'NEKA PIŠU ŠTO GOD ŽELE'

KRSTIČEVIĆ OPOVRGNUO DA JE ZATAŠKAVAO SLUČAJ OZLJEDE VOJNIKA NA LANJSKOJ VOJNOJ VJEŽBI 'Pa vi to zaista mislite? Svatko zna tko je trebao znati'

 Luka Gerlanc / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u nedjelju je opovrgnuo medijske napise da je zataškavao slučaj s prošlogodišnje vježbe na poligonu Crvena zemlja pokraj Knina, gdje je bilo ozlijeđeno osam vojnika i dočasnika te poručio da je sustav reagirao, da o tome znaju svi koji trebaju znati, a i javnost.

Novinari su u nedjelju ministra Krstičevića, koji je s premijerom Andrejem Plenkovićem na Dugom otoku promatrao vježbovne aktivnosti drugog dana združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske "Velebit 18 – združena snaga", pitali kako komentira što su se u medijima pojavili napisi o prošlogodišnjoj vježbi na poligonu Crvena zemlja pokraj Knina gdje je ozlijeđeno osam vojnika i dočasnika te da se tvrdi da je Ministarstvo obrane zataškavalo taj slučaj.

- Pa vi to zaista mislite? Pa nikad nema zataškavanja. Navedeni portal je dobio informacije na upit, sve informacije koje su potrebne i sada pogledajte - u petak, znači dan prije (ove) vježbe ("Velebit 18 – združena snaga"), on izlazi s tom informacijom upravo s ciljem da unese nemir u ovu vježbu, a vi znate da je taj dan Hrvatska predstavila novo sredstvo, istaknuo je Krstičević.

Dva helikoptera tipa Black Hawk UH 60 M američke proizvodnje predstavljeni su u petak u 91. zrakoplovnoj bazi Pleso, a riječ je o letjelicama koje Vlada SAD-a donira Hrvatskoj i koji bi u redoviti službu trebali ući 2020. ili 2021. godine.

Krstičević je rekao je da kao ministar obrane može samo poručiti neka pišu što god žele.

- A ja samo kao ministar obrane mogu poručiti neka pišu što god žele. Moja zadaća i odgovornost je graditi sposobnosti Hrvatske vojske, i to činim. I vidjeli ste da je ova vježba upravo pokazala spremnost i sposobnost Hrvatske vojske. A, što se tiče tog dijela, svi oni koji trebaju znati, znaju. Ako se nešto i dogodi isto i na ovaj vježbi, vojska mora vježbati. To ti je k'o i u nogometu - događaju se i povrede. Međutim, ključno je da je sustav transparentan, da se vodi računa o sigurnosti i kroz te vježbe i kroz ostale vježbe i da pazimo uvijek na ljude. Ljudi su najvrjednija imovina, istaknuo je Krstičević.

Rekao je da ako se nešto i dogodi tada sustav reagira i da je i u tom slučaju, od prije godinu dana, sustav reagirao i napravio sve ono što treba, te je pozvao novinare da se danas priča o vojnoj vježbi "Velebit 18 – združena snaga".

Upitan je li javnost to trebala znati, jer je godinu dana prošlo, Krstičević je odgovorio: "Svatko zna tko je trebao znati. Svatko zna".

A na novinarsku tvrdnju da kada su nogometaši ozlijeđeni, to znaju svi, ministar Krstičević je rekao da i za taj slučaj znaju oni koji trebaju znati. "Znači, zna se kroz sustav, znaju svi koji trebaju znati. I javnost zna", poručio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Portal index objavio je u petak da su četiri borbena oklopna vozila Patria sudjelovala 16. listopada 2017. godine u pripremama za združenu vježbu Harpun. Na poligonu Crvena zemlja pokraj Knina jedna se Patrija prevrnula, a osam vojnika i dočasnika je ozlijeđeno. Oklopnjak je uništen, objavio je Index tvrdeći da Ministarstvo obrane u mandatu Damira Krstičevića ne propušta ni jednu priliku da se pohvali, a da skoro godinu dana nije izvijestilo javnost o tom incidentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:40