DOMOVINSKI RAT U SAD-U

'MI NISMO ZA TO NADLEŽNI' Američki savezni sud odbacio tužbu Srba zbog vojne akcije Oluja

CHICAGO - Američki savezni sud odlučio je kako etnički Srbi koji tvrde kako je američka tvrtka Military Professional Resources Inc. (MPRI) trenirala hrvatske vojne snage, smišljala strategiju i osiguravala im oružje tijekom operacije Oluja, ne mogu tužiti u SAD-u.

Srpske organizacije u SAD-U “Žrtve genocida u Krajini” i “Srpski krajiški sabor” podnijele su, naime, tužbu 2010. godine protiv MPRI za sudjelovanje u genocidu i progonu 200 tisuća Srba iz Krajine, koja je sada odbačena.

- Hrvatski vođe kazali su MPRI da je njihov cilj 'istrijebiti Srbe iz države'. Planirane operacije odvijale su se u Hrvatskoj, ali i Vigriniji. Operacija Oluja bila je najžešće djelo etničkog čišćenja u Europi od 2. svj. rata. Napadnuto je, ranjeno i ubijeno na tisuće nevinih civila, a oko 300 do 350 tisuća bilo je primorano napustiti Krajinu, koja sada pripada Hrvatskoj. MPRI je omogućio da se taj genocid provede - naveli su tada tužitelji koji su zatražili 10.4 milijarde dolara odštete, uvećano za iznos kamate od 1995. godine.

No savezni sudac John Lee kazao je kako unatoč 'tragičnim i stravičnim' optužbama on nije nadležan za rješavanje takvih tužbenih zahtjeva i kako se spor ne može voditi u SAD-u pošto su se navodni zločini odvijali u Hrvatskoj.

- Iako tužitelji tvrde da je MPRI potpisao ugovor s hrvatskim vođama u Virginiji i započeo neke aktivnosti, znatan dio toga se odvijao izvan teritorija Virginije - kazao je sudac Lee, koji je unatoč tomu ustvrdio kako su Hrvatske snage sustavno pljačkale i uništavale srpske domove, tvrtke, usjeve i stoku u Krajini, uključujući i one u vlasništvu navedenih tužitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:07