NOVI PREDSJEDNIK ORAHA

LUKA KELLER Nije bilo fer od Holy da novo vodstvo nazove mediokritetima

 Livio Andrijić/EPH

1. Gospodine Keller, pa što se to događa u ORaH-u. Nakon Škrleca ode vam i osnivačica Mirela Holy?

- Kao novi predsjednik ORaH-a, razgovarao sam s oboje i pozvao ih da ostanu. Pretpostavljam da su imali svoje razloge i planove za izlazak iz stranke koje su osnovali.

2. Krenimo redom. Koje su vaše zamjerke na izlazak Škrleca iz ORaH-a?

- Svi znamo da je Škrlec dobio 2000 preferencijalnih glasova i na temelju toga postao europarlamentarac. Kao novi predsjednik, mislim da bi nakon izlaska bilo fer da svoj mandat vrati Mireli koje je osvojila mandat s 55 tisuća glasova.

3. Što vam je rekao kada ste tražili da vrati mandat u Parlamentu EU. Koliko vam je uopće novca davao iz Bruxellesa?

- Ništa mi nije odgovorio na pitanje o izlasku iz stranke. Davao je 1200 kn ORaH-u mjesečno od svojih 28 tisuća eura mjesečno koje je primao za plaću i svoje aktivnosti. Otišao je kada je stranci bio najpotrebniji i kada je imao punu potporu stranačkog vodstva. I to nakon što mi je u razgovoru obećao da će ostati i pomoći.

4. Je li po vašem Statutu moguće da se pokloni mandat, kako je Holy rekla?

- Osobno mislim da bi bilo bolje da je Mirela Holy uzela mandat u Parlamentu EU koji je i osvojila. Vjerujem da bi ga ona i vratila stranci. U Statutu stranke nije regulirana takva situacija. No, po propisima Europskog parlamenta Škrlec još uvijek može prepustiti mandat nekome tko je bio ispod njega na listi.

5. Kako ste doživjeli odlazak osnivačice Holy iz stranke?

- Bilo mi je krivo. Nakon unutarstranačkih izbora smo se našli i razgovarali. Pozvao sam je da ostane u stranci. Ona je rekla da će ostati u stranci, osim ako koaliramo s HDZ-om.

6. Očito je da niste. Kako ste doživjeli njene riječi da sada stranku vode mediokriteti?

- Osobno me to pogodilo. Ljudi u novom vodstvu stranke su vrijedni i aktivni članovi stranke, neki i od samih početaka. To baš nije bilo fer od nje.

7. Kako ocjenjujete njeno vodstvo u stranci?

- Mirelino vodstvo od osnivanja do studenoga 2014. ocjenjujem peticom. Nakon toga, do parlamentarnih izbora 2015., imam dojam da su napravljene greške u vođenju stranke koja je imala veliki uzlet. Zato smo doživjeli veliki pad sa 17 na jedan posto. Moram još dodati da sam stranku preuzeo u jako lošem stanju.

8. Kao stručnjak za debate, koja biste joj pitanja na kraju cijele balade postavili?

- Pitao bih je zašto se nije kandidirala za predsjednicu RH? Bila bi dominantna u predsjedničkim debatama, ORaH-ov rejting bi ojačao i ORaH bi bio čvrsta treća opcija u zemlji. A ona je podržala Josipovića. Nakon toga su prvo Živi zid, potom Most zajahali na ORaH-ovu valu uspjeha.

9. Kakav će biti ORaH pod vašim vodstvom, koliko vas uopće ima?

- Imamo 40 gradskih organizacija po cijeloj Hrvatskoj, obišao sam ih 30 u ovih 40 dana otkako sam predsjednik. Naših preostalih 2000 članova vjeruje da će ORaH s novim vodstvom konačno prestati biti zelen i sazreti na političkoj sceni. A to je profiliranje u stranku održivog razvoja, koja promiče domaću, ekološku, kvalitetnu i organsku poljoprivredu, reformiranu i efikasnu javnu upravu, održivu energetiku… ORaH je ponosni član Europske stranke zelenih.

10. Radili ste prijedlog reforme javne uprave, što nedostaje Vladinu?

- Sve ono što su obećavali. Ukidanje suvišnih županija, gradova i općina koji služe samo za zapošljavanje stranačkih uhljeba. Ukidanje brojnih agencija koje samo sišu proračunski novac za plaće bez konkretnog učinka... Zašto Nizozemska s 17 milijuna stanovnika ima 390 općina, a Hrvatska s 4 milijuna stanovnika 427 općina? To nije održivo! Zbog toga i najavljene rasprodaje državnih poduzeća ORaH će u četvrtak organizirati prosvjed ispred Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:25