NESUGLASICE

LJUTNJA U VRHU HDZ-a NA PREMIJERA Upućeni u odnose u vladajućoj koaliciji: 'Slučaj Milijana Brkića i imenovanja Jakše Puljiza uopće nisu glavni problem'

Postavljanje Grčićevog zamjenika na mjesto Chief Integration Officera tek je posljednja u nizu stvari
 Goran Mehkek/EPH

Od trenutka kada je premijer Tihomir Orešković za svog savjetnika i koordinatora rada svih ministarstva imenovao Jakšu Puljiza, zamjenika bivšeg SDP-ova ministra Branka Grčića, nezadovoljstvo u vrhu HDZ-a je kulminiralo. Bila je to posljednja u nizu stvari u proteklih nekoliko tjedana koja je do usijanja dovela ionako zategnute odnose na relaciji premijer Orešković - prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

Počelo je pokušajem brze smjene ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, za koju su u HDZ-u vjerovali da će je premijer Orešković potpisati u roku dan-dva. No, otada su prošli tjedni, a nema pomaka.

Nastavilo se HDZ-ovom kandidaturom Milijana Brkića za funkciju ministra branitelja. I tada su HDZ-ovci vjerovali da će Orešković potpisati bez većih problema. No, ni to nije prošlo prema njihovu planu. Milijan Brkić još čeka službeni poziv iz Banskih dvora. A onda je uslijedilo imenovanje Jakše Puljiza...

Otvoreni napadi

- Krug oko Karamarka jako je bijesan na premijera. Više se ne libe ni otvoreno ga napadati - kažu izvori u HDZ-u. Ističu da najbliži suradnici njihova šefa smatraju kako Orešković svojim potezima pokušava smanjiti Karamarkov utjecaj u Vladi. Da su u vrhu HDZ-a jako ljuti dokazuje i to što su u posljednja dva dana sve učestaliji napadi na Oreškovića koji stižu iz medija bliskih HDZ-u. Na jednom od njih jučer je objavljeno i stajalište Zajednice povratnika Hrvatske, koja je uputila premijeru prosvjed zbog imenovanja Jakše Puljiza, tražeći da povuče tu odluku. Povratnici ističu da u Hrvatskoj ima puno kvalitetnijih i dokazanih stručnih kadrova koji bi mogli obavljati tu funkciju jer je Puljiz imao četiri godine da se dokaže pa nije učinio ništa.

‘Pogrešan izbor’

Slično govore i Karamarkovi suradnici.

- Činjenica je da premijer ima pravo odabrati svoj tim i on to maksimalno koristi. Ali, ne može odabrati čovjeka koji nije odradio svoj posao - kaže naš sugovornik iz vrha HDZ-a aludirajući na Puljiza. Ističe da oni u svojoj koaliciji zasigurno imaju puno boljih stručnjaka, a jako im smeta i ono što se događa s njihovim glavnim tajnikom Milijanom Brkićem, kandidatom za ministra branitelja kojeg Orešković već tjednima ne poziva na razgovor.

- Premijer me još nije pozvao na razgovor. Očekujem njegov poziv i kada to bude, ja ću se odazvati - kazao je u utorak Brkić novinarima nakon sjednice najviših tijela u zagrebačkoj Panorami. Komentirajući druge kandidate kazao je da poštuje sve hrvatske branitelje jer se oni 1991. nisu borili ni za HDZ, ni za SDP, nego za hrvatsku državu i narod te da Orešković u okviru svojih ovlasti ima pravo tražiti da bude više kandidata. Na pitanje je li mu čudno što premijer još nije odlučio o ministru branitelja iako je od njegove kandidature prošlo dva tjedna, Brkić je odgovorio: - Ništa mi nije čudno. Demokracija podrazumijeva proceduru i procese. Nekima možda dugotrajne, ali to je tako.

Upućeni u odnose u vladajućoj koaliciji, međutim, tvrde da slučaj Milijana Brkića, pa ni imenovanje Jakše Puljiza koje je uznemirilo i razljutilo HDZ-ovce, nije glavni problem u odnosima Orešković - Karamarko.

Korijen prijepora

- To su sve manji problemi koji će se na kraju prevladati. Vjerojatno će se Orešković na kraju odlučiti za Brkića i to će biti riješeno, koliko god za HDZ-ovce sada ova situacija izgledala loša, pa i ponižavajuća. Ipak je riječ o drugom čovjeku stranke. No, ključni problem svega je SOA, odnosno imenovanje novog ravnatelja. Karamarko po svaku cijenu želi to imati pod kontrolom i na funkciju ravnatelja SOA-e želi postaviti svog čovjeka, Tonija Matasa. Zbog toga vrši jako veliki pritisak i oko toga se nikako ne može postići dogovor - kaže naš izvor upućen u odnose u vrhu Vlade.

HSLS će kritizirati proračun

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, u saborskoj raspravi o proračunu u petak će tražiti da se rashodi srežu za dodatnih 2,5 milijarde kuna jer projekcije koje predviđa premijer, kako je rekao za N1, ne odgovaraju stvarnosti.

Kosor se time pridružio napadima na predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića koji zadnjih dana stižu iz redova vladajuće koalicije. Tomislav Karamarko, kažu neslužbeno izvori bliski šefu HDZ-a, nije zadovoljan činjenicom da premijer ne sluša njegove sugestije.

I dok se s jedne strane Oreškovića napada iz redova vladajuće koalicije jer ne sluša upute HDZ-a, s druge strane HSLS kritizira neambiciozni proračun, pa i s te strane stižu upozorenja premijeru.

Predsjednik liberala Darinko Kosor i njegov stranački ekonomski strateg Josip Budimir smatraju da u budućem proračunu nisu vidljive reforme, da su prihodi temeljeni na rastu BDP-a od dva posto poprilično nerealni, te da bi se prihodi trebali smanjiti za milijardu kuna, a rashodi smanjiti za još 2,5 milijarde kuna od planiranog. Predlažu i dodatno rezanje subvencija za milijardu kuna.

“Nećemo opstruirati proračun, ali jednostavno apeliramo na zdrav razum, da ne predviđamo nešto što nećemo ostvariti i da kroz rashodovnu stranu komuniciramo ono što smo obećali građanima u izbornoj kampanji i zašto su za nas glasali na izborima”, rekao je Kosor za N1. ( G. P.)

Premijer još nije odlučio, HDZ ne odustaje od Milijana Brkića

Predstavnici udruga Domovinskog rata koji su pozvani u Banske dvore još u utorak, ali im je sastanak odgođen, trebali bi se u srijedu naći s premijerom Tihomirom Oreškovićem i potpredsjednicima Vlade Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovom.

Izbor ministra branitelja uskomešala je braniteljske redove.

Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Zagreba i Zagrebačke županije u utorak je obznanila kako podržava Milijana Brkića za mjesto ministra branitelja, a premijeru Oreškoviću su poručili kako su razočarani što još nemaju svog resornog ministra i mole ga da okonča ovu političku trakavicu u sljedećih nekoliko dana. Udruga specijalne policije kojoj je na čelu Josip Klemm, jedan od vođa prosvjeda u Savskoj, u utorak još nije dogovorila za kojeg će se kandidata za ministra branitelja založiti kod premijera. Neslužbeno se može čuti kako će i oni nominirati Brkića. A vukovarske braniteljske udruge predložile su da se Ministarstvo branitelja povjeri Branku Borkoviću. Dok Orešković inzistira na više kandidata, prvi potpredsjednik Vlade ne odustaje od Milijana Brkića. ( Ž. G.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:10