ŽENSKI MULTITASKING

MATRIX OFFICE PARK Devet žena na čelu projekta vrijednog 300 milijuna kuna

 

Iako Hrvatska nije među vodećima po udjelu žena u građevinskoj industriji, postoje i pozitivne iznimke - tim od devet žena upravlja projektom gradnje Matrix Office Parka u zagrebačkoj poslovnoj zoni.

Riječ je o najvećoj investiciji u Hrvatskoj u poslovne prostore untrag 20 godina, čija je vrijednost sada na 300 milijuna kuna, a premašit će milijardu. U tvrtki GTC Matrix, koja je investitor, ponosno ističu da ih raduje što ovako velik projekt vodi tim koji bi drugim ženama mogao biti motivacija za karijeru baš u građevinarstvu.

Znanost i umjetnost

- Sve nas je više, i u arhitekturi i u građevinarstvu. Napokon je prepoznat taj ženski multitasking, istodobno obavljanje više zadataka, pa se shvatilo da žene mogu voditi građevinske projekte, kompletno gradilište... ustvari, sve - objašnjava magistra arhitekture Ljiljana Lončarić, koja je u ovom projektu konzultantica i koordinatorica projektanata. Studij arhitekture za nju je, kaže, bio idealan jer je povezao znanost i umjetnost. I Ana Kuzmanić, magistra građevinarstva i voditeljica Matrixova gradilišta, objedinila je odabirom profesije svoja dva profesionalna interesa. - Studij sam percipirala kao kombinaciju arhitekture i matematike, a prevagnulo je građevinarstvo - kaže.

Na tom je tragu bio i odabir studija Andree Macner, koja je na ovom projektu angažirana kao arhitektica Interkonzaltinga. - Odabirom ove profesije svoju sam sklonost tehničkim vještinama oplemenila kreativnom komponentom - ističe.

Ljiljana Lončarić poručuje da su žene jednako sposobne u ovom, stereotipno gledano, muškom području. Statistike, naime, pokazuju da zastupljenost žena u građevinskoj industriji u Hrvatskoj iznosi samo 11 posto. Slično stoje i Velika Britanija, Francuska i Nizozemska, a u Njemačkoj se taj udjel kreće oko 13 posto. U Norveškoj je, pak, udio žena u građevinarstvu znatno veći - 40 posto.

Ipak, kako nam objašnjava Suzana Babić Tkalčević, magistra građevinarstva i voditeljica projekta Matrix Office Parka uime investitora, statistički udio žena ispada vrlo malen jer se računaju svi koji na nekom projektu rade. - Normalno je da je u slučaju velikih gradilišta, s puno fizičkih radnika, znatno više muškaraca, ali žena je, zapravo, sve više - smatra Babić Tkalčević, posebno u poslovima projektiranja, organizacije i vođenja, i to ne od jučer. Ona je fakultet završila prije 30-ak godina i već je tada s kolegicama činila trećinu studenata građevinarstva.

Nikad nije dosadno

- Već godinama nema gradilišta bez žena - napominje.

Mlada inženjerka građevinarstva Petra Ružić cijeli je život po gradilištima, a rad na projektu Matrix vrlo joj je inspirativan. Nju je građevinska industrija osvojila širinom i dinamičnom atmosferom u kojo nikad nije dosadno. - Mladim bi ženama trebalo objasniti da to nije samo ‘bauštela’ i blato do koljena. Ima tu jako lijepih grana posla - poručuje.

Gradnju Matrix Office Parka budžetski nadgleda Ivana Hitrec, direktorica financija i članica Uprave GTC-a Matrix. U projektu je od prvih analiza i financijskog planiranja do danas, kad je prva zgrada Matrixa pred završetkom.

U projektu se, tvrdi ona. pazi na svaki detalj. A da upravo detalji mogu biti presudni, napominje leasing koordinatorica Kristina Rukavina.

U GTC Matrixu i marketingom upravljaju jake ženske snage, na čijem je čelu Andrea Galovec Vodopija, direktorica marketinga Avenue Malla. Cilj joj je, kaže, pokazati da Matrix u Zagreb donosi urede budućnosti. - To su uredi profinjenog dizajna te modularne konstrukcije koja izvrsno pogoduje modernim tvrtkama - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 10:33