POVEĆANJE TROŠARINA

KRAJ BENZINSKOG TURIZMA Luksemburg diže cijenu goriva, susjedi očajni

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.12.2019. u 15:36

Capljina, 140115.
Cijene naftnih derivata vec tjednima nastavljaju sa padom.
Unatoc pojeftinjenju, cijene goriva zbog povoljnijeg PDV-a nize su u BiH, gdje litra Eurosupera 95 i Eurodizela iznose 7,70 kuna.
Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
Denis Jerkovic / CROPIX

 

Veliko Vojvodstvo Luksemburg objavilo je u ponedjeljak da će sljedeće godine povisiti cijenu goriva kako bi ostvarilo ciljeve u vezi sa smanjenjem ugljikova dioksida, što bi moglo zadati težak udarac "benzinskom turizmu" koji se razvio uz granicu.

"Veliko Vojvodstvo Luksemburga ostvarit će svoje ciljeve na polju klime i energetike isključivo ciljanim mjerama u vezi s prodajom goriva u cestovnom prometu", ističe se u priopćenju triju ministarstava koja sudjeluju u tim mjerama.

Povećanje trošarina predviđeno je "između veljače i travnja 2020."

Benzin će biti skuplji za 1 do 3 centa, a poskupljenje dizela će biti veće, od 3 do 5 centa.

"Budući da su cijene dizela i benzina u Luksemburgu niže nego u susjednim zemljama, važno je postupno smanjivati razliku u cijeni sa susjednim zemljama kako bi se ograničio izvoz goriva", obrazlaže luksemburška vlada.

Udio "benzinskog turizma" u prodaji goriva u zemlji prosječno je 80 posto od početka stoljeća, objavio je statistički zavod Statec.

No od 2015. i povećanja PDV-a, taj je udio pao na 77 posto.

Ta malena zemlja sa 610.000 stanovnika ima 234 benzinske crpke, od kojih je 60 posto na granici.

Porezni prihodi od naftnog sektora u Luksemburgu su oko 2 milijarde eura na godinu, ili oko 3 posto njegova BDP-a, objavila je Luksemburška naftna grupacija.

Vlada ocjenjuje da je Luksemburg ove godine ispustio 9,3 milijuna tona CO2, a iduće će 8,1 milijun tona.

Najavljene su i druge mjere radi smanjenja ugljikova otiska zemlje poput besplatnog gradskog prijevoza od 1. ožujka 2020.

Izdvajamo