DJEVOJČICA SA SPOJENOM ČELJUSTI

LORENA JE PROŠLA JOŠ JEDAN ZAHVAT, ALI SE I DALJE HRANI PUTEM SONDE Majka: 'Ovo nije kraj, jer nitko ne zna što će dalje biti. Hoće li naučiti gutati'

Uspješno je prošao posljednji zahvat kojim je malenoj Loreni Amidžić, petomjesečnoj bebi iz Črnkovaca kod Donjeg Miholjca, u austrijskom Kepler Universitätsklinikumu razdvojena čeljust.

- Ovaj se put nije radilo o pravoj operaciji, nego više o zahvatu sličnom fizikalnoj terapiji kojim je dr. Malek Loreni dodatno otvorio čeljust - objasnila je Lorenina mama Anamaria koja je s njom u Linzu, kao i otac Almir.

Podsjetimo, Lorena je rođena s iznimno rijetkom anomalijom kongenitalne fuzije maksile mandibule desno, zbog koje nije mogla otvoriti čeljust, odnosno mogla ju je otvoriti maksimalno 2 mm, što je bilo nedovoljno da bi je njezini roditelji mogli hraniti na usta. Međutim, Lorenina se budućnost promijenila prije desetak dana kada je doktor primarijus Michael Malek, vodeći maksilofacijalni kirurg u Austriji, prvi put izveo operaciju kojom je Loreni ultrazvučnim nožem kroz usta razdvojio potpuno sraslu čeljust na desnoj strani lubanje. Objasnio nam je da je Lorenin slučaj rijetko viđen u medicini te da je, prema nekim izvorima, samo deset ovakvih slučajeva zabilježeno na svijetu. Lorena se odlično oporavlja i uskoro bi trebala biti puštena kući.

- Sada se napokon više ne muči kada kašlje. Može normalno zijevati i stalno plazi jezik. Vesela je i otkriva što sve može s ustima. Sada više nije ni na infuziji i više ne prima lijekove pa je premještena na dječji odjel - objašnjava nam mama Anamaria, kojoj su liječnici nagovijestili da bi krajem tjedna mogli napustiti bolnicu. Mama kaže da se još hrani putem sonde kroz nos, a tako će i sljedećih mjesec-dva, dok se ne nauči koristiti ustima.

- Polako joj stavljamo mlijeko na jezik, tek da osjeti okus, jer ona nema refleks gutanja. Liječnici su mi objasnili kako s njom moram vježbati tri puta na dan, po barem minutu ili više, a zatim će početi raditi s logopedom kako bi vježbala vilicu i naučila gutati, a ubrzo i govoriti - rekla nam je Anamaria, koja s petomjesečnom kćeri vježba čeljust tako da joj stavi dva prsta u usta i polako njima kruži kako bi joj se čeljust pokretala, a prije polaska kući liječnici će joj pokazati i druge vježbe.

Lorena bi se kući u Črnkovce trebala vratiti sanitetskim prijevozom na račun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji je pokrio 30.000 eura troškova njezina boravka, operacije i liječenja u Linzu. Za neustrašivu djevojčicu iz Slavonije je ranije, u samo dva tjedna, prikupljeno i 60.000 eura donacija koji će biti iskorišteni za njezino daljnje liječenje.

- Ovo nije kraj njezina liječenja jer nitko ne zna što će dalje biti. Hoće li naučiti gutati, kako će joj rasti zubi, kako će govoriti te hoće li čeljust ponovno srasti? A i primarijus Malek je rekao da će Lorena možda kroz tri do četiri godine trebati još jednu operaciju ako bi joj lice bilo disproporcionalno, tako da će sav prikupljeni novac biti utrošen na njezino daljnje liječenje - istaknula je mama Anamaria.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:16