ŠEFICA INFEKTIVNE

MARKOTIĆ 'Promišljanja da Sumamed može pozitivno utjecati na suzbijanje koronavirusa nisu znanstveno utemeljena'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 23.03.2020. u 19:49

Zagreb, 210320.
Nehajska 5, Ranateljstvo civilne zastite.
Konferencija Nacionalnog stozera za civilnu zastitu.
Na fotografiji: Alemka Markotic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

Alemka Markotić

 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević, dr. Alemka Markotić, gostovala je u Dnevniku HRT-a gdje je, između ostalog, pričala o tome kako sumamed može djelovati na liječenje koronavirusa.

- Sumamed je naš patent i proizvod hrvatske pameti. On, osim što djeluje na bakterije, djeluje i na imunološki sustav, može ga dodatno modulirati. Javljaju se promišljanja da Sumamed može pozitivno utjecati u suzbijanju koronavirusa, ali takva promišljanja nisu znanstveno utemeljena. On može djelovati protuupalno, ali zasigurno će oko ovoga biti dodatnih istraživanja - rekla je Markotić.

Kao i nebrojeno puta do sada građanima je poručila kako se moraju pridržavati higijenskih mjera i izbjegavati kontakte. Rekla je kako se danas "Zagrepčani ponašaju za pet".

- Vrlo ih je malo, i drže distancu - rekla je Markotić koja se nada da će početi "pozitivno natjecanje" da se vidi "koji se gradovi najbolje pridržavaju mjera".

Osudila je "privatne partije" koji se održavaju u vrijeme kada je preporuka da se drži distanca od drugih ljudi.

- Kad pravimo kafiće u kućama - ugrožavamo sve nas. Nemojte to raditi ni u zatvorenim ni u otvorenim prostorima - naglasila je.

Ponovila je da se ne dodiruju oči, usta i nos prljavim rukama. Pogotovo to može biti opasno za pušače, koji to često rade, zaključila je Markotić.

Izdvajamo