SASTANAK U MORH-u

KRSTIČEVIĆ U ZAGREBU RAZGOVARAO SA ŠEFOM EUROPSKE OBRAMBENE AGENCIJE: 'Predsjedanje Unijom za Hrvatsku predstavlja veliku odgovornost, ali i priliku'

 
 MORH

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević primio je u ponedjeljak u Ministarstvu obrane RH (MORH) u službeni posjet izvršnog direktora Europske obrambene agencije (EDA) Jorgea Domecqa, a razgovarali su o prioritetima hrvatskog predsjedanja Europskom unijom iduće godine, priopćeno je iz MORH-a.

Izvršni direktor EDA-e (European Defence Agency) Domecq boravi u službenom posjetu Hrvatskoj nakon održanog neformalnog sastanka ministara obrane EU i uoči predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine, na poziv potpredsjednika Vlade ministra Krstičevića.

U razgovoru o prioritetima hrvatskog predsjedanja EU potpredsjednik Vlade Krstičević je istaknuo da je predsjedanje za Hrvatsku veliku odgovornost, ali i priliku.

"U području obrane fokus hrvatskog predsjedanja bit će na provedbi obrambenih inicijativa kao što su PESCO, CARD i vojna pokretljivost uz naglasak na njihovu koherentnost i komplementarnost, zatim na industrijskoj dimenziji obrane (Europskom obrambenom fondu), kao i jačanju suradnje Europske unije i NATO-a te daljnjim naporima EU u području jugoistočne Europe“, rekao je.

2020. u Hrvatskoj konferencija o obrambenoj industriji

Najavio je da će se u sklopu predsjedanja EU, u Hrvatskoj sljedeće godine organizirati konferencija o obrambenoj industriji pred našim partnerima iz Europske unije, navode iz MORH-a.

Pomoćnici ministra obrane RH Petar Mihatov i roman Mikulić te viceadmiral robert Hranj su se u MORH-u sastali s izvršnim direktorom Europske obrambene agencije Jorgeom Domecqom, uoči predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije
/ MORH

Izrazivši zadovoljstvo posjetom izvršnog direktora EDA-e Hrvatskoj, ministar Krstičević je naglasio izvrsnu suradnju i potporu EDA-e u okviru provedbe PESCO projekata, CARD-a i Nacionalnog implementacijskog plana za provedbu PESCO-a, podsjetivši da Hrvatska aktivno sudjeluje u šest PESCO projekata.

„Postojeći okvir suradnje daje nam dobre temelje za implementaciju željene razine ambicije, a potrebno je uložiti dodatne napore kako bi se osigurala koherentnost i komplementarnost inicijativa te suradnja svih relevantnih dionika“, rekao je hrvatski ministar obrane.

Krstičević je naglasio da u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru predstoji velik iskorak glede alokacije financijskih sredstava za razvoj obrambenih sposobnosti i istraživanje u okvirima Europskog obrambenog fonda.

Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general zbora Mirko Šundov se u MORH-u sastao s izvršnim direktorom Europske obrambene agencije Jorgeom Domecqom, uoči predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije
MORH

Govoreći o hrvatskoj obrambenoj industriji, ministar Krstičević je rekao da je hrvatska obrambena industrija na svjetskom tržištu prepoznata po specijaliziranim i vrhunskim proizvodima, a dokaz je i to što su hrvatski vojnici u potpunosti opremljeni hrvatskom opremom i naoružanjem.

Dodao je kako je iznimno važno voditi računa o dostupnosti sredstava za mala i srednja poduzeća jer se samo na taj način može osigurati ravnomjerna distribucija sredstava i razvoj obrambene industrije i istraživačke zajednice.

Zahvalio je Europskoj obrambenoj agenciji na podršci hrvatskim tvrtkama u prijavi na natječaj iz EU fondova, koji je 2017. rezultirao dodjelom financijskih sredstava tvrtki Utilis za projekt CYBER CONFLICT SIMULATOR.

„Riječ je o prvom projektu primarno obrambene namjene sufinanciranom iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), što predstavlja prekretnicu u EDA-inim dugogodišnjim naporima za otvaranje mogućnosti financiranja EU-a za obrambeno istraživačke projekte“, rekao je ministar Krstičević.

Govoreći o hrvatskom sudjelovanju u EDA-inim programima, ministar je istaknuo da je pokrenut postupak učlanjenja Republike Hrvatske u program MARSUR. Taj program omogućava grupiranje zainteresiranih država članica za dodatni razvoj mreže razmjene informacija, a čiji je cilj borba protiv trgovine drogom, krijumčarenja, ilegalnih migracija i međunarodnog terorizma.

Državni tajnik Zdravko Jakop se u MORH-u sastao s izvršnim direktorom Europske obrambene agencije Jorgeom Domecqom, uoči predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije
MORH

Ministar Krstičević zahvalio je direktoru Domecqu na uspostavljenoj suradnji glede predstojećeg predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU te na potpori pri organizaciji planiranih aktivnosti u području obrambene industrije.

Hrvatsko predsjedanje prilika za jaču ugradnju obrambenih inicijativa EU u nacionalne obrambene planove

Izvršni direktor Europske agencije za obranu Jorge Domecq rekao je da je EDA 'duboko posvećena pružanju podrške svim svojim državama članicama, bez obzira na njihovu veličinu'.

"Sadašnje i nadolazeće predsjedanje prilika je za daljnje napredovanje ugradnje obrambenih inicijativa EU u nacionalne obrambene planove i programe, te za što bolju suradnju učinkovite i interoperabilne europske obrane“, kazao je Domecq.

Potvrdio je zanimanje EDA-e za organizaciju konferencije o obrambenoj industriji na visokoj razini u prvoj polovici 2020. godine.

U sklopu posjeta, direktor EDA-e održao je sastanke s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga generalom zbora Mirkom Šundovom, državnim tajnikom Zdravkom Jakopom, pomoćnicima ministra obrane Petrom Mihatovom i Romanom Mikulićem. Razgledao je i izložbeni prostor hrvatske obrambene industrije u Ministarstvu obrane.

U nastavku svog boravka, direktor EDA-e održat će predavanje u Hrvatskoj gospodarskoj komori za predstavnike obrambene industrije i znanstveno-istraživačke zajednice u povodu održavanja radionice o radu EDA-e i Europske komisije, te mogućnostima koje se za srednje i malo poduzetništvo i znanstvenu i istraživačku zajednicu pružaju kroz nove obrambene inicijative EU, navodi se u priopćenju MORH-a.

Europska obrambena agencija (European Defence Agency - EDA) osnovana je 2004. s ciljem pružanja potpore Vijeću EU i državama članicama u njihovom nastojanju da unaprijede obrambene sposobnosti Europske unije.

Glavne misije EDA-e su pružanje potpore razvoju europskih obrambenih sposobnosti i vojne suradnje, poticanje razvoja obrambenih tehnologija i jačanje europske obrambene industrije te stvaranje kohezije između Vijeća EU i vojno-obrambenih komponenti država članica. EDA potiče države članice da se okupljaju oko zajedničkih interesa i ciljeva, dijeljenjem logističkih, operativnih i obučnih sustava. Također pruža potporu zapovjednicima EU operacija ekspertizom i kroz projekte.

Republika Hrvatska postala je članica Europske obrambene agencije 1. srpnja 2013., ulaskom u Europsku uniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:46