JEFF SESSIONS

KONTROVERZNI TRUMPOV MINISTAR DOLAZI U ZAGREB Doznajemo kako je dogovoren ovaj važan posjet i o čemu će razgovarati s državnim vrhom

 
Jeff Sessions
 Kevin Lamarque/File Photo / REUTERS

Američki državni odvjetnik i ministar pravosuđa Jeff Sessions dolazi danas u Hrvatsku, gdje će sudjelovati na regionalnoj radionici s temom transnacionalnog organiziranog kriminala. Posjet državnog odvjetnika dogovoren je tijekom boravka Davora Božinovića u SAD-u, kada su razgovarali o potrebi jače suradnji i na području borbe protiv organiziranog kriminala, ali i terorizma.

Session je prvi američki državni odvjetnik koji dolazi u službeni posjet Hrvatskoj, a primit će ga i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te premijer Andrej Plenković. Posjetit će i Ministarstvo vanjskih poslova gdje će razgovarati s državnom tajnicom Andrejom Metelko-Zgombić, a u ministarstvima pravosuđa i unutarnjih poslova razgovarat će s Draženom Bošnjakovićem i Davorom Božinovićem.

Tehnička pomoć

Na regionalnoj radionici koja će se održati na Policijskoj akademiji sudjelovat će i državni odvjetnici te ravnatelji policije iz šest zemalja regije, pa je cilj ovog okupljanja da se intenzivira suradnja u ovom dijelu Europe, koja je i dosad bila zadovoljavajuća.

Sessions će zasigurno željeti čuti s kojim se oblicima organiziranog kriminala susreće policija zemalja u regiji i može li se intenzivirati suradnja i s američkim službama zaduženim za borbu protiv kriminala.

Bit će riječi i o američkoj tehničkoj pomoći kako bi se države jugoistoka Europe lakše suprotstavile organiziranom kriminalu koji ne poznaje granice, a koristi sve sofisticiranije metode komuniciranja i djelovanja. Zahvaljujući suradnji policija država jugoistoka prekinuti su mnogi lanci šverca drogom i ljudima, ali su pritisci organiziranih skupina iz godine u godinu sve veći, opasniji i agresivniji.

Session će u Hrvatskoj biti do petka, a s hrvatskim dužnosnicima razgovarat će i o bilateralnoj i međunarodnoj suradnji u pravosuđu i sudstvu te o načinu jačanja provedbe zakona između Amerike i Hrvatske. Posjetit će i američko veleposlanstvo u Zagrebu gdje će se susresti s veleposlanikom SAD-a Robertom Kohorstom.

Suradnja s Amerikom na tom području nije novost, jer su i mnogi bivši hrvatski državni odvjetnici putovali u SAD i susretali se sa svojim kolegama. Razmjena informacija, ali i neke sinkronizirane akcije, daleko od reflektora javnosti, također se odvijaju posljednjih godina, a Amerika je naravno zainteresirana da hrvatska policija i Državno odvjetništvo razmjenjuju podatke s američkim službama jer organizirani kriminal postaje sve veća opasnost i za zemlje na jugoistoku Europe.

Na skupu u Zagrebu govorit će se i o povezanosti organiziranog kriminala i problema ilegalnog useljavanja te imigrantske krize na ovim područjima, jer je sve unosniji biznis nesretne ljude s Bliskog istoka uz visoke naknade “švercati” u zemlje zapadne Europe.

Novi kanali suradnje

Dolazak jednog od visokih dužnosnika američke administracije događa se u trenutku kada Hrvatska i SAD imaju vrlo kvalitetne odnose i kada Washington u Hrvatskoj vidi ključnog partnera u ovom dijelu Europe. Uspješna je suradnja i na području pravosuđa i borbe protiv organiziranog kriminala, a ministar Božinović je tijekom posjeta Americi otvorio nove kanale za unapređenje suradnje, što je i rezultiralo dolaskom Sessionsa u Zagreb.

Ne voli LGBT zajednicu, protivnik je pobačaja, istospolnih brakova...

Kao i niz drugih lojalista američkog predsjednika Donalda Trumpa, i aktualni američki ministar pravosuđa Jeff Sessions - pogotovo s obzirom na činjenicu da se upisao u povijest upravo kao prvi američki senator koji je jasno i glasno podržao kandidaturu neobičnog autsajdera iz New Yorka - slovi u najmanju ruku kao “kontroverzan”.

Otkad je potvrđen na tu funkciju početkom prošle godine, često je bio tema novinskih napisa. Unatoč očitom nezadovoljstvu svog pokrovitelja Trumpa, još uvijek je na čelnom položaju (u SAD-u je ministar pravosuđa istodobno i glavni državni odvjetnik) i kao takav dolazi i u našu zemlju.

Pojavom Trumpa počeo je sloviti kao jedan od njegovih najvećih pristaša, a Trump mu se naposljetku zahvalio na odanosti tako što ga je nominirao za ministra (kao izgledniji kandidat spominjao se Rudolph Giuliani koji je tada otpao, a sada je Trumpov pravni savjetnik). To će se pokazati kao dvosjekli mač.

Nakon što se ispostavilo da je u Kongresu, tijekom saslušanja o svojoj potvrdi za ministra, pod prisegom lagao (izbjegavao navesti činjenice) o svojim kontaktima s Rusima, preciznije s bivšim ruskim veleposlanikom u SAD-u Sergejom Kisljakom tijekom predsjedničke kampanje, Sessions se morao javno izuzeti iz istrage tzv. ruske veze koja Trumpa prati u stopu i ne da mu disati. Posljedično, na njega se stropoštao sav Trumpov bijes. Da je znao da će se ovaj izuzeti, nikad ga ne bi imenovao, ljutio se javno Trump, nelojalno nazivajući svog lojalista slabićem i “ostavljajući vremenu” da pokaže što će biti s njim. I tako Sessions živi svoje dane ne znajući hoće li i sutra biti ministar.

Njegova je karijera obilježena protivljenjem LGBT pitanjima, legalizaciji istospolnih brakova, pobačaju, zatvaranju Guantanama i brojnim imigrantskim bitkama. Zalaže se za ograničavanje migracije u svrhu zaštite američkih poslova te je, sažimaju neki, i prije samog Trumpa bio za zid na granici s Meksikom. (M. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 01:01