PORUKA NA FACEBOOKU

KRSTIČEVIĆ DAO PODRŠKU BRANITELJU KOJEM SUDE ZBOG RAZBIJANJA DVOJEZIČNE PLOČE U VUKOVARU 'Hrvatska treba imati razumijevanja za njegovu obitelj'

 
Damir Krstičević
 Luka Gerlanc / CROPIX

U srijedu je na vukovarskom Općinskom sudu počeo ponovljeni sudski postupak protiv vukovarskog branitelja Marijana Živkovića zbog razbijanja dvojezične ploče na zgradi Policijske postaje u rujnu 2013. godine.

Vukovarski Općinski sud u prvostupanjskoj presudi 2016. godine oslobodio je Živkovića, ali je slučaj nakon žalbe Državnog odvjetništva prebačen na sud u Pulu, na kojem je sutkinja odbacila psihijatrijski nalaz sudskog vještaka koji je korišten u prvostupanjskom postupku i slučaj vratila na ponovni postupak u Vukovar.

Jučer su potporu Živkoviću pred zgradom suda dali skupina branitelja i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a danas je ona stigla i od ministra obrane Damira Krstičevića.

U poruci koju je objavio na Facebooku ministar poručuje da bi Hrvatska trebala imati razumijevanja i suosjećanja prema obitelji heroja Domovinskog rata.

FINALISTI NATJEČAJA HRVATSKA NOVINSKA FOTOGRAFIJA 2013.
REPORTAŽA
Vukovar, 02.09.2013.
U ranim jutarnjim satima na Policijsku stanicu u Vukovaru postavljena je ploča s dvojezičnim natpisom. Ispred zgrade policije ubrzo su se skupili branitelji i članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Nakon okupljanja ispred policije najveći broj prosvjednika zaputio se prema zgradi Državne uprave u Županijskoj ulici kako bi spriječili postavljanje ploče s dvojezičnim natpisom na pročelje zgrade. Zgradu Državne uprave čuva interventna policija, a promet je zatvoren jer nekoliko prosvjednica sjedi na cesti. Marijan Živković, otac dvaju branitelja poginulih u Domovinskom ratu čekićem je razbio dvojezičnu ploču na policijskoj stanici.
Snimio Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos/Cropix /

"Obitelj Marijana Živkovića u Domovinskom ratu dala je najviše što je mogla za Hrvatsku – svoja dva sina.

Republika Hrvatska treba imati razumijevanja i suosjećanja prema obitelji heroja Domovinskog rata.

Stariji sin Marko bio je pilot te je u Osijeku organizirao zrakoplovni vod koji je u nešto manje od dva mjeseca obavio 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi i 17 sanduka s dvije tone pomoći za Vukovar. Poginuo je tijekom obavljanja zadaće 2. prosinca 1991. godine iznad Otoka kod Vinkovaca. Prema Marku Živkoviću nazvana je Zrakoplovna baza Pleso.

Mlađi sin, Nikola, ubijen je iz zasjede 17. rujna 1991. godine na Mitnici u Vukovaru i njegovo tijelo do danas nije pronađeno.

Čuvajmo uspomenu na ova dva heroja Domovinskog rata i ostvarimo obećanje da ćemo brinuti i skrbiti o njihovim najbližima", piše Krstičević na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:06