COOL ILI OPASNO?

Mama dovela bebu na Depeche Mode, psiholozi podijeljeni, pedijatrica zgrožena: ‘Što da ima epilepsiju?‘

Kao što se vidi na fotografijama beba se nalazi u marami koju nosi majka, a na ušima su joj slušalice, kao i starijem bratu

Beba na koncertu Depeche Mode u Zagrebu

 Čitatelj/

Koja je dob prikladna da se dijete povede na koncert? Upravo to pitanje postavila nam je jučer čitateljica, inače zdravstvena radnica (podaci poznati redakciji), koju je šokiralo da je dvoje mladih roditelja na koncertu Depeche Moda u krcatu Arenu povelo dvoje male djece.

Kako piše, a to potkrjepljuje i fotografijama, riječ je o dječaku starosti oko tri godine i nekoliko mjeseci staroj bebi.

Kao što se vidi na fotografijama beba se nalazi u marami koju nosi majka, a na ušima su joj slušalice, kao i starijem bratu.

- Bila sam zgrožena prizorom i idejom da se novorođeno dijete dovodi u punu Arenu, izlaže toj buci, vibracijama, reflektorima, light showu, vrućini....naravno da se i pušilo unutra unatoč zabrani.Možda su to cool, mladi roditelji koji se na vrijeme žele osigurati da im djeca ne slušaju cajke, ali meni se ovo više čini kao slučaj za Pravobraniteljicu za djecu - kaže čitateljica.

image

Beba na koncertu Depeche Mode

Čitatelj/

Psihologinja Lina Đulvat Bučević kaže međutim kako ne postoji dobna granica kad bi se dijete mogli povesti na koncert.

- Uvijek se kreće s osudom roditelja. U ovom slučaju dijete je bilo uz svoju majku, koja je očito odgovorno zaštitila dijete od buke, a s obzirom na to da je bilo u marami vjerojatno joj svjetlosni efekti nisu smetali - kaže Đulvat Bučević.

Dodaje da je jasno kako treba paziti na mjere sigurnosti, da djeca nisu u velikoj gužvi, da prostor nije zadimljen i da su zaštićeni od buke...

- Roditelji djecu vode i na vjenčanja pa često možemo vidjeti da djeca kad im se spava zaspu u kolicima ili gdje god da jesu - smatra Đulvat Bučević.

image

Beba na koncertu Depeche Mode

Čitatelj/

I psihologinja Tanja Dejanović Šagadin ne vidi u ovome ništa pretjerano loše.

- Ako je dijete zaštićeno slušalicama i maramom ne vidim problem. Uostalom, do prije nekoliko mjeseci bilo je u trbuhu i kao takvo je također bilo izloženo i vibracijama i buci. Dijete je sigurno uz majku spavalo - navodi Dejanović Šagadin.

S druge strane liječnici ne odobravaju ovu situaciju i smatraju je potpuno neprimjerenom.

Pedijatrica doc.dr.sc. Iva Hojsak, zamjenica ravnatelja Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj kaže da izlaganje tolikoj buci, gužvi, zadimljenom i zagušljivom prostoru nikako nije u redu.

- Pitanje je jesu li slušalice bile dobro postavljene, a prevelika buka može oštetiti sluh. Nadalje, svjetlosni efekti nisu dobri jer kod epileptičara mogu dovesti do napadaja. Kod tako male djece još se ni ne može znati imaju li takve bolesti. A što da se dogodilo neko naguravanje ili stampedo - pita se liječnica koja upozorava da u to doba dana novorođenče treba spavati i stvarati rutinu kad je noć, a kada dan.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević kaže kako sukladno odredbama Obiteljskog zakona roditelji prije svih imaju pravo, dužnost i odgovornost skrbiti se o djetetu.

image

Beba na koncertu Depeche Mode

Čitatelj/

- Roditeljsku skrb roditelji su dužni ostvarivati u skladu s djetetovim razvojnim potrebama i mogućnostima, a o pojedinačnim sadržajima roditeljske skrbi dužni su razgovarati i sporazumijevati se s djetetom u skladu s njegovom dobi i zrelošću - kaže pravobraniteljica i dodaje da nemamo preciznijih informacija o slučaju pa ga, kaže, ne može detaljnije komentirati.

Pokušali smo dobiti i informaciju od organizatora smiju li bebe uopće dolaziti na koncert no nismo dobili odgovor. Neslužbeno doznajemo da djeca do dvije godine ne smiju dolaziti na koncerte. Od dvije na dalje mogu, ali uz kupljenu kartu, s tim da je za konkretan koncert bila preporuka da ne dolaze mlađi od 14 godina.

Kako doznajemo, na koncertu je bilo nekoliko djece, ali navodno svi su bili vezani za članove benda, njihove obitelji i prijatelje jer je Martin Lee Gore na dan koncerta slavio rođendan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:49