U BEZIZLAZNOJ SITUACIJI

LOŠ POSAO U SLAVONIJI Poslodavac preko noći nestao bez traga, radnicima ostao dužan plaću, a institucije se prave lude

'Preko djelatnice nam je poručio da se tvrtka zatvara i da sljedeći dan dođemo potpisati ugovore o otkazu te da pokupimo svoje stvari. Sutradan smo svi došli, ali on nije'
Ilustracija
 CROPIX

Desetak Osječana koji su do kraja listopada radili u tvrtki Home comfort product d.o.o. u nesvakidašnjoj je situaciji. Njihov je poslodavac bez najave napustio tvrtku, radnike nije odjavio iz mirovinskoga i zdravstvenog sustava, niti im je vratio porezne kartice, što im, kažu, onemogućava traženje novog posla! Također, plaću za listopad nisu dobili, piše Glas Slavonije.

Djelatnici su obavljali poslove agenta u pozivnom centru, a kada je posao krenuo loše, direktor tvrtke i jedini član uprave preko noći je nestao.

- Krajem listopada Zsolt Gaspar je preko djelatnice poručio da se tvrtka zatvara i da sljedeći dan dođemo potpisati ugovore o otkazu te da pokupimo svoje stvari. Sutradan smo svi došli, ali on nije. Doznali smo da je pokupio sve svoje dokumente, pečat, porezne kartice i drugo. Od tada ne možemo stupiti u kontakt s njim. Žena koja je vodila računovodstvo tvrtke je u šoku, ne zna što da radi s nama. Gaspar joj je ostavio nevažeće ugovore, pa nam ona govori da nas bez pravovaljanih ugovora ne može odjaviti iz sustava. Redovitom provjerom i zvanjem u Mirovinsko dobivamo informacije da smo i dalje prijavljeni i da nas oni ne mogu odjaviti te da to moramo riješiti s inspektorima rada. U osječkom uredu Inspektorata vraćaju nas u Mirovinsko, gdje nas nakon kruga prepucavanja među djelatnicima, od kojih 'nitko nije nadležan za našu situaciju', prima načelnica, koja kaže kako jedino što oni mogu za nas napraviti jest zaprimiti ispunjeni obrazac o prijavi radnog staža. No on i dalje ne znači odjavu - priča nam jedan od djelatnika Home comfort producta d.o.o. koji sjedi kod kuće, a službeno je još uvijek zaposlen. Istodobno novčanik mu je prazan jer je posljednja plaća koju je primio bila ona za rujan.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava izvještavaju kako im je slučaj poznat te kako je u tvrtki Home comfort product d.o.o. u tijeku obavljanje inspekcijskog nadzora zbog sumnje na povredu propisa iz nadležnosti Inspektorata rada, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:06