POČAST

Marijanu Hanžekoviću posthumno najveće odvjetničko priznanje

Na fotografiji: Ana i Dora Hanžeković primaju priznanje za Marijana Hanžekovića
 Damir Krajač / CROPIX

- Noviju povijest hrvatskog odvjetništva obilježila su dva velika čovjeka. To su Mario Kos i Marijan Hanžeković, bez čijih vizija i zajedničkog rada ne bi bilo današnje proslave Dana odvjetnika - rekao je Robert Travaš, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK), na obilježavanju 36. dana hrvatskih odvjetnika i 150 godina rada odvjetnika kao neovisne profesije.

Marijanu Hanžekoviću koji je, istaknuo je Travaš, dao velik doprinos u razvoju odvjetništva kao samostalne i neovisne profesije, istaknuo se u promicanju odvjetništva, dao velik doprinos u donošenju propisa, obrazovanju odvjetnika, bez kojeg ne bi bilo Hrvatskog odvjetničkog doma, posthumno je dodijeljeno najveće priznanje, plaketa “Dr. Ivo Politeo” s poveljom. Priznanje su primile njegove kćeri, Ana i Dora Hanžeković.

Glavna tema ovogodišnjeg Dana hrvatskih odvjetnika bio je “Kodeks odvjetničke etike i izazovi današnjice”, a glavna su pitanja bila jesu li ugrožene temeljne vrijednosti odvjetničke profesije, a riječ je o samostalnosti i neovisnosti odvjetnika, njegove vjernosti stranci i povjerljiv odnos između odvjetnika i stranke, odnosno odvjetnička tajna.

- Za valove liberalizacije odvjetništva koji nam stižu iz Europske unije i Europske komisije odvjetnici su trgovci, a stranke su potrošači. Takav stav i nametanje takvog obavljanja odvjetničke službe zbog svoje povijesti i tradicije kontinentalnog prava ne prihvaćamo. Odvjetnička služba je specifičan dio pravosuđa pa ne prihvaćamo tezu da smo trgovci na tržištu - poručio je Travaš. Nastavio je kako odvjetnici zato traže od naših ministarstava da prenesu njihove argumente i stavove na prigovore Europske komisije, a ne “da slijepo provode naredbe i ideje iz Bruxellesa”.

- Nadamo se da se neće ponoviti stara izreka o Hrvatima kao dobrim slugama loših gospodara - rekao je predsjednik HOK-a, naglasivši da je potreban čvrst stav u obrani hrvatskih interesa, a hrvatski interes mora biti odvjetništvo kao jedan od temelja pravne države i vladavine prava.

- Nitko me ne može uvjeriti da su u nastupu na europskom pa i na hrvatskom tržištu odvjetničkih usluga ravnopravni u startnoj poziciji odvjetnik ili odvjetničko društvo iz Hrvatske i primjerice odvjetnička tvrtka iz bilo koje zapadnoeuropske metropole - rekao je Travaš i naveo da ni krovna organizacija odvjetničkih komora članica EU ne vodi dovoljno računa o njihovim različitostima, različitim pravnim sustavima u kojima djeluju, posebno različitih tržišta odvjetničkih usluga. Dodao je da se principi globalizacije i potpune liberalizacije tržišta ne mogu se u cijelosti primijeniti na odvjetničku profesiju.

- Ne smijemo zaboraviti da odvjetnička profesija prvenstveno služi zaštiti ljudskih prava građana - rekao je Travaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:01