ZADOVOLJNA RAMLJAKOM

MARTINA DALIĆ O MILIJUNIMA KOJE AGROKOR ISPLAĆUJE SAVJETNICIMA 'Ti iznosi su ogromni, ali su puno manji od onih za koje te poslove primaju stranci'

 
Martina Dalić
 Goran Mehkek / CROPIX

Potpredsjednica vlade Martina Dalić gostovala je u Dnevniku Nove TV i prokomentirala suradnike Ante Ramljaka u Agrokoru, ali i velike iznose koje je Agrokor isplaćivao bivšim suradnicima vladinog povjernika. Podsjetimo, troškovi Agrokorovih savjetnika tijekom osam mjeseci prošle godine iznosili su 213,829.000 kuna, a među njima je i tvrtka Texo Management, gdje je radio i Ante Ramljak.

- Moramo ponovno razjasniti da Ante Ramljak nije angažirao svoju bivšu tvrtku jer, kao što je i javno izjavio direktor AlixPartnersa, domaći podizvođači angažirani su od strane te AlixPartnersa, koja je savjetnik za restrukturiranje. Ja sam sinoć u povodu svih ovih događanja bila na sastanku s glavnim savjetnikom za restrukturiranje, s gospodinom Beveridgeom i Antom Ramljakom. Željela sam čuti detaljna pojašnjenja kako bismo i premijer i ja detalje cijelog ovog problema i načina na koji je prezentiran. Tom sam prilikom obaviještena da je tvrtka gospodina Beveridgea angažirala te savjetnike. Ante Ramljak je objasnio da su tvrtke koje su angažirane kao podizvođači prvih nekoliko tjedan bez naknade radile i pomagale izvanrednom povjereniku u obavljanju poslova, koji su uključivali ugovaranje kredita u tri dana. S obzirom da je gospodin Beveridge tom prilikom mogao vidjeti njihove rezultate rada, odlučio ih je sam angažirati, s obzirom da se radio o domaćim stručnjacima koji posjeduju domaće znanje, poznaju jezik i poslovna pravila koja su, po njegovim riječima, vrlo bitan faktor u izvršavanju posla - rekla je Martina Dalić koja je komentirala i vrtoglave iznose koji su se plaćali savjetnicima.

- Moram reći da detalje ugovora i iznose koje je gospodin Beveridge dogovorio s podizvođačima nisam znala. Tu informaciju tijekom proteklih mjeseci nisam tražila, s obzirom da je ona bila dio odnosa s AlixPartnersa i njihovih podizvođača. Postavlja se pitanje je li taj iznos za naše prilike prevelik.Ono što ja mogu reći jest da svi vidimo da su, u odnosu na druge plaće u Hrvatskoj, ti iznosi veliki. S druge strane, radi se o specifičnim i kompleksnim poslovima koji zahtijevaju određena znanja koja, po riječima predstavnika Alix i partnera, ti ljudi imaju. Kao što je i sam istaknuo, te su naknade značajno niže od onih za koje te poslove primaju stranci.

Ali, za Hrvatske prilike, jesu li prevelike?

- Meni je to teško reći jer je taj iznos dogovoren u privatnom poslovnom odnosu dvaju tvrtki. Taj iznos primaju tvrtke, a ne pojedinci. Njih ne prima samo jedna osoba, nego i drugi zaposlenici tih tvrtki. Na njega se plaća porez. Zbog toga je meni prilično teško komentirati ili tražiti da se oni izmjene.

Potpredsjednica Vlade je bila upitana ima li Ramljak još uvijek njezino povjerenje.

- Ante Ramljak po zakonu izvještaj o svome radu podnosi sudu, Ministarstvu, i Vjerovničkom vijeću. Vijeće daje suglasnost i odlučuje o svim materijalnim odlukama Ante Ramljaka. U cijelom postupku i u svim dosadašnjim izvješćima nije se pokazalo da Ante Ramljak ne obavlja svoj posao. Ja mogu biti zadovoljna rezultatima izvanredne uprave. Podsjećam da su, nakon što je Agrokor doveden na rub stečaja i nakon što je bivša je uprava akumulirala više od 57 milijardi kuna duga, plaćeni mali dobavljači - rekla je Dalić za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 14:07