GOSPODARENJE OTPADOM

LIJEPA PRIČA IZ IVANIĆ GRADA 'Vandali su prestali uništavati naše kante za smeće. Čak i oni znaju da ih naša djeca izrađuju'

Materijal je kupio Grad za 15 tisuća kuna, a spremnike izrađuju učenici bravarskog smjera
 Bruno Konjević / CROPIX

Luka (16) je učenik s posebnim potrebama i pohađa srednju školu u Ivanić Gradu. Najveća mu je radost, otkriva nam, uzeti alat u ruke i prionuti na izradu metalne kante za otpad koja će uskoro biti postavljena u obližnjem parku.

On je samo jedan od tridesetak učenika strukovnog odjeljenja Srednje škole “Ivan Švear”, koji planiraju proizvesti 50-ak originalnih, ručno izrađenih kanti za smeće koje će biti postavljene po cijelom Ivanić Gradu. Zasad ih je postavljeno deset. Grad je financirao projekt, opskrbivši ih materijalom za izradu, dosad s 15 tisuća kuna. Osim samog obrazovanja učenika bravarskog smjera, ovaj jedinstveni projekt ima još jednu dodanu vrijednost.

- Prije smo imali dosta vandalizma, djeca su uništavala kante za smeće, a sada kad znaju da je to rad naših učenika, vandalizma je puno manje. Više nema uništavanja kanti - kaže gradonačelnik Javor Bojan Leš.

U tom gradu su svjesni da od djece sve počinje i da na njima sve završava pa tako imaju i edukativne radionice o razvrstavanju otpada u svih šest osnovnih škola, za četvrte i šeste razrede. Učenici to jako dobro prihvaćaju te brzo uče da nije sve smeće i da se dobar dio otpada može vratiti u ponovno korištenje.

Još lani su vlasti Ivanića nabavile čipove za sve kante, a za mjesec dana ih počinju ugrađivati. Na dva kamiona Ivakopa već su ugrađeni senzori koji će očitavati čipove. Tako se novac iz proračuna neće morati trošiti na uzaludno pražnjenje praznih ili tek napola punih spremnika, nego će ih djelatnici ivanićgradske tvrtke za održavanje čistoće prazniti tek kad se do kraja napune. Krajnji je cilj, doznajemo, na dva kamiona postaviti vage pa će građani plaćati zbrinjavanje one količine otpada koju stvarno i proizvedu, a ne 63 kune koliko trenutačno plaćaju svi, bez obzira na to koliko tko otpada baci u svoju kantu.

U posljednje su vrijeme te kante za miješani komunalni otpad, uvjerili smo se, gotovo prazne. Za to je zaslužno kompostiranje koje prakticira sve više stanovnika toga grada, što bitno smanjuje ukupnu količinu otpada. Grad je dosad podijelio 700 kompostera, a ove će ih godine podijeliti tisuću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:50