PRESS KONFERENCIJA

LIJEČNICI KBC-a SPLIT O ZDRAVSTVENOM STANJU OTROVANIH TALIJANA 'Djeca su životno ugrožena, trovanje može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 14.08.2019. u 12:11

Split, 140819.
KBC Split.
Lijecnici KBC-a Split izvijestili su na konferenciji za novinare o zdravstvenom stanju stradalih Talijana koji su u u utorak helikopterom prebaceni u splitsku bolnicu.
Na fotografiji: Branka Polic, Anton Marovic, Ante Srzic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Liječnički tim KBC-a Split

 

Ravnateljstvo KBC-a Split izvijestilo je na konferenciji za novinare o zdravstvenom stanju stradalih Talijana koji su u utorak helikopterom prebačeni s Hvara u splitsku bolnicu. Na brodu se otrovalo šest osoba  - umro je talijanski menadžer Eugenio Vinci (57), a pet osoba završilo je u bolnici, među kojima je i dvoje djece.

 - Djevojčica i dječak i dalje su životno ugroženi. I dalje su na respiratoru i intenzivno liječenje se nastavlja. Vidimo prema nalazima da se radi o povišenoj razini karboksihemoglobina u krvi, što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida - rekla je dr. Branka Polić.

 - Ugrožene su im vitalne funkcije - mozak, srce, cirkulacija, najvitalniji organi... Ako je netko na respiratoru njihova pluća ne funkcioniraju ili ne radi sustav za disanje. Koliko će liječenje trajati ne možemo reći, sve ovisi o daljim laboratorijskim nalazima i stanju ugroženosti te djece - rekla je liječnica i dodala da su djeca cirkulacijski stabilnija nego jučer.

Na pitanje novinara o razini karboksihemoglobina u krvi liječnica nije rekla o kojoj je točno količini riječ.

 - Ono što smo mi imali nisu bile vrijednosti koje bi ugrožavale nečiji život, ali mi ne znamo što je bilo prije nego su osobe došle kod nas. Te vrijednosti sada padaju - kazala je dr. Polić.

Na pitanje novinara još jednom je naglasila da se liječnici bore za život djece i da je ishod njihovog liječenja neizvjestan.

 - Troje odraslih bolesnika nisu vitalno ugroženi. Najteže je stanje majke djece, dok su gradonačelnik talijanskog gradića i njegova supruga osjetno bolje. Oni su pušteni na kućnu njegu.

 

Liječnici KBC-a Split potvrdili su i da je napravljena obdukcija na tijelu Eugenija Vincija, ali su rekli da su rezultati u nadležnosti Državnog odvjetništva. Nadalje, iz KBC-a Split pohvalili su reakciju liječnika na Hvaru koja je omogućila da liječenje u Splitu može biti provedeno na najbolji mogući način.

Također, iz KBC-a su naglasili da njihovi pacijenti dobivaju optimalnu medicinsku skrb te da ne postoji bolje mjesto na kojem bi dobivali skrb.

Što se tiče isključenja hrane kao uzroka trovanja, dr. Ante Srzić, infektolog, rekao je da s "velikom vjerojatnošću mogu kazati kako se ne radi ni o kakvom trovanju hranom".

Na kraju je napomenuto i da će ministar zdravstva Milan Kujundžić doći u Split za pola sata kako bi se osobno uvjerio u zdravstveno stanje otrovanih Talijana.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo