MONARH NA RABU

Kraljeva ljubav i moć stonskih kamenica

Priča o naturizmu u Hrvatskoj počela je u rapskoj uvali Kandarola, gdje su se u kolovozu 1936. kupali Edvard VIII. i Wallis Simpson
Kralj Edvard VIII. upravo se na krstarenju Jadranom odlučio oženiti svojom ljubavnicom, američkom pučankom Wallis Simpson

Hrvatska danas na turističkoj naturističkoj karti svijeta ima top poziciju. Popis naturističkih plaža a i kampova je podugačak, od sjevera do krajnjega juga. Od plaže Moj mir kod Savudrije, Ladinog gaja kod Umaga, preko popularnog kampa i plaže na otočiću Koversada kod Vrsara, do Crvenog otoka i Valalte kod Rovinja. Od Baldarina i Kovačina na Cresu, Sunčane uvale na Lošinju, plaža Bunčuluka, Jablanova i Konobe na Krku, Ciganke i Sahare kod Lopara do Šimuna i Straška na Pagu.

Od hvarske Mekićevice i Jerolima, Pakline na Braču, Lenge Brendane, Badije, Velike i Male stupe na Korčuli do Lokruma, Lapada i Plata u Dubrovniku... I još nebrojeno mnogo drugih isto tako popularnih na brojnim otocima i duž cijele jadranske obale.

A sve je počelo u rapskoj uvali Kandarola, u kojoj su se prema svjedočenju jednog barkajola sredinom kolovoza 1936. godine upravo u toj uvali bez odjeće prvi okupali, ni manje ni više nego tada aktualni britanski suveren Edvard VIII. i njegova ljubavnica, američka pučanka Wallis Simpson.

Sve što se i zašto se događalo prije i poslije toga čista je povijest. Ali pritom nepobitna je činjenica da je upravo tih deset dana jadranskog krstarenja kralja Edvarda i Wallis Simpson začelo u Hrvatskoj naturistički raj, da je ono iz temelja promijenilo odnose u britanskom kraljevstvu jer se kralj baš na tom krstarenju odlučio oženiti i abdicirati, a da se to nije dogodilo vjerojatno bi se bitno promijenio tijek II. svjetskog rata.

Počnimo priču s jednim također rapskim nimalo džentlmenskim opisom rapskog opisa dotične dame, koja im je izgledala “kao da su je izmrijestila dva bakalara”.

Jest, Wallis Simpson nije izgledala baš ženstveno. Više je bila nalik strogoj viktorijanskoj guvernanti kojoj je jedini cilj bio izvođenje na pravi put plahog dječarca, kakvim se činio Edvard, premda je tada u siječnju 1936., kada je postao kralj, već imao 42 godine. No, bila je to samo njezina fasada iza koje se krila slobodoumna, proračunata i ljubavnim avanturama sklona američka ambiciozna domina, ujedno željna svjetskog utjecaja i moći.

Zavirimo malo u slijed događaja koji su prethodili njihovom sudbonosnom desetodnevnom krstarenju hrvatskim Jadranom.

Put do braka

Wallis je najprije bila u braku s oficirom američke mornarice Winom Spencerom, a ljubavnik u Washingtonu bio joj je jedan argentinski diplomat. Kada je Spencer dobio premještaj u Hong Kong, otišla je s njim, ali su se razišli pa je otišla je živjeti s nekim muškarcem u Šangaj. Potom se preselila kod prijatelja u Peking, gdje joj je ljubavnik bio talijanski diplomat grof Galeazzo Ciano, kasnije Mussolinijev zet.

Tada se vratila u Ameriku gdje joj je brak ponudio bogati Ernest Simpson, koji je također bio u braku i imao je djecu. Oboje su se razveli i preselili u London. Wallis Simpson našla se u visokom društvu i svuda je govorila da želi upoznati princa - prijestolonasljednika Edvarda.

Napokon joj je to uspjelo, ali ne baš tako otprve. Prvo se upoznala sa sestrom tadašnje Edvardove ljubavnice, Consuelo. Onda ju je Consuelo upoznala sa svojom sestrom Thelmom, Lady Furness, koja je imala muža, ali bila je službena prinčeva ljubavnica. Onda je Lady Furness na jednoj svojoj zabavi predstavila Wallis princu Edvardu. Bilo je to 10. siječnja 1931. godine.

Nastavili su se viđati do 1934. godine na različitim partyjima. Princ nije mogao sakriti da mu se sviđa njezin grubi i omalovažavajući odnos prema njemu. Na primjer, uzela bi mu nož iz ruke da mu nareže piletinu u tanjuru, ili bi mu naredila da joj on osobno zove taksi iako je tu bila brojna posluga...

Taoističke ideje

Kada je njen muž osiromašio, ona kreće u lov na princa. Postala je Edvardova ljubavnica u siječnju 1934. godine, iskoristila je vrijeme kad je njegova ljubavnica Lady Furness bila na putu u New Yorku.

Te su godine bili na prvom zajedničkom krstarenju uz španjolsku obalu. Edvardov službeni biograf napisao je: “On je postao ropski ovisan o njoj”.

Edvard ju je odmah počeo uzdržavati i obasipati skupocjenim draguljima, pa ju je čak doveo na dvor i predstavio kraljici i kralju. Planirao je da se ona razvede i da postane njegova životna suputnica - kraljica.

Vratimo se malo u vrijeme dok je Wallis živjela u Kini. Zvala je to svojom Lotus godinom. Sastavni dio kineske medicine bio je taoizam, koji je tumačio da seksualnost upravlja životnom energijom, da o tome ovisi i dugovječnost pa su se koristili i razni poticaji, kupanja, masaže, tehnike disanja i afrodizijaci. Očito je da je sve to zajedno s njenom pojavom plahog i zbunjenog Edvarda jako privlačilo i da je u toj njezinoj dominaciji jako uživao.

Kad su krstarili španjolskom obalom 1934., jedan član njegova osoblja John Aird zapisao je: “Princ je izgubio samopouzdanje, slijedi W. posvuda kao psić”.

TZG Rab

Superjahta Nalin

A onda su zajedno otišli na krstarenje Jadranom. Edvard je unajmio od prebogate udove Lady Yule njezinu superjahtu Nahlin da bi izbjegao kraljevski protokol. S Wallis prilagodio je jahtu svojim potrebama. Budući da je Lady Yule bila i strogi trezvenjak, Edvard i Wallis izbacili su knjige iz njezine knjižnice i zamijenili ih bocama.

Krstarenje Jadranom počeli su u Šibeniku. Pošto su opisanim događajem obilježili rapsku uvalu Kandalora, nastavili su prema sjeveru. Jahta je viđena u Velebitskom kanalu i na Molatu... Nedavno je otkrivena njihova fotografija s Kornata. Na njoj se vidi kako izvlače brodski dinghy u neku uvalu i bili su obučeni. Nisu se kupali. Zatim su posjetili Trogir.

Njihovo kupanje bez odjeće nije fotografijom nigdje zabilježeno, ali postoji svjedočanstvo da se Wallis kupala i na Jerolimu kod Hvara, gdje je danas naturistička plaža. Također se Nahlin usidrila između Lumbarde i Vrnika, gdje je velika mogućnost uživanja u blagodatima mora bez odjeće. (Tamo se okupala i posada Nautičke patrole, ali ne bez odjeće.)

Poznato je da se jahta dvoje ljubavnika najviše motala oko Dubrovnika i Korčule. Samo su jednom izašli u Dubrovniku na večeru, a sve ostalo odvijalo se u brodskoj kuhinji i trpezariji. Jasno je da su na brod promptno pristizale kamenice iz obližnjeg Stona, koje su i tada bile poznate i sa svježim kamenicama redovno pristizale na sve kraljevske trpeze, pa tako i u London. Osim toga, to se sasvim lijepo uklapalo u Wallisinu sklonost taoizmu i u njezin dominantan odnos prema Edvardu.

Na tom jadranskom krstarenju Edvard je odlučio da oženi Wallis i odrekne se krune, što je i učinio nedugo nakon povratka, u prosincu 1936. godine.

Goran Novotny / CROPIX
Kuća nekadašnjeg gradonačelnika Raba koji je ugostio Edvarda VIII.

A što se tiče Edvardove sklonosti nacističkoj Njemačkoj, to je opet bio rezultat djelovanja Wallis, jer je ona, poslije grofa Ciana, bila i ljubavnica Hitlerova ministra vanjskih poslova, Von Ribbentropa.

Da je ona postala kraljica, postoje kalkulacije da bi Engleska i Njemačka postale saveznice, čime bi se Drugi svjetski rat razvijao drugačije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:01