PITANJE DANA

Milan Kujundžić: 'Spinraza će biti dostupna relativno brzo'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.06.2019. u 12:18

Zagreb, 050619.
Svecanost potpisivanja Sporazuma o suradnji u podruc?ju hitne medicine izmedju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Federalnog ministarstva zdravstva Bosne i Hercegovine, te Ugovora o suradnji u podruc?ju hitne medicine izmedju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Sveuc?ilisne klinicke bolnice Mostar.
Na fotografiji: ministar zdravstva Milan Kujundzic.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

Milan Kujundžić

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je u četvrtak da će lijek Spinraza svima oboljelima od spinalne mišićne atrofije (SMA) biti dostupan relativno brzo, čim se povjerenstvo HZZO-a usuglasi s povjerenstvom Nacionalnog centra za SMA.

Dva se povjerenstva još nisu usuglasila jer nisu bili definirani svi kriteriji za postupak liječenja, no to je samo stvar tehničkih detalja, rekao je Kujundžić novinarima uoči Vladine sjednice.

Ministar smatra da se na tu odluku ne čeka predugo.

- Onaj tko zna što znači davati lijek, koji su rizici, a koje su koristi, to odmah zna. To je sad vrlo blizu, hoće li proći pet ili 25 dana, to je stvar na povjerenstvu i na struci - poručio je Kujundžić.

Spinraza će se moći odobravati i djeci na respiratoru te starijima od 18 godina, jer je povjerenstvo za procjenu učinka tog lijeka donijelo odluku o proširenju indikacija.

HZZO prethodno mora odobriti zahtjev za proširenjem indikacija koju je podnio nositelj odobrenja za taj lijek u Hrvatskoj.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo