REZIME TRI GODINE U SABORU

KOLIKO RADI OPORBALaburisti uputili 20, HDSSB tri,a HDZ četiri prijedloga zakona

Nezavisna Jadranka Kosor bila je vrijedna kao i 41 zastupnik HDZ-a zajedno
 Goran Mehkek / CROPIX

U tri godine i dva mjeseca ponudili ste jedva četiri zakonska prijedloga. To hrvatski građani u izbornoj godini moraju vidjeti.

To je vaš doprinos boljitku Hrvatske. Svaka čast - tim se riječima predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović ponovno obrušio na HDZ prozivajući ih da u Saboru ljenčare jer ne daju zakonske prijedloge što je, smatra Milanović, “supstrat zastupničkog posla”.

I zaista, ako se dobro analiziraju dnevni redovi svih 15 sjednica aktualnog sedmog saziva Sabora koji je počeo krajem 2011., od tada do danas najveća oporbena stranka u proceduru je uputila tek četiri prijedloga - dvije izmjene zakona (o pravima državnih dužnosnika te zakona o radu), zahtjev za izglasavanje nepovjerenja tadašnjem ministru obrazovanja Željku Jovanoviću te prijedlog rezolucije o prometnom povezivanju Dubrovačko-neretvanske županije. Zadnji put je iz HDZ-a dokument u saborsku proceduru upućen prije više od dvije i pol godine.

Vrijedni laburisti

S druge strane, laburisti imaju osam puta manje zastupnika, ali su u isto vrijeme u proceduru poslali 20 inicijativa, izmjena ili dopuna zakona, novih zakona, prijedloga zaključaka... poput onih da se smanji plaća dužnosnika za 21%, da se minimalna plaća veže uz prosječnu bruto plaću, da se ukine valutna klauzula, da se propiše kaznena odgovornost za poslodavce koji radnicima ne daju potvrdu o plaći....

Bivša premijerka koju je HDZ izbacio je, primjerice, uputila četiri prijedloga, isto koliko i njezina bivša stranka koja ima 41 zastupnika.

Oporbeni HDSSB sa sedam zastupnika se također poput HDZ-a, nije “pretrgao” - u 37 mjeseci samo tri vlastita prijedloga uputili su u saborsku proceduru.

Politički deja vu

Milanović, čiji je prvi mandat zastupnika ostao upamćen po tome da ga “od sjedenja u Saboru bole prepone”, a i redovito je izostajao s važnijih rasprava u Saboru ili na njih kasnio poput primjerice, one o slovenskoj blokadi naših pregovora kada se pravdao da mu se ispriječio kamion pa nije stigao na početak rasprave, sada optužuje HDZ za nerad. I to gotovo istim argumentima kojim je upravo njega, kao šefa oporbe, prozivala bivša premijerka Jadranka Kosor. Ona je Milanoviću brojila javljanja u Saboru, kao što Milanović danas broji HDZ-ove zakonske prijedloge, a često mu je na tapeti i šef HDZ-a Tomislav Karamarko zbog toga jer se rijetko pojavljuje na Markovu trgu gdje uredno prima plaću.

HDZ se na Milanovićeve optužbe previše ne osvrće jer smatraju kako je on zadnji koji ih može prozivati.

- Milanović se hvali da je SDP dok je bio u oporbi predložio 43 zakona. Ali koliko od toga su proveli kad su došli na vlast? Dok su bili u oporbi zalagali su se za smanjenje PDV-a, a kad su doši na vlast jedan od prvih poteza im je bio povećanje PDV-a. Koji je onda smisao davanja prijedloga u Saboru. Samo da bi populistički pokazao da nešto radiš, a onda kad dođeš na vlast ništa ne provedeš, to je varanje birača - odgovara potpredsjednik Kluba HDZ-a Ivan Šuker na premijerove prozivke.

Važnost rasprava

Za razliku od laburista koji smatraju da je zadaća stranaka predlagati zakonska rješenja, u HDZ-u ne misle tako.

- Puno je važnije koliko je tko aktivan u Saboru. Jer zastupnici HDZ-a se stalno javljaju za riječ i u raspravama stalno dajemo upozorenja i prijedloge, pa od toga nema koristi - upozorava Šuker.

Sličnim argumentima i HDSSB brani mali broj prijedloga koji je upućen iz njihovog Kluba: - Što znači da uputite neki prijedlog kad ga onda vladajući prebacuju iz sjednice u sjednicu, po godinu dana ne dolazi na red za raspravu - pita se Josip Salapić.

Isti problemi, odnosno odbijanje vlastitih prijedloga od strane vladajućih, čekanje mjesecima da dođe na red za raspravu... muči i laburiste. No, oni će, najavljuje njihova v.d. predsjednice Nansi Tireli i dalje nastaviti s predlaganjem zakona.

Kritike i rješenja

- Smatramo da je dužnost stranaka ne samo kritizirati već i nuditi rješenja. A upravo kroz naše prijedloge građani i birači mogu najbolje vidjeti za što se mi zalažemo i što bismo promijenili - objašnjava Tireli. Podsjeća tako da su još 2010. laburisti prvi počeli govoriti o švicarskim francima i potrebi ukidanja valutne klauzule. I u mandatu Milanovićeve Vlade, konkretno na 5. sjednici Sabora, uputili su isti prijedlog koji je odbijen.

- Onda smo bili populisti, a sada, kad isto predlaže Milanović, to je najvažnije pitanje - upozorava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:09