ISTRAŽIVANJE

KOLIKO ĆE PROSJEČNA HRVATSKA OBITELJ POTROŠITI ZA BOŽIĆ I NOVU GODINU? Blagdanska košarica ove godine skuplja je nego lani, većina nema za bakalar

 CROPIX

Tradicionalna blagdanska potrošačka košarica koja obuhvaća troškove tradicionalne prehrane za Badnjak, Božić, blagdan sv. Stjepana, Silvestrovo i Novu godinu iznosit će ove godine, kako su izračunali Nezavisni hrvatski sindikati, dvije tisuće kuna, dok je lani iznosila 1.956 kuna.

Košarica je temeljena na tradicionalnoj blagdanskoj prehrani koja se blaguje najčešće i u najvećem dijelu Hrvatske, pojašnjavaju iz NHS-a, prenosi Glas Istre.

Skromnija košarica ove godine iznosit će 854 kuna dok je lani iznosila 802 kune. Ne treba posebno naglasiti kako skromnija košarica može biti još i skromnija, odricanjem od još nekih blagdanskih sadržaja stola pa ju je, u vrlo skromnom obliku, moguće spustiti i na 525 kuna.

- Nažalost, neka tradicionalna jela, kao što su bakalar za Badnjak i purica za Božić, iziskuju povećane troškove zbog visokih cijena i većina hrvatskih građana neće si ih moći priuštiti - pojašnjavaju iz NHS-a čije je istraživanje pokazao da će tako veliki broj građana zamijeniti skupi bakalar, zubatac ili škarpinu sa oslićem ili nekom drugom još jeftinijom ribom - šarunom, lokardom, manjim trljama ili, za razliku od prošle godine i sitnom plavom ribom, srdelama.

Za ovu je ribu inače zbog mriještenja trajala zabrana ulova od polovice prosinca do polovice siječnja, no ove je godine ministar poljoprivrede donio izmjene dvaju pravilnika kojima će biti omogućen ribolov ove 'sirotinjske' ribe i u razdoblju od 21. do 24. prosinca, piše Glas Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:04