BURNE REAKCIJE NAKON INTERVJUA ZA JUTARNJI

MARAS: Kotromanović je učio od Gotovine, a Krstičević od JNA; KRSTIČEVIĆ 'Baš čudno da Maras postavlja pitanja o mom ratnom putu...'

Suradnja je moguća s onima koji žele da Hrvatska raste, pa tako i s Mostom. No, pričekajmo rezultate
 Goran Mehkek/CROPIX

S potpredsjednikom SDP-a i ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom razgovarali smo u utorak u njegovu uredu u zgradi Ministarstva u Vukovarskoj ulici. Jedan od bližih suradnika premijera Milanovića u pravom predizbornom raspoloženju napao je Tomislava Karamarka i HDZ, kritizirao predsjednicu Republike te otkrio s kime će SDP surađivati nakon izbora.

Izbjeglička kriza sve više eskalira. Koliko ova situacija može utjecati na konačan ishod izbora?

- Može, jer građani vide što radimo, da je situacija pod kontrolom, da probleme rješavamo efikasno i da nema operativnih problema. Mi kao Vlada imamo obvezu da zemlja funkcionira i da pomognemo ljudima u nevolji. Radimo to jako dobro za razliku od onih koji su posvećeni tome da dodatno dramatiziraju, siju paniku i na taj način pokušavaju osvajati poene za izbore. Vidimo da za to traže asistenciju i drugih zemalja. Govorim o HDZ-u koji očito njeguje dobre veze s Mađarima koje datiraju još od Sanadera i slučaja Ina - MOL. I sada računaju na njihovu pomoć. Ali uzalud vam trud, sijači. Kod nas nema pregovora s Mađarima oko hrvatskih nacionalnih interesa.

Facebook poruke

Mađarski premijer Orban prvo je izjavio da neće zatvarati granicu prije izbora, a sada vidimo da je to ipak napravio. Zašto?

- Vidimo da nitko drugi u EU nije zatvorio granice. A kako je Orbán procijenio da s SDP-om nema popuštanja oko naših nacionalnih interesa, očito je svoje nade položio na Karamarka. Zatvaranje granice očito se dogodilo zbog suradnje Mađara s HDZ-om.

Kako ocjenjujete predsjedničin angažman oko krize i mislite li i vi da se ona uključila u HDZ-ovu kampanju?

- Prvi put imamo situaciju da predsjednica sudjeluje u kampanji, ali i šalje prijeteće poruke preko Facebooka, svađa se s ministrima, opanjkava Hrvatsku iz Mađarske i Kine... To ne bi trebala raditi i nadam se da će promijeniti način vođenja politike jer ne bi trebala zastupati mađarske interese. Na taj način šalje poruku da je u boljim odnosima s Orbánom i Nikolićem, nego s hrvatskom Vladom. To je užasna poruka i kao građanin sam povrijeđen kad vidim da su njeni stavovi bliži Nikolićevim nego Milanovićevim.

Kako to mislite? S Nikolićem se samo srela na Generalnoj skupštini UN-a?

- Srela se, ali je i govorila da smo mi previše zaoštrili retoriku prema Srbiji. Činilo se da drži Nikoliću stranu, a poslije i Orbánovu.

Mogu se složiti da su neke njene poruke bile neprimjerene, posebice onaj Facebook status, ali neprikladne poruke su stizale i iz vaše Vlade, od ministara, pa i od samog premijera.

- Ministar predstavlja svoj resor, a ona je predsjednica svih građana i predstavlja Hrvatsku. Kod premijera nikad nije bilo dvojbe da štiti hrvatske interese, a kod predsjednice se jako puno građana pitalo zašto ne štiti naše građane nego asistira Orbánu.

Sumnje na korupciju

Zadnje ankete pokazuju da će izborna utakmica biti vrlo tijesna. HDZ se, unatoč korupcijskim aferama, očito diže iz mrtvih. Kako to tumačite? Je li to zato što ste vi razočarali svoje birače?

- HDZ podcjenjuje građane do te mjere da je Karamarko sebi rame uz rame stavio osobe koje su pod ozbiljnim sumnjama za korupciju, poput Josipe Rimac i Božidara Kalmete. Očito time poručuju da, iako si opterećen korupcijskim aferama, ali si u HDZ-u, možeš biti na listi. Uvjeren sam da ćemo biti bolji za određeni broj mandata i da ćemo biti bliži sastavljanju Vlade. Nakon tri godine čišćenja nereda, sada se vide rezultati. A HDZ nam nudi ljude koji su sudjelovali u tom neredu. Osam Sanaderovih ministara su kandidati. Nema novih lica. Sada ćete birati između Lalovca i Šukera...

A ne između Lalovca i Ćorića?

- Zašto bi netko, primjerice, birao Kalmetu, a ne SDP? A vidimo da nude njega i Šukera koji je, zajedno sa svojom nasljednicom, ostavio deficit od 25 milijardi kuna...

Ne nude Šukera, on je na listi u dijaspori. Kao ministra financija nude Ćorića.

- Da, ali pogledajte koji je Ćorić na listi, a Šuker je na drugom mjestu.

Pa valjda računaju na Ćorića u izvršnoj vlasti.

- Zašto onda nije visoko na listi?

Računate li vi na Igora Rađenovića? On nije na listi.

- Računamo, ali on je zamjenik ministra financija. Ćorić je, po vašem mišljenju, kandidat za ministra.

Očito da nitko neće imati većinu za sastavljanje Vlade i da će se voditi pregovori poslije izbora. Jeste li s nekim već razgovarali?

- Te razgovore vodi predsjednik stranke, a vidjet ćemo nakon izbora koliko će tko osvojiti mandata. Sa strankama koje su nam politički bliske sigurno ćemo razgovarati ako prijeđu prag. Tu su IDS, ORaH, Uspješna Hrvatska...

Je li vam prihvatljiva suradnja s HDSSB-om i Milanom Bandićem?

- Ne bih dalje spekulirao, vidjet ćemo kada vidimo rezultate i kada vidimo tko želi da Hrvatska i dalje raste.

Teško mogu zamisliti da s jedne strane stola sjedi Pupovac, a s druge Glavaš.

- Zato sam i rekao da ne bih dalje spekulirao, ali očekujem da će SDP s postojećim partnerima, sa svjetonazorski bliskim strankama i manjinama, imati većinu.

Što je s Mostom? Oni će, čini se, biti treća snaga u zemlji.

- Suradnja je moguća s onima koji žele da Hrvatska raste, pa tako i s Mostom. No, Petrovu je očito zamislivo da Karamarko bude premijer, iako njegovi birači, po svim anketama, misle drugačije. Volio bih od njega čuti odgovor što misli tko bi bio bolji premijer - Milanović ili Karamarko.

Je li SDP sve najjače ljude stavio na liste u četiri zagrebačke jedinice i znači li to da je formula za osvajanje izbora upravo pobjeda u tim jedinicama?

- SDP je dao svoje najjače ljude tamo gdje žive i rade. Odlučili smo da nećemo seliti ljude kao što je HDZ poslao svog ‘diplomca’ u četvrtu jedinicu.

A Boris Lalovac? On je završio u VI. jedinici.

- On je Zagrepčanin otkad je diplomirao i tu se preselio.

Zašto onda Kotromanović nije u devetoj?

- Zato što je veliki dio života vezao uz Split, bio je i zapovjednik IV. gardijske brigade, dijete mu živi u Splitu. Više je vezan uz Dalmaciju.

Ta će jedinica biti zanimljiva jer će se sučeliti SDP-ov brigadir i HDZ-ov general. Očito je HDZ čekao da vidi koga ćete staviti na čelo liste?

- Da, od straha da ne pitamo Ževrnju gdje je bio ’91?

Vatreni navijač

Zar i u SDP-u postavljaju takva pitanja?

- Ne, vi biste ga pitali. HDZ-ova politika je križić-kružić politika. Vidjeli su da smo stavili nekoga tko je prepoznatljiv i cijeli je život vezan uz Dalmaciju, vatreni je navijač Hajduka, a onda su oni stavili Krstičevića. Razlika između njih dvojice je ta da je Kotromanović veliki ratnik koji je ratovati naučio u Domovinskom ratu, a učio je i od generala Gotovine. Za razliku od njega, Krstičević je vojne vještine učio u JNA.

Kad smo već kod Gotovine, jeste li i vi tražili njegovu podršku za izbore?

- Da ste vi Gotovina, za koga biste prije glasovali? Za Kotromanovića ili Karamarka?

Ali Gotovina glasuje u 9. jedinici, Kotromanović je u 10.

- Ali govorimo o ratnicima i onima koji bi to željeli biti, poput Karamarka koji je pokazivao svoje, vjerojatno jedine dvije, fotografije u maskirnoj uniformi.

HDZ je najavio smanjenje plaća za ministre i saborske zastupnike. Što mislite o tome?

- Čudno da Karamarko nije krenuo sa svojim županima. Na njegovoj listi u šestoj izbornoj jedinici je, po pisanju vaših kolega, najplaćeniji župan iz jedne od siromašnijih županija koji šalje auto da ga čeka u Parizu. Ima najveću plaću, prima gotovo 19.000 kuna.

Dakle, nastavlja tradiciju vaše bivše županice. Nije ni ona baš bila skromna s automobilom, savjetnicima, plaćom…

- Bila je. Ona više nije članica SDP-a. To je prošlo vrijeme.

Bila bi i dalje da je nije USKOK uhvatio.

- Opet kažem bila je. Žinić još uvijek je. Karamarko je, da misli ozbiljno, mogao svojim najplaćenijim županima smanjiti plaće.

Miro Tuđman je samo značka na reveru HDZ-a

Vašu listu u drugoj jedinici nosi Josip Leko, a HDZ-ovu Miroslav Tuđman. Očito da HDZ igra na Tuđmanovo ime, ali ste i vi zaigrali na Tuđmana s imenom aerodroma. Što vi mislite o prvom hrvatskom predsjedniku?

- Prvi predsjednik je povijesna ličnost koja ima velike zasluge za zemlju. S te strane mislim sve pozitivno o njemu. Nažalost, bilo je trenutaka u kojima nije postupao najbolje, poput zagrebačke krize i privatizacije. Miroslav Tuđman ima zvučno prezime, ali je samo značka na HDZ-ovu reveru, dok zapravo nema nikakav utjecaj u stranci. Ne vidim ništa sporno u tome da se aerodrom nazove po Tuđmanu.

Treba li preimenovati Trg svetog Marka, kao što je rekao Milanović?

- Taj trg ima svoju povijesnu vrijednost i ja ga ne bih preimenovao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:19