PROGNOZA ZA VIKEND

METEOROLOZI USHIĆENI, PADAJU REKORDI! Pogledajte gdje je jučer bilo najtoplije, u jednom hrvatskom gradu izmjereno je nevjerojatnih 23,5 stupnjeva

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Iznimno topao kraj veljače donio je i nove temperaturne rekorde na nekim meteorološkim postajama DHMZ-a. Prema raspoloživim podacima, koji se još trebaju i službeno potvrditi, u nekoliko je gradova zadnji dan veljače, u četvrtak, izmjerena rekordno visoka temperatura za ovo doba godine, piše HRT.

U Sisku je izmjereno 23,5 °C, u Varaždinu 22,5 °C, u Bjelovaru i Križevcima 22 °C, u Krapini 21,6 °C, a na postaji Zagreb Grič je sa 21,6 °C izjednačen rekord postignut 16. veljače 1998. godine. Meteorolozi ističu da su ove temperature primjerenije kasnim proljetnim mjesecima, svibnju ili čak lipnju, a ne zimskom mjesecu.

Petak donosi kratko osvježenje. Sa sjevera dolazi postupno naoblačenje, a od sredine dana u zapadnim krajevima mjestimice će biti moguća kiša, na sjevernom Jadranu moguće i grmljavina, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za petak.

Kiša će biti češća u gorju te na sjevernom Jadranu, a popodne će mjestimice padati i u Slavoniji te sjevernoj Dalmaciji. Vjetar na kopnu većinom slab, na istoku umjeren sjeverozapadni, a na Jadranu će puhati slabo do umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 11 do 16, u Slavoniji do 18 Celzijevih stupnjeva. Iako će još uvijek biti relativno toplo, poslijepodneva bi mogla biti svježija.

DHMZ

Vikend donosi ponovno suho vrijeme te iznadprosječno visoke temperature. Na kopnu će biti promjenjivo oblačno, u subotu ponegdje uz više oblaka još može pasti i malo kiše, a potom uz sve više sunčana vremena i opet toplije. Na Jadranu djelomice i pretežno sunčano te uglavnom suho, u ponedjeljak na sjevernom dijelu uz porast naoblake može pasti i malo kiše. Puhat će umjereno i jako jugo, u subotu prolazno bura, a u unutrašnjosti jugoistočnjak.

Češća i obilnija kiša vjerojatno će padati tijekom oblačnijeg početka novoga tjedna, no zima se još neće vraćati.

DHMZ

HAK: Vremenski uvjeti povoljni za vožnju

Vremenski uvjeti u cijeloj zemlji povoljni su za vožnju, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Vozi se po suhim kolnicima, a na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja uz moguće zastoje na dionicama gdje traju radovi. Mjestimice jak vjetar puše na dionici autoceste A1 između Bosiljeva i tunela Mala Kapela.

Zbog radova, brza cesta Solin-Klis između Dračevca i tunela Mačkovac bit će zatvorena za sav promet danas, 1. ožujka, od 22:00 do 24:00 sata. Obilazni pravac je županijskom cestom ŽC6253, "starom Kliškom cestom".

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

U pomorskom prometu nema poteškoća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:47