MALIŠANI DOBILI ŠANSU

KONAČNO STIŽE LIJEK ZA DJECU U KLAIĆEVOJ Povjerenstvo procijenilo da bi za dvoje mogao biti učinkovit, za još jednu djevojčicu čeka se drugo mišljenje

 Ranko Šuvar / CROPIX

Uskoro u Dječju bolnicu u Klaićevoj stiže Dinutuksimab beta Aperion, lijek za liječenje visokorizičnog neuroblastoma za liječenje dvoje oboljele djece.

Naime, bolnica je upravo pokrenula postupak javne nabave za Dinutuksimab beta Aperion. Riječ je o lijeku oko kojeg se, nakon što ga je EMA (Europska agencija za lijekove) u svibnju odobrila za uporabu, podigla velika prašina. Posebno povjerenstvo, formirano samo za prosudbu o tome koliko bi djece trebalo dobiti taj lijek odnosno koliko ih od ukupno oboljelih zadovoljava kriterije za primjenu, odlučilo je da bi kod dvoje djece lijek mogao biti učinkovit. Potom je Vlada je iz proračuna odobrila sredstva za njegovu nabavu.

U natječaju stoji da se nabavlja 35 bočica toga lijeka čija vrijednost bez PDV-a ne smije prelaziti 2,7 milijuna kuna. Rok za uporabu lijeka mora biti najmanje 12 mjeseci kako bi se sigurno iskoristio čak i ako liječenje kod dvoje malih pacijenata za koje se lijek kupuje eventualno bude prekinuto s obzirom na to da ima vrlo jake nuspojave.

Naime, Dinutuksimab beta Aperion koristi se za liječenje oboljele djece kod koje je bolest trenutno u mirovanju odnosno kod one čiji nalazi govore da bi lijek mogao uspješno djelovati. Posebno povjerenstvo za procjenu potrebe nabave ovoga lijeka odlučilo je da bi u ovom trenutku dvoje djece moglo primiti lijek, a za još jednu djevojčicu povjerenstvo je zatražilo drugo mišljenje.

Natječaj je otvoren do 17. srpnja do kad će se primati ponude a objava o tome tko je dobio ovu nabavu bit će javna. Drugim riječima, do kraja ovog mjeseca prvi mali pacijenti oboljeli od visokorizičnog neuroblastoma mogli bi primiti terapiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:35