UVJETI BRUXELLESA ZA SPAS

'MALI AGROKOR' ILI KAKO JE POTONUO PULSKI GIGANT Nadali su se pomoći države, ali pravila su se bitno promijenila otkako je Hrvatska ušla u EU

 Goran Šebelić / Hanza Media

Eventualno izdavanje državnog jamstva za Uljanik mora se provesti u skladu s pravilima EU o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje tvrtki u teškoćama, poručila je Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, na sastanku s čelnicima Uljanika u petak. Smjernice Europske komisije o potporama, objasnili su u Ministarstvu gospodarstva, takav oblik državne potpore dopuštaju ako se krediti odobreni na temelju jamstva vrate u roku od pola godine ili ako se u tom razdoblju izradi održivi program restrukturiranja koji predviđa ulazak strateškog partnera u vlasničku strukturu tvrtke u problemima.

Kao preduvjet za odlučivanje o davanju potpore, od Uprave i Nadzornog odbora Uljanika zatraženo je donošenje svih odluka koje su potrebne za izradu i provedbu programa restrukturiranja, stoji u priopćenju Ministarstva gospodarstva.

Podsjetimo, Uljanik se tijekom ove godine našao u povećim problemima koji su se ogledali u kašnjenju plaćanja dobavljačima i kooperantima te u isplati plaća. Problemi u Uljaniku zatresli su čak i političku scenu u zemlji jer su se u javnosti mogle čuti izjave da se radi o “mini Agrokoru”, što su u pulskom škveru odbacili.

Kako god, jasno je da je Uljaniku nužna svježa financijska injekcija. Dio upućenih upozoravao je da bi se u cijelu priču više trebala uključiti država, koja je i suvlasnik pulskog škvera. No, ruke države, otkako je Hrvatska postala članica EU, uvelike su vezane jer je za takav angažman potrebno zeleno svjetlo Bruxellesa. Stoga su predstavnici Ministarstva gospodarstva o Uljaniku u Bruxellesu nedavno razgovarali s predstavnicima Komisije.

I dok se u Bruxellesu nastoji osigurati dozvola za pomoć države, Uljanik traži strateške partnere. Kako je objavila Zagrebačka burza, Uljanik je 12. prosinca primio pismo namjere Kermas energije Danka Končara koji je spreman sudjelovati u restrukturiranju Uljanika. Kao potencijalni ulagači u poslovnim su se krugovima spominjali i Adris grupa, DIV Tomislava Debeljaka te brodogradilište iz Monfalconea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:53