PROMJENE U VRHU

KRAJ VLASNIČKOG PREUSTROJA Imenovana nova Uprava i Nadzorni odbor Europapress holdinga

 Elvir Tabaković/Cropix

Najveća medijska izdavačka kuća u Hrvatskoj, Europapress holding (EPH), među čijim je izdanjima i Jutarnji list, dobila je u utorak peteročlani Nadzorni odbor u koji su, uz predstavnicu vlasnika Anu Hanžeković, predsjednicu, imenovani i prof. Žarko Puhovski, kao potpredsjednik i ujedno do danas medijski vjerojatno najeksponiraniji i javnosti najpoznatiji član NO, splitski ekonomist Dejan Kružić, general i profesor na ETF-u Krešimir Ćosić i fra Ilija Živković, profesor na Bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Raznovrsnošću svjetonazora i političkih stavova članova NO novi vlasnici EPH žele osigurati zastupljenost široke palete stavova u svim izdanjima EPH. Nadzorni odbor odmah je nakon konstituiranja imenovao i zasad dvočlanu Upravu Holdinga, kojoj se od utorka, uz predsjednicu Zrinku Vuković Berić, pridružio i Tomislav Wruss, dugogodišnji urednik i izdavač u čijem su životopisu i pokretanje Jutarnjeg lista, kojemu je 10 godina bio i prvi glavni urednik, i pokretanje Glorije i Dnevnika, prvog poslovnog dnevnog lista u Hrvatskoj.

Prema riječima novog većinskog vlasnika EPH Marijana Hanžekovića, Jutarnji list trebao bi koncepcijski biti glasilo liberalnog, socijaldemokratskog usmjerenja, s težištem na točnosti i relevantnosti.

Ana Hanžeković

Predsjednica Nadzornog odbora, starija kći novog većinskog vlasnika EPH Marijana Hanžekovića.

Diplomirala na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2001. godine, na kojem je četiri godina kasnije položila pravosudni ispit. Nakon toga, od 2004. godine radila je u odvjetničkom uredu Hanžeković, Radaković i partneri. Krajem 2008. imenovana je u Upravu Genere, tvrtke koja jedina u Hrvatskoj proizvodi veterinarsko-medicinske proizvode. Menadžersko iskustvo stjecala je u Diners Club Adriaticu, a dodatno se usavršavala 2009. godine u London Bussines School. Osim toga, Ana Hanžeković je utemeljiteljica humanitarne Zaklade Ivana Hodak u čast svoje nesretno nastradale prijateljice. Mnogi joj ističu 24-satnu radnu energiju. Majka je dvoje djece.

Zrinka Vuković Berić

Nova predsjednica Uprave EPH i dosadašnja direktorica financija i prokuristica Odvjetničkog društva Hanžeković i partneri. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i završila program profesionalnog usavršavanja Eduka u Zagrebačkoj banci, položila je ispit za investicijskog savjetnika pri Hrvatskoj udruzi financijskih analitičara te brokerski ispit HANFA-e. Karijeru je počela u Zagrebačkoj banci, gdje je radila pet godina, najvećim dijelom kao privatni bankar. Nakon toga, tri je godine bila član Uprave HOK-OSIGURANJA d.d. Od 2007. radila je u Odvjetničkom društvu Hanžeković & partneri, a 2008. je postala članica Nadzornog odbora Genere d.d.

Žarko Puhovski

Profesor filozofije politike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i jedan od najcjenjenijih političkih komentatora. Rođen je u Zagrebu 1946. godine. Diplomirao politologiju na Fakultetu političkih znanosti. Bio je urednik omladinskih novina, a u vremenima raspada Jugoslavije jedan od osnivača prve nerežimske političke organizacije - UJDI. Tijekom rata u Hrvatskoj član je Hrvatskog helsinškog odbora, bio je i njegov predsjednik, ali ga napušta 2008. Gost je predavač na svjetskim sveučilištima: Berlin, Frankfurt, London, Brighton, Klagenfurt i Valencija. Zapažene knjige su mu “Povijest i revolucija”, “Um i društvenost”, “Socijalistička konstrukcija zbilje”.

Bruno Konjevic / CROPIX
Zagreb, 251113. Konferencija za medije i okrugli stol Zidovske opcine Zagreb I Soa akedemije na temu - Buducnost bez manjina u kojem su uz zainteresirane sudjelovali Ognjen Kraus (predsjednik Zidovske opcine), Sanja Zoricic Tabakovic (Sou Akademija), Zarko Puhovski, Mirjana Krizmanic, Renato Matic i Zoran Pusic.Na fotografiji: Zarko PuhovskiFoto: Bruno Konjevic / CROPIX

Dejan Kružić

Financijski stručnjak zavidne reputacije i profesor na splitskom Ekonomskom fakultetu. Rođen je u Bijeljini 1954. godine, a od 1962. živi u Splitu gdje je diplomirao na Ekonomskom fakultetu 1976. godine, a 1983. godine obranio je doktorsku desertaciju. U splitskom Poglavarstvu 2003. godine uveo red u gradsku blagajnu te je Split te godine bio jedini grad u Hrvatskoj koji nije imao duga. Kružić je bio dijelom tri “splitske svetinje” - radio je na rukovodećim mjestima u splitskom Škveru, zatim Hajduku (doduše u najkraćoj, svega mjesec i pol dana, eri Željka Jerkova), te je bio direktor Slobodne Dalmacije. U Splitu ga često nagovaraju da se kandidira za gradonačelnika.

Krešimir Ćosić

Umirovljeni general HV-a te redovni profesor na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, gdje predaje kolegij Digitalne simulacije u stvarnom vremenu. Član je Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Rođen je 1949. u Zagrebu. Doktorirao je na ETF-u. Kao izvanredni profesor radio na katedri raketne tehnike na Tehničkoj vojnoj akademiji u Zagrebu. Vodio je mnoge istraživačke projekte s područja upravljanja raketnim sustavima. Početkom rata uključio se u obranu zemlje i sudjelovao u operacijama Bljesak, Ljeto 94, Zima 94 te Oluji. Bio je zamjenik ministra obrane 1995. - 2000., saborski zastupnik i voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Tomislava Kristo / CROPIX
Zagreb, 281114.U Muzeju suvremene umjetnosti odrzana je dodjela donacija i stipendija Zaklade Adris studentima, doktorima i znanstvenicima sa svih podrucja znanosti za projekte kojima doprinose postizanju pravednijeg i naprednijeg drustvenog okruzenja.Na fotografiji: Kresimir Cosic.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Fra Ilija Živković

Franjevac, svećenik i psiholog, rođen je 1954. u Kostrču kod Orašja. Nakon studija na Katoličkom bogoslovnom fakultetu zaredio se, a od 1981. do 1983. studirao je na Papinskom sveučilištu Antonianum. Od 1984. vodio je Hrvatsku katoličku misiju u Washingtonu i studirao psihologiju na Catholic University of America, gdje je i doktorirao. Šest godina je radio u Glasu Amerike, a od 1992. do 1995. bio je docent na medicinskom fakultetu Georgetown University. Bio je franjevački general u Rimu od 1999. do 2007., direktor IKE, tajnik HBK i direktor Hrvatskog katoličkog radija. Predaje na Katehetskom institutu KBF-a te na Hrvatskim studijima.

Dragan Matic / CROPIX
Zagreb, 281014. Predsjednik Republike Ivo Josipovic urucio je odlikovanje Red kneza Branimira s ogrlicom fra Iliji Zivkovicu.Na fotografiji: fra Ilija Zivkovic.Foto: Dragan Matic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:26