NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

'MA KAKAV REKET, MI SMO TAMO IŠLI PO DROGU!' Kako je pokušaj iznude u popularnom zagrebačkom kafiću završio općom tučnjavom

 
 Bruno Konjević / CROPIX

Stari policijski znanac Dražen Gebaj (53), koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne zbog grijeha iz prošlosti, i njegov kompanjon Denis Herak (24) suočili su se s nepravomoćni presudama zbog pokušaja reketarenja vlasnika kafića Fala u zagrebačkoj Domjanićevoj ulici u srpnju 2016. godine. Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu obojica su osuđena na po dvije i pol godine zatvora. Međutim, Heraku je dosuđen djelomični uvjet od 14 mjeseci zatvora, dok je preostalih 16 mjeseci s rokom kušnje od pet godina. Također su obojici izrečene i sigurnosne mjere liječenja od ovisnosti koja može potrajati do tri godine.

Na početku suđenja obojica su odlučno negirala krivnju. U kafić Fala, koji su demolirali i od čijih su vlasnika, braće Schubert, iznuditi 20 posto mjesečne zarade, Herak i Gebaj su svratili kako bi, prema Herakovim tvrdnjama, kupili kokain.

- Bio sam pod utjecajem opijata. Cijela ta situacija bila je konfuzna za mene da bih bio u stanju pratiti što se točno događalo. Međutim, siguran sam da nisam nikome htio nanijeti nikakvo zlo, pogotovo ne nekoga reketariti. Kao otac i djed imam suzdržan stav prema događaju i uvjeren sam da će se sa mnom i sud složiti da nije bilo iznude. U lokalu je u tom trenutku bilo 15 ljudi, udaralo se, padale su čaše, a na kraju su pukla ulazna vrata pa je zbog puknuća stakla došlo do krive pretpostavke da je bilo pucnjave. Ne znam razlog ni povod događaju. Uzeo sam nož sa šanka, no njime nisam ništa ozbiljno učinio, već sam samo htio izaći iz lokala van. Kao čovjeku mi je žao zbog svega, pa i zbog toga što sam završio u novinama.

Spreman sam nadoknaditi polovicu štete na vratima, a uzrok događaju vidim u alkoholu i činjenici da je došlo do nerazumijevanja s obje strane. Da se ondje nalazio gazda, sigurno problema ne bi bilo. Ispričavam se Schubertovima i ne znam što Herak ima s njima - pravdao se Dražen Gebaj u sudnici, pritom moleći da ga se ne ocjenjuje po napisima u novinama.

Herakova, pak, obrana za sud je proturječna sama po sebi jer je dao dva različita opisa događaja, od kojih je potonji prilagođen dokazima kaznenog postupka.

- Gebaja sam slučajno sreo onaj dan. Pohvalio mi se da je upravo postao djed, a kako sam ja tad ponovno postao otac, otišli smo na piće u Plazu. Tamo smo bili 20-ak minuta nakon čega me Gebaj zamolio da ga odvezem do trgovine dječjom opremom. U autu sam ga ponudio kokainom, no on je odbio rekavši da ima svoj na što sam mu rekao da imam poznanika kod kojeg možemo nabaviti još. Pritom sam mislio na Antonija Schuberta.

Ja sam prvi ušao u Falu, a za mnom je ušao i Gebaj koji je otišao u toalet. Zatekao sam Antonijeva brata Christiana i od njega tražio tri grama kokaina i pet grama skunka. Kokain po gramu sam kupovao za 400 kuna, a skunk 5 grama za 300 kuna. Htio sam Christianu dati 200 eura za tu količinu, ali on me tražio 2650 kuna. Usprotivio sam mu se i rekao da to nije cijena koju plaćam Antoniju pa sam mu opalio nekoliko šamara - prisjetio se u sudnici Herak početaka obračuna. Dodao je da je potom naišao Gebaj pa se odnekud pojavilo još pet mlađih muškaraca te je došlo do naguravanja. Ali situacija se, tvrdi Herak, brzo smirila.

- S Gebajem sam popio piće. Htio sam pričekati Antonija da mu se ispričam jer sam mu udario brata, ali i jer sam htio kupiti drogu. Ubrzo su u lokal počeli stizati neki dečki pa sam zaključio da bi bilo bolje da odemo. Izašli smo van, a nakon izlaska je ispred stao taksi iz kojeg je izašao neki dečko. Mi smo htjeli pobjeći, i to zato što smo uzeli drogu koju nismo platili pa smo se bojali batina. Stisnutom šakom B. R. lupio me u potiljak, a kad sam pao, uhvatio me za vrat.

Uspjeli smo pobjeći. Sjeli smo u auto i otišli, ali mi je negdje ispao mobitel i ključevi od stana pa smo se vratili u lokal gdje je desetak osoba krenulo na nas. Sa sobom sam tad ponio plinski pištolj koji sam držao u autu i koji sam repetirao prema osobama da bismo ja i Gebaj uspjeli pobjeći - dodao je još Herak kojemu su nakon uhićenja oduzeta dva pištolja, nož i četiri boce ukradenog alkohola.

Da su Schubertovi dilali drogu, nigdje nema nikakvoga traga, a zanimljivo je da je Herak, očito s ciljem da stvori privid kako su upetljani u narkobiznis, poslao pismo USKOK-u protiv braće, i to čim je zaprimio optužnicu za pokušaj iznude.

Tvrdnje okrivljenih da pucnjave nije bilo također ne stoje. Iz balističkog vještačenja je vidljivo da je na silikonskim odljevima obje Herakove šake dokazana prisutnost čestica baruta signalnog pištolja marke Kim 9 mm kalibra koji mu je oduzet. Nije istinita tvrdnja ni da kod sebe nije imao švicarski nož.

U konačnici sud je, ipak, povjerovao oštećenoj braći i ispitanim svjedocima koji su se kobnog 21. srpnja 2016. oko 18.30 sati našli na udaru Heraka i Gebaja u lokalu Fala, čije se otvorenje spremalo.

Prema optužnici, njih su dvojica s ciljem da se okoriste došli u kafić Schubertovih. Tamo su zatekli vlasnikova brata koji im je rekao da kafić još ne radi, na što mu je Herak rekao: "Mi smo ga upravo otvorili". Počeli su spominjati reketarenje te su odlučili pričekati vlasnika. Gebaj je zatim, ničim izazvan, udario šakom u glavu Christiana koji je pobjegao u susjednu prostoriju u kojoj su bila četiri prijatelja. Herak je vikao da će ih sve pobiti, a Gebaj je sa šanka uzeo nož koji je stavio pod vrat jednom od Schubertovih prijatelja i upitao ga: "Hoćeš sad da te ubijem?".

Herak je smirio situaciju, ali je Gebaj nastavio mahati nožem kao da će ih ubosti u prsa. Zatim je na ulicu istjerao drugog vlasnikova prijatelja gdje je izbio sukob, a to je iskoristio Christian da pozove brata. Pred lokal su počeli pristizati i drugi mladići, a Herak je jednog od njih, misleći da je vlasnik, pitao: "Jel' ovo tvoj kafić, mangupe?" pa je izbila svađa i tučnjava u kojoj je Herak posegnuo za nožem i mahao prema svima. Na kraju je gazdi lokala Herak konačno uspio “objasniti” da će mu morati davati 20 posto mjesečnog prometa jer "da ništa nije džabe". Dečki su se razbježali, a Gebaj i Herak su iz lokala uzeli nekoliko boca žestice, sjeli u automobil i otišli. Ubrzo su se s pojačanjem vratili do kafića. U rukama su držali drvene palice i plinske pištolje.

Gebaju se sudilo i da je iznuđivao novac od jednog maloljetnika kojeg je presreo na ulici u naselju Ružmarinka dok se vraćao iz škole. Rekao mu je: "Radit ćeš kako ti ja kažem" te mu je uzeo 250 kuna. Sudilo mu se i za razbojništvo u banci u Travnom, u sklopu prvog postupka za krvavu pljačku Fine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 12:34