KRŠI PRAVILA

'MARAS MORA PRESTATI S ISTICANJEM SLOGANA U SABORU I JAVNO SE ISPRIČATI!' Etičko povjerenstvo očitalo lekciju SDP-ovom zastupniku

Cropix

 

Etičko povjerenstvo utvrdilo je da Gordan Maras, 007 kandidat SDP-a na izborima za Europarlament kontinuirano krši pravila izborne promidžbe od 10. travnja i traže od njega da odmah prekine s neetičnim ponašanjem, te ga pozivaju da se javno ispriča zbog počinjene povrede Izbornog etičkog kodeksa.

Etičko povjerenstvo zaključilo je da se Maras objavljivanjem izbornog slogana na vlastitom prijenosnom računalu tijekom trajanja redovite sjednice Hrvatskog sabora neetično ponaša, ne poštuje pravila Izbornog etičkog kodeksa kontinuirano od 10. travnja te narušava etička i demokratska načela u izborima.

Zbog kršenja pravila prekinuta i sjednica Sabora

To znači da Maras u Saboru mora odmah maknuti naljepnicu sa svog Laptopa na kojemu se reklamira kao kandidat. Tako je Etičko povjerenstvo odlučilo temeljem prijave predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

"U prijavi je navedeno", obrazlaže Etičko povjerenstvo, "da je zastupnik Gordan Maras od 10. travnja kontinuirano za vrijeme trajanja saborske sjednice isticao svoj izborni slogan na vlastitom prijenosnom računalu, na način koji je jasno vidljiv tijekom televizijskog prijenosa, iako je bio višekratno upozoren od predsjednika Sabora i drugih predsjedatelja, da tako krši pravila izborne promidžbe. Iz razloga ogluhe zastupnika Gordana Marasa na sve obavijesti i upozorenja, dana 11. travnja 2019. godine predsjednik Sabora bio je prisiljen prekinuti sjednicu Sabora u skladu sa Zakonom o izboru članova u EP koji propisuje pravo na izbornu promidžbu pod jednakim uvjetima za sve kandidate.

Predsjednik Sabora ujedno je podnio prijavu Državnom izbornom povjerenstvu. Na novoj sjednici Hrvatskog sabora 24. travnja 2019. zastupnik Maras ponovo je isticao svoj izborni slogan na prijenosnom računalu. Nakon što ga je predsjednik Sabora upozorio da time krši pravila izborne promidžbe, a zastupnik nije uklonio svoje promidžbene materijale, predsjednik Sabora podnio je prijavu Etičkom povjerenstvu."

Etičko povjerenstvo tumači kako je Zakonom o izboru članova propisano da u vrijeme izborne promidžbe političke stranke i kandidati kandidacijske liste grupe birača imaju pod jednakim uvjetima pravo na iznošenje stavova te izbornu promidžbu te kako su sva sredstva javnog priopćavanja dužna u svom djelovanju omogućiti ostvarivanje prava političkih stranaka i kandidata kandidacijskih lista grupa birača sukladno Pravilima o postupanju elektronskih medija s nacionalnom koncesijom u Republici Hrvatskoj tijekom izborne promidžbe.

Postupati u skladu s kodeksom

Podsjećaju kako pravila propisuju da državni dužnosnici koji su sudionici u izborima ne smiju imati povlašteni položaj prema drugim sudionicima u izborima te se njihove redovite aktivnosti ne smiju koristiti u svrhu izborne promidžbe. Kako je sudjelovanje na sjednicama Sabora redovna dužnost saborskog zastupnika, isticanje promidžbenih poruka i slogana tijekom sjednica Sabora od strane zastupnika koji je ujedno i kandidat u izborima, stavljao bi u nepovoljan položaj kandidate koji nisu zastupnici. Nadalje, članak 37. stavak 3.Zakona o financiranju političkih aktivnosti izborne promidžbe i referenduma propisuje da je za potrebe izborne promidžbe zabranjeno korištenje uredskih prostorija i uredske opreme državnih tijela, osim osobama na koje se odnose posebni propisi o štićenim osobama.

Etičko povjerenstvo također podsjeća sve kandidate, a osobito kandidate državne dužnosnike, na izborima u EU parlament na dužnost da postupaju u skladu s Izbornim etičkim kodeksom.

Maras: Ne kršim zakon i neću prestati lijepiti naljepnice na laptop u sabornici

Saborski zastupnik i kandidat SDP-a na izborima za Europski parlament Gordan Maras u petak je, nakon što ga je Etičko povjerenstvo Državnog izbornog povjerenstva upozorilo da „kontinuirano krši pravila izborne promidžbe“, najavio je da neće prestati stavljati naljepnice na laptop jer je to simbol otpora načinu na koji HDZ vodi kampanju.

"Upozorenje Etičkog povjerenstva je dano na prijedlog Gordana Jandrokovića i HDZ-a, koji vidimo kako se ponašaju u svim kampanjama. Koristiti državne resurse u kampanjama Jandrokoviću, Plenkoviću i HDZ-u nije problem, ali je problem moja naljepnica na mom laptopu", rekao je Maras.

Smatra da građani Hrvatske vide da je ta naljepnica u ovom trenutku simbol protivljenja načinu na koji HDZ vodi kampanju.

"Ovo je moja naljepnica na mom laptopu i ona se svaki dan mijenja, svaki dan ima neku drugu poruku. Ne vidim što ih sada smeta u poruci da 'Građani RH nisu građani drugog reda u EU' ili što ih smeta u poruci 'Nismo se rađali za Irsku' ili u poruci 'Zdravstvo i za žive'. Zanima me što ih smeta u porukama sada kada više nema poruke 'Biraj Marasa'“, komentirao je novinarima upozorenje Etičkog povjerenstva.

Rekao je kako zna "da se Marasa plaše", jer je HDZ odbio poslati Karla Resslera na sučeljavanje s njim, što govori koliko su u HDZ-u nesigurni u svoju listu.

"Ja ne kršim zakon, predstavljam ono što mislim da treba u europskim izborima, šaljem političke poruke i ne vidim u tome nikakav problem“, smatra SDP-ovac.

Na upit hoće li se javno ispričati s obzirom da je to zatražilo Etičko povjerenstvo, Maras je odgovorio: "Nema šanse da se Jandrokoviću i HDZ-u ispričam“.

Najavio je da neće prestati stavljati naljepnice na laptop, svaki dan s novom političkom porukom.

Marasu nije sporno što sabornicu koristi za kampanju, pojasnivši da na svakoj saborskoj sjednici postavlja pitanje na aktualcu, a ima zastupnika koji do sada, dok nisu postali kandidati na europskim izborima, nisu postavili nijedno pitanje.

"Zašto nisu dvije godine postavili nijedno pitanje, a sada kada su kandidati počeli su postavljati pitanja“, uzvratio je Maras, poručivši da se kao zastupnik ponaša aktivno od 2007. godine od kada je izabran u Sabor. „Na isti se način ponašam, isto se borim, isto zastupam građane i ne radim ništa drugačije nego što sam radio prije mjesec dana, godinu ili deset godina“, poručio je.

Upitan kakvu poruku šalje time što ne poštuje stav i upozorenje institucije, odgovorio je: "Poštujem, šaljem političke poruke“.

S obzirom da riskira i novčanu kaznu do 100 tisuća kuna za stranku, Maras je na pitanje o tome uputio novinare da pitaju u stranci, no, i zapitao zbog čega bi SDP bio kažnjen jer smatra da zbog ovoga ni on ni stranka ne mogu biti kažnjeni.

Njegov stranački kolega Saša Đujić izvijestio je da je Etičkom povjerenstvu DIP-a prijavio predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića zbog promicanja nositelja HDZ-ove liste na europskim izborima Karla Resslera.

"Jandroković je u toku aktualnog prijepodneva u tri navrata ponovio da je Karlo Ressler nositelj HDZ-ove liste, što smatram da je, na tragu njegovih tumačenja, također kršenje pravila izborne promidžbe i da je u javnoj poziciji predsjednika Hrvatskog sabora promicao nositelja HDZ-ove liste budući da za njega javnost donedavno uopće nije čula", rekao je Đujić.

Ocijenio je da mu očito takva promocija treba. "Mislim da je to neprimjereno ponašanje predsjednika Sabora i prijavio sam ga Etičkom povjerenstvu zato što je u najgledanijem terminu saborskog prijenosa reklamirao nositelja HDZ-ove liste“, pojasnio je Đujić.

Na novinarsku opasku da Jandroković ne bi ni spomenuo Resslera da ga Maras nije nekoliko puta nazvao krivim imenom, Đujić je kazao da onda „dolazimo do apsurda hoće li Etičko povjerenstvo sada reći da bilo kojem zastupniku koji je kandidat na europskim izborima predsjedavajući, kada ga najavljuje, ne smije izgovoriti njegovo ime jer je to promidžba nekog od kandidata“.

"Jandroković, koji poziva druge na red, trebao bi paziti kako se ponaša. On je svjesno ili nesvjesno u najgledanijem terminu dok je vodio sjednicu tri puta ponovio tko je nositelj HDZ-ove liste, što smatram da je nekorektna, neprimjerena i nejednaka promidžba u odnosu na neke druge kandidate pogotovo stranaka koje ni nemaju zastupnike. A pet minuta prije toga je prozivao neke druge da se promoviraju kroz funkciju saborskog zastupnika“, poručio je Đujić.

Hina

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo