STRATEŠKI ODNOSI

KRSTIČEVIĆ 'SAD ostaje naš ključan strateški partner, to se neće promijeniti... Pogledajte kakvu vrijednu vojnu opremu su nam sada donirali'

 
 Denis Jerkovic / CROPIX

Današnja sjednica Vlade poslužila da premijer i ministar obrane izglade odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i naglase izuzetnu važnost strateških odnosa dviju zemalja. Nakon višemjesečne medijske ali i političke harange protiv SAD-a jer nisu dozvolile Izraelu da proda borbeni avion F 16 Barak, danas su i premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević u više navrata isticali ključnu ulogu SAD-a u opremanju Hrvatske vojske, a ministar Krstičević je posebno naglasio da “SAD ostaje ključan strateški partner Hrvatske i to se neće promijeniti”.

Da su SAD i dalje ključni u opremanju Hrvatske vojske pokazala je američka Vlada novom donacijom vojne opreme Hrvatskoj, ovog puta u vrijednosti 1,977 milijuna dolara. Prema obrazloženju ministra Krstičevića, SAD će donirati 12 sustava bacača granata i 16 kompleta taktičkih radio uređaja za vozila MRAP i zapovjedna vozila Patria.

Krstičević je ustvrdio je kako su bacači granata potrebni radi ispunjavanja NATO ciljeva povezanih s pokretljivošću, zaštitom i vatrenom moći vozila dok su radio uređaji potrebni kako bi vozilla Patria ostvarila punu operabilnost. Oprema će biti isporučivana u razdoblju od 2019. do 2021. godine a Hrvatska će na donaciju platiti PDV u iznosu od 3,2 milijuna kuna. Ove godine 66 tisuća kuna, sljedeće godine 2,5 milijuna kuna, a 2021. godine 622,4 tisuće kuna.

Sjedinjene Države još su 2014. godine Hrvatskoj donirale 221 rabljeno vozilo tipa MRAP u nekoliko varijanti. Dio tih vozila Hrvatska koristi u Afganistanu, no više desetaka vozila je i pet godina nakon dolaska u Hrvatskoj parkirano na dvorištu Remontnog zavod Jankomir u Zagrebu i čekaju na opremanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:36