VREMENSKA PROGNOZA

METEOALARM IZDAO UPOZORENJE ZA HRVATSKU, STIŽU SNAŽNI GRMLJAVINSKI PLJUSKOVI! Pogledajte koji dijelovi Hrvatske su najrizičniji

 
 Screenshot/Facebook

Meteoalarm je izdao upozorenje za Hrvatsku. Na snazi je žuto upozorenje za središnju i sjevernu Hrvatsku te za Dalmaciju zbog opasnosti od jakih pljuskova s grmljavinom. Vjerojatnost za grmljavinska nevremena je u Dalmaciji od 60 posto na središnjem Jadranu te preko 70 posto na sjevernom Jadranu, dok je u središnjoj i sjevernoj Hrvatskoj vjerojatnost veća od 40 posto.

'Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni', poručuju iz Meteoalarma.

Žuti Meteoalarm na snazi će biti i subotu, ali ne za cijelo područje, nego samo za Slavonije, te zagrebačku i međimursku regiju.

DHMZ, međutim, za danas prognozira pretežno sunčano i vrlo toplo ili vruće te sparno vrijeme uz mogućnost pljuskova u gorskoj i središnjoj unutrašnjosti u drugom dijelu dana. Norveška prognoza, odnosno stranica yr.no, pak, Dalmaciji za vikend najavljuje lijepo i sunčano vrijeme s temperaturama do 26°C.

Prema prognozi DHMZ-a i sljedećih dana bit će pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće te sparno. U unutrašnjosti su u poslijepodnevnim satima lokalno mogući pljuskovi s grmljavinom. Vjetar uglavnom slab, na jadranu do umjeren zapadni i sjeverozapadni.

DHMZ

Jučer je na području grada Pazina bilo grmljavinsko nevrijeme uz obilne padaline, a nakon kiše rijeka Pazinčica je pobijelila.

O tome je izvijestio Istramet, a Građanska inicijativa 'Naš potok' piše da je takva voda tekla barem nekoliko sati.

Inače, u Pazinu je prema podacima s naše meteorološke postaje sredinom dana u samo sat vremena palo 48 mm kiše, što iznosi 59 % mjesečnog prosjeka koji iznosi 87 mm, javlja Istramet.

Obilna kiša koja se u četvrtak sručila nad Pazinom isprala je pijesak s odlagališta Lakota i zabijelila vodu Pazinčice, javlja iPazin.

Na odlagalištu Lakota nastao je krater, no nije poznato je li on rezultat posljednje kiše ili ga je ona samo proširila. Ispod nasipanog materijala na Lakoti nalazi se tunel u koji utječe bujica Drazej.

I dok neki čitatelji na Facebooku Istrameta staloženo pišu kako je nevrijeme otopilo vapnenac, drugi sumnjaju da je riječ o zagađenju.

'Često idemo tamo, nikad ovako nešto nisam vidjela', 'I ono malo ribe će pocrkati', samo su neki od komentara ispod snimke bijele Pazinčice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:17