PROPAST PROJEKTA?

MEĐUNARODNI SKANDAL SA ZEMLJIŠTEMNA HVARU Otkrivamo kakolokalni moćnici varaju investitore

Projekt Nikki Beach na Hvaru, vrijedan 250 miljuna eura, na rubu je propasti; investitori su danas otišli ambasadoru da ih zaštiti od moćnika
 Ivo Ravlic / CROPIX

Mogao je to biti najveći građevinsko-turistički projekt na Jadranu.

Norveška tvrtka Prima Property Croatia Nekretnine osmislila je još prije više od pet godina projekt gradnje luksuznog turističkog resorta u Sućurju na otoku Hvaru u koji bi uložila 250 milijuna eura.

Izgrađeni resort dali bi pod upravu svjetski poznatog brenda - američkog operatora resorta Nikki Beach. U posao su krenuli ozbiljno, počeli kupovati zemljišta u uvalama Perna - Vinogradina, sklapati ugovore i predugovore sa stanovnicima Sućurja, a kupili su i dvije parcele od Općine.

Tada je sve krenulo nizbrdo, a kulminiralo je jučer kada su norveški investitori otvoreno najavili da se, zbog svega što im se u Hrvatskoj dogodilo u proteklih pet godina, žele povući iz projekta. To će, doznajemo od njihovih suradnika, najvjerojatnije i učiniti.

Kap koja je prelila čašu bilo je pismo Općine naslovljeno kao “opomena pred utuženje”, a u kojem Općina Sućuraj traži od Norvežana da plate dospjelu ratu za dvije općinske parcele. Ne bi to bio nimalo čudan potez Općine da nije poznato, a Jutarnji je o tome već pisao, kako je Općina za vrijeme prethodnog načelnika Ivana Vitalija (SDP) prodala zemljište koje joj uopće nije pripadalo. Riječ je o državnom zemljištu, o čemu se upravo vodi spor pred hvarskim sudom, a Norvežani su, ne znajući to, već Općini platili više od pedeset posto vrijednosti zemljišta - sedam milijuna i 218 tisuća kuna.

Općina je taj novac potrošila, vlast se promijenila pa Sućurjem sada upravlja mladi Ivan Slavić, a on sada traži isplatu dospjele rate od 12,5 posto vrijednosti zemljišta za koje je sam rekao kako je ilegalno prodano.

Da problem bude veći, vrijednost zemljišta višestruko prelazi iznos općinskog budžeta, a novac primljen od Norvežana odavno je potrošen. Kada bi htjeli, Norvežani bi mogli zatražiti povrat novca za nelegalno prodano zemljište, čime bi Sućuraj automatski bio uveden u stanje bankrota.

U pismu koje su poslali Općini kao odgovor na “opomenu”, investitori na čelu s direktorom Jan-Andreom Asmoenom zgroženi su “neprijateljskim ponašanjem Općine”, kao i činjenicom da Općina ne priznaje “stand-still aranžman”, dogovor prema kojem će svi ugovori biti u stanju mirovanja dok se složena imovinsko-pravna situacija ne riješi.

Da stvar bude gora, sada su i dogovori s privatnim vlasnicima dovedeni u pitanje, jer Općina namjerava prekrajanjem prostornih planova neke već kupljene parcele izbaciti iz turističke zone, a neke koje Norvežanima uopće nisu potrebne ubaciti u nju.

Projekt Nikki Beach trebao je donijeti oko 250 milijuna eura svježeg kapitala i stotine radnih mjesta u vrlo zapušteni dio Hvara

Ta situacija uzrokovala je da Asmoen u ime PPC-a jučer ode u norveško veleposlanstvo u Zagrebu, tražeći zaštitu, ali i najavljujući odlazak iz Hrvatske.

- Sada Općina ponovno reketari, samo su novi ljudi na njezinu čelu. Traže od investitora da kupe još 29 tisuća kvadrata, od kojih je 14 tisuća u vlasništvu načelnikove desne ruke, prijatelja i savjetnika Srđana Kačića Bartulovića. Da apsurd bude veći, Norvežani već sada imaju više zemlje nego što im je potrebno za projekt. Promijeni li se vlast još jednom, morat će kupiti cijeli Sućuraj - kaže naš sugovornik, suradnik norveških investitora.

Navodno je novi općinski načelnik Ivan Slavić dio svojih glasača pridobio tvrdnjama kako će srediti da Norvežani kupe njihovu zemlju, a sada je u panici jer će izgubiti iduće izbore ne realizira li ono što je obećao. Naš izvor kaže kako je Slavić to rekao na nekoliko sastanaka.

Norvežane ne zanimaju lokalne priče, već sam kada će konačno moći početi graditi.

Asmoen nam je jučer, nakon sastanka u Veleposlanstvu Kraljevine Norveške, rekao kako je sasvim moguća opcija povlačenje iz projekta, iako još uvijek vjeruje da se to neće dogoditi.

- Od početka pokušavamo izgraditi partnerski odnos s Općinom Sućuraj, održali smo više sastanaka, no nažalost ništa što bismo se dogovorili na sastanku nismo uspjeli na kraju i realizirati. S obzirom na naša nastojanja da kroz dogovor dođemo do zajedničkog rješenja, iznenađeni smo kršenjem dogovora o mirovanju prava iz ugovora jer je općinska vlast odlučila uz prijetnju sudskim postupkom tražiti isplatu dijela kupoprodajne cijene za zemljište koje uopće nije njezino. Također smo infomirani o promjenama granica građevinske zone Perna i Vinogradine na način da jedan broj čestica koji je prije bio u građevinskoj zoni sada to više nije.

Upravo zbog takvog neprijateljskog ponašanja Općine Sućuraj, što bitno ugrožava našu investiciju, bili smo prisiljeni reagirati i upoznati sve općinske vijećnike o stvarnom stanju projekta i problemima s kojima se suočavamo - rekao nam je. Kaže kako svako odgađanje projekta smanjuje njegovu profitabilnost.

- No sve ima svoje granice - kaže Asmoen.

Ponašanje općinskih vlasti jučer je u Divuljama kod Splita osudila i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

- Država je napravila sve što je bilo u njezinoj nadležnosti. Imamo Zakon o strateškim investicijama, dali smo suglasnost na izmjene i dopune Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije kojim je to planirano i sad je bila loptica na Općini Sućuraj. Ovo je klasičan primjer kad općina zbog svojih interesa, ne samo općinskih nego očito i nekih drugih, sprečava investicije. To je izrazito loša poruka investitoru koji je dobio kompletnu podršku na državnoj i županijskoj razini. Građani Sućurja trebali bi se pitati tko ih to vodi - bila je oštra ministrica Mrak Taritaš.

Istočni dio Hvara, na kojem se nalazi Sućuraj, potpuno je zapušten, gotovo bez ikakvih turističkih sadržaja, i resort koji se trebao prostirati na 800 tisuća kvadrata turistički bi, a samim tim i ekonomski, preporodio naselje. Zašto onda kočiti takvu investiciju?

Načelnik Ivan Slavić jučer je za Jutarnji izjavio da je opomenu pred utuženje morao poslati jer da nije, riskirao bi kaznenu prijavu.

REAKCIJA PROZVANOG NAČELNIKA ‘Dođe neki medo izvana pa mu se svi moramo klanjati?’

Načelnik Općine Sućuraj Ivan Slavić rekao nam je jučer kako nema ni govora da Općina novim prekrajanjem turističke zone pogoduje privatnim vlasnicima zemljišta. Kaže da se naprosto radi o usuglašavanju općinskih prostornih planova s generalnim planom Splitsko-dalmatinske županije. Ljutit je što Norvežani s njim ratuju preko medija i time utječu na neovisnost vlasti u Sućurju.

- Dođe neki medo izvana, lupi po stolu, a mi mu se svi moramo klanjati - prokomentirao je ponašanje investitora koji su u Sućuraj voljni donijeti gotovo dvije milijarde kuna. Dodao je da nisu točne spekulacije da Općina reketari investitore tražeći od njih da otkupe zemljište od vlasnika s kojima je vlast u bliskim odnosima.

- Ja i ne znam s kim su oni uopće sklopili ugovore i od koga su dosad kupili, a od koga ne. Samo radimo ono što moramo, po zakonu - kaže Slavić. Dodaje da je čudno što ga ministrica Mrak Taritaš proziva kad “njezino ministarstvo isto koči projekt jer nije izdalo sve dozvole”. Nije precizirao o kojim je dokumentima riječ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:05