HRVATSKO-IZRAELSKA VEZA

Maja Brinar & Aaron Frenkel: U Dubrovnik žele uložiti 6,5 milijardi kuna

Za šest godina Dubrovnik bi mogao dobiti luksuzan kompleks u koji želi investirati izraelski biznismen oženjen Hrvaticom

Dođe li do gradnje ultra eksluzivnog golf-parka na Srđu, bit će to investicija vrijedna oko 6,5 milijardi kuna. Kompleks će imati luksuzne vile, butique hotele, golf-terene, amfiteatar za 2000 ljudi, konjički klub, biciklističke staze i prostirat će se na 310 hektara zemljišta na brdu iznad Dubrovnika, a gradnja, koja bi se odvijala u nekoliko faza, trebala bi biti dovršena za šest godina.

Počasni konzul u Izraelu

Vlasnik parcela na Srđu je Aaron Frenkel, 54-godišnji izraelski biznismen. Potječe iz vrlo imućne židovske obitelji koja je stekla golemo bogatstvo trgujući dijamantima i ruskom naftom početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Budući da je jedna od grana njegova biznisa i energetika (radio je u Israel Oil Corporation), zahvaljujući dobrim vezama u visokim političkim krugovima u Hrvatskoj, uključio se i u dio razgovora oko privatizacije Ine. Koliko su ti politički krugovi bili visoki, pokazuje i podatak da ga je u srpnju 2007. tadašnji predsjednik Stjepan Mesić imenovao počasnim konzulom Republike Hrvatske u Izraelu. Osim u poslove oko Ine, najavio je i prije nekoliko godina i niz planova za ulaganje u hrvatski, napose dubrovački turizam.

Susret u Ini

No osim poslovnih planova, Frenkela s Inom vežu i privatni “poslovi”.

Naime, tamo je susreo svoju današnju suprugu Maju Brinar, koja je u to vrijeme obavljala funkciju zamjenice ministra gospodarstva.

Maja Brinar svoju je karijeru u Hrvatskoj započela u Agrokoru, gdje je s nepunih 30 godina dospjela na poziciju šefice odjela za financije. Iz Agrokora je otišla u Ministarstvo gospodarstva, na poziv tadašnjeg ministra Goranka Fižulića. U sklopu njezinih kasnijih zaduženja u upravi Ine bile su i pripreme za prvu privatizaciju kompanije, tijekom kojih je upoznala 13 godina strarijeg Aarona Frenkela.

Vjenčali su se u kolovozu 2004. godine, a njihova je svadba u Monte Carlu bila popraćena u Hrvatskoj kao jedan od najvažnijih društvenih događaja.

Vjenčanje za pamćenje

Kako bi se uklopila u ortodoksnu židovsku obitelj Frenkel, Maja je prihvatila religiju svoga odabranika. Da bi se preobratila na židovstvo, pohađala je instrukcije kod rabina, položila testove o poznavanju Starog zavjeta te se naposljetku krstila. Svojem je imenu tako dodala i tradicionalno židovsko ime Ruth.

Romantična ceremonija održana je u vrtu elitnog kluba Salone de Elite Sporting Cluba u središtu Monte Carla, a mladence i njihove brojne goste zabavljali su operni pjevač Andrea Bocelli, orkestri iz Rusije i Izraela, dok su na koktelu dobrodošlice svirali Dubrovački trubaduri.

Na meniju su bili juha od gljiva, rižoto od tartufa, riba s povrćem, a poslije ponoći par je razrezao tortu na sedam katova od voća i sladoleda. Košer večera servirana je na stolovima koju su krasili srebrni svijećnjaci, a a dvorana je bila dekorirana tisućama bijelih orhideja.

Susreti na visokoj razini

Koliko je Frenkel cijenjen u poslovnom svijetu govori i činjenica da je na vjenčanju s najmlađom zamjenicom ministra i tada vrlo perspektivnom državnom dužnosnicom bio i bivši izraelski premijer, a sadašnji predsjednik Shimon Peres. Na vjenčanju je bilo 700 uzvanika iz cijelog svijeta, Hrvatsku su, među ostalim, predstavljali Davor Štern, estetski kirurg Siniša Glumičić, Zlatko i Piruška Canjuga.

Zahvaljujući vezama s Peresom, Frenkel se zajedno sa svojim suprugom Majom, ovog svibnja, susreo i sa sadašnjim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Josipović je u Moskvi sudjelovao na proslavi Dana pobjede, a hrvatskog predsjednika i njegovu delegaciju na večeru je pozvao izraelski predsjednik Shimon Peres. U izraelskoj delegaciji tom su prilikom bili Maja Brinar i njezin suprug. No, nikakve razgovore o Frenkelovim investicijama u Hrvatskoj, a posebice o onoj na Srđu tada, navodno, nisu vodili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:04