NE PONOVILO SE

Maras: 'Gradonačelnik Bandić treba reći tko je odgovoran za požar na Jakuševcu'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.07.2019. u 15:15

Zagreb, 270619.
Konferenciju za medije na temu izmjena Generalnog urbanistic?kog plana (GUP) Grada Zagreba odrzao je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Zagreb Gordan Maras zajedno s c?lanovima Kluba zastupnika SDPNHPS u zagrebackoj Skupstini.
Na fotografiji: Gordan Maras
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

Gordan Maras

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras prozvao je u četvrtak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da umanjuje probleme nastale zbog požara koji je izbio na odlagalištu otpada Jakuševec, pozivajući ga da kaže tko je odgovoran za požar i koje će se aktivnosti poduzeti da se to više ne ponovi.

Maras je na konferenciji za novinare rekao kako je očito da postoji odgovornost za ovaj požar koji se, tvrdi, nije dogodio slučajno, a gradonačelnika Bandića i pročelnika Ureda za upravljanje kriznim situacijama Pavla Kalinića prozvao je da umanjuju problem nastao zbog ovog požara.

- Glavna stvar koja je ovdje propuštena jest napraviti plan gospodarenja otpadom i provođenje tog plana kako bi u Gradu Zagrebu znali na koji način zbrinjavamo otpad i da on ne ugrožava kvalitetu života i sigurnost Zagrepčana. Tražimo da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kaže tko je odgovoran za taj požar i da vidimo koje će se aktivnosti poduzeti da se to više nikad ne dogodi - izjavio je Maras na konferenciji za novinare.

Za požar na Jukuševcu rekao je da je "ogromnih razmjera" te poručio kako je u srijedu prilikom obilaska požarišta bio dosta zabrinut viđenim, a da se i u četvrtak građani Novog Zagreba i drugih dijelova grada zbog dima žale na zdravstvene smetnje i narušenu kvalitetu života.

Požar je izbio na površini od 10.000 četvornih metara, a ne samo u Reciklažnom dvorištu

Maras je ustvrdio kako grad, s deset milijardi kuna godišnjeg proračuna, svojim građanima mora osigurati kvalitetu života i zdravstvenu sigurnost. Opovrgnuo je informacije kako je riječ o požaru koji je buknuo na Reciklažnom dvorištu veličine stotinu kvadratnih metara. "Lažu oni koji su vam dali takvu poruku", naglasio je.

- Radi se o požaru koji je nastao na površini većoj od 10.000 kvadratnih metara, gdje je količina odloženog otpada u visini većoj od desetak metara te se tu radi o stotinama tisuća kubika otpada koji su odvezeni na Jakuševec u navodno Reciklažno dvorište, koje to u biti nije - ocijenio je SDP-ovac.

Uvjeren je kako je samo bilo pitanje trenutk kada će se dogoditi ovakva havarija te kad će Zagrepčani osjetiti ovakav problem na kvaliteti svog života i izravnom ataku na zdravlje. Pozvao je građane, pogotovo stanovnike Novog Zagreba, da se nepotrebno ne zadržavaju u okolici Jakuševca i ne izlažu svoje zdravlje opasnosti. Naveo je i da je u četvrtak u 9 sati izmjerena količina letećih čestica koja je skoro 40 puta veća od dana ranije.

SDP će tražiti skupštinsku raspravu o gospodarenju otpadom

Maras je najavio i da će SDP na Gradskoj skupštini tražiti raspravu vezano uz gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu, kako bi Zagrepčani bili sigurni da se takav požar više nikad neće dogoditi. Gradskoj vlasti poručio je da Zagrebu "ne treba nikakav Manhattan, već sigurnost građana, sanacija Jakuševca te plan gospodarenja otpadom".

- Da se Gradska uprava sustavno bavi tim problemom ne bi dozvolila da se takav požar dogodi, da Zagreb bude pod dimom i da građani Zagreba brinu za svoje zdravlje. Oni koji upravljaju Gradom Zagrebom odgovorni su za ovaj požar na Jakuševcu, kao i za nekolicinu požara koje smo imali proteklih godina, a koji su direktno ugrozili zdravlje Zagrepčana - zaključio je Maras.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo