STIŽE PRAVA ZIMA

LUDO VRIJEME ZA KRAJ PRVE SIJEČANJSKE DEKADE Snijeg će zatrpati Balkan, bit će ga i u Africi, meteorolozi upozoravaju Dalmatince!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 02.01.2017. u 20:18

Split, 100212.
U vecernjim satima poceo je nosen jakom burom padati novi snijeg u Splitu. Uz snijeg u centru i na Rivi klizavi led koji se zadrzava po ulicama i trgovima i dalje predstavlja problem. Na slici: Marmontova ulica.
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Zvonimir Barisin / CROPIX / CROPIX

Danas je gotovo svugdje u Hrvatskoj najviša dnevna temperatura dosegnula barem 10 stupnjeva Celzijusovih, na moru je bila i viša. I zato zapamtite ovaj dan. Takva toplina u prvoj polovici siječnja više se neće ponoviti.

Dapače, brojni meterolozi za kraj prve siječanjske dekade najavljuju nove vremenske ekstreme. Za početak, prodor izrazito hladnog, sibirskog zraka zahvatit će veći dio Europe. Snažna fronta će doprijeti čak do sjeverne Afrike (čak i tamo bi trebalo pasti nešto snijega), a Balkan će do kraja tjedna zahvatiti gotovo u potpunosti.

Dosta neuobičajeno, prognostičke karte pokazuju da će najviše prodorom ove sibirske fronte biti pogođeni Dalmacija, i Dalmatinska zagora. Iako će i u Istri biti minusa, tamo te u unutrašnjosti Hrvatske ne predviđaju se veće oborine, niti značajne količine snijega. Ali zato će se Dalmacija zabijeliti već u utorak, 3 siječnja, predviđa Ivan Šolić, meteorolog amater iz dalmatinske Zagore poznat pod nadimkom Mali Vakula.

 

 

Ivan Šolić tako na svojoj Facebook stranici najavljuje kako se već u petak, 6. siječnja, u Dalmaciji očekuje ekstremna hladnoća i opasna orkanska bura. Maksimalne temperature će i uz obalu biti ispod nule, najavljuje, dok će se minimalne u Zagori spustiti i ispod - 15 stupnjeva!

Zbog velike razlike u tlaku bura će biti orkanska, stvarat će velike probleme i situacija zaista izgleda jako opasno. Prvi ovogodišnji snijeg, kako predviđaju meteorolozi, a prenosi Slobodna Dalmacija, u zaleđe Dalmacije stiže već u utorak, 3. siječnja.

 

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo