SVE STROŽE KONTROLE

'KRENULI SMO NA MAŠKARE I ONDA U AUTU PROVELI SKORO ČETIRI SATA' Brojni Hrvati ogorčeni, no na granicama s dvije države uskoro će biti još puno gore!

 
Ilustracija
 Ronald Goršić / CROPIX

Više od dva sata čekali su vozači osobnih automobila u nedjelju na izlazak iz Hrvatske te oko sat i pol na ulazak u Hrvatsku na graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Duboševica–Udvar.

Naime, u nedjelju se u obližnjem mađarskom gradu Mohaču održavao finalni karnevalski festival buša, zbog čega se veći dio hrvatskih građana odlučio na izlet u susjednu državu. Umjesto turističke dobrodošlice, dočekale su ih kolone na ulasku u Mađarsku te višesatna čekanja, piše Glas Slavonije.

- Željeli smo u Mohač stići oko 14 sati, kada zapravo kreće povorka po centru grada. No, na graničnom prijelazu čekali smo od 14 do 16 sati, i to s dvoje male djece u automobilu. Na granici nam je objašnjeno kako je gužva nastala zbog velikog broja putnika s dokumentima BiH, a koji rade u Austriji te se vraćaju preko Mađarske u Austriju nakon produženog vikenda zbog blagdana u ovoj državi. Dijelom nam je jasno da zbog ulaska u šengenski prostor pregled građana s dokumentima trećih zemalja duže traje. No, najveći je problem što na ovom prijelazu uopće ne funkcionira posebna kolona za EU građane i ona za ostale putnike, jer bi u suprotnom primjerice u nedjelju ulazak u Mađarsku bio mnogo brži i ne bismo morali čekati isto kao i građani BiH, koji nemaju EU dokumente. Ono što nam nikako nije jasno je zašto smo na povratku iz Mađarske čekali sat i pol na ulazu u Hrvatsku. Znači, na granicu smo stigli oko 19 sati, a u Hrvatsku smo ušli u 20.30 sati. Ispred nas su bila isključivo vozila s hrvatskim tablicama. Tu se više ne mogu opravdavati čuvanjem šengenske zone, nego čistim maltretiranjem. Uistinu se nisam osjećao kao građanin Europske unije, nego kao građanin drugog reda - komentirao je Miroslav E.

Nedjeljne gužve na granici s Mađarskom zapravo su samo podsjetnik na ono što hrvatske građane čeka na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom već od ovog proljeća, točnije Uskrsa, kada će krenuti veće gužve. Naime, nakon nepune četiri godine vratila se stroga i nepropusna granica, koju više nije moguće prelaziti da nam policajci samo mahnu da možemo proći dalje bez pregledavanja dokumenata.

Iz Policijske uprave osječko-baranjske u ponedjeljak su priznali kako je u nedjelju na spomenutom graničnom prijelazu bio pojačan promet te kazali kako se čekalo ponajviše zbog održavanja karnevala buša u Mađarskoj, no kako je otvoren maksimalan broj traka i kako je policija preusmjeravala na susjedni granični prijelaz, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:16