje RH. Mi moramo vratiti Ustav kakav je bio. Izmjena izbornog sustava je ključna. Sve što nudim građanima, oni će sad znati što piše u budućem prijedlogu Ustava RH. Sad je problem raspršivanje glasova - kaže Kolakušić.

"Ustav nije švedski stol", upozorio ga je nakon toga voditelj Mislav Bago.

Kolakušić je kasnije tijekom intrevjua rekao i da bi apsolutno uveo referendum o euru, a dodao je i da je NATO mrtav, piše Dnevnik.hr. Također je rekao da treba ukinuti županije.

- Ne možemo imati ni 26 ministarstava, dovoljno ih je deset - smatra i dodaje kako će se u tom trenutku otvoriti gospodarstvo, a da ćemo u suprotnom "svi biti uskoro na ulici".

Izjavio je i da bi predsjednik trebao imati plaću od 75.000 kuna. Smatra da bi do tog novca došao smanjenjem broja savjetnika i pomoćnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:21