NEBESKI LIGHT SHOW

METEORSKI ROJ JURI PREMA ZEMLJI, ZA NJIM STIŽE I 'BOŽIĆNI KOMET' Dvije prosinačke noći bit će obilježene nevjerojatnim svjetlima s neba

Ilustracija
 Ivan Brkić / Glas Podravine / CROPIX

Pripremite teleskope, zagledajte se u prosinačko nebo je će nam ovi biti obilježeni lampicama koje stižu iz svemirskih prostranstava, piše Slobodna Dalmacija.

Prvo nam u noći na 14. prosinca stiže meteorski roj Geminida, a s njim i svjetla s neba, nalik ljetnim 'suzama sv.Lovre'. Bit će ih i do sto u satu, javljaju stručnjaci.

A meteori prođu, dolazi svjetlo - komet 46P/Wirtanen od milja nazvan komet, najsjajniji ove godine koji se u blizini Zemlje očekuje u noći 16. prosinca. Kometu koji se s nestrpljenjem očekuje, ovo će biti najbliže približavanje našoj planeti u zadnjih 400 godina. No ima vijest i za one kojima je teško čekati još nekoliko dana, on se već sada može vidjeti na istočnom horizontu i to čak golim okom. Dobro se zagledajte jer je to prava astronomska poslastica.

Naravno, i meteorski roj koji će prirediti svakog prosinca aktivni Geminidi, bit će pravi noćni light show. A kako bi ga bolje vidjeti, NASA-ini stručnjaci predlažu pronalazak nekog mračnog, najmračnijeg vanjskog lokaliteta. Dajte očima do 30 da se adaptiraju na noćno crnilo. I pričekajte ih, vrijedi vidjeti božićni pozdrav s neba, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:20