REAKCIJA PREDSJEDNIKA

MILANOVIĆ 'Ja ne bih tražio Krstičevićevu ostavku' O PREMIJERU 'Što bih ja trebao reći? Da je on huškao polusvijet da govori grozne stvari o mom ocu'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u petak da iz poštovanja prema poginulim pilotima i njihovim obiteljima ne bi ni u koga upirao prstom i svaljivao krivnju, te ne bi tražio ostavku ministra obrane Damira Krstičevića, koji ju je jučer podnio nakon ove tragedije.

Nakon posjete Modernoj galeriji predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH rekao je kako zbog jučerašnje tragedije ne bi tražio ostavku ministra obrane Damira Krstičevića.

Dodao je da ministar ne odgovara njemu, već premijeru i Saboru, ali mu se javio nakon par sati od nesreće, ostavku nije spominjao, a kasnije je čuo da je ostavku podnio.

- Kad me pitate treba li dati ostavku, to su jako delikatne stvari, događalo se i može se dogoditi za tjedan dana, a ne mora se nikad dogoditi. Može biti posljedica nemara, nerada, loše organizacije ili naprosto nesreća jer je to opasan posao - rekao je i dodao da iz poštovanja prema ljudima i njihovim ljudima ne želi na nikoga upirati prstom ni svaljivati krivnju.

- Teško je govoriti izvan konteksta bi li zbog ovog trebao podnijeti ostavku, da se to događa stalno onda svakako da, ali pitanje je onda u kojem trenutku, ali samo zbog ovog ne znam - naveo je Milanović.

Kazao je kako je izvješće o nesreći dobio odmah od načelnika vojske te je obaviješten o svemu što se dogodilo, dok će za sve drugo trebati pričekati rezultate istrage.

Podsjetimo, ministar obrane, Damir Krstičević, podnio je ostavku nakon pada vojnog aviona u kojemu su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra.

Krstičević je u petak nešto prije 9 sati došao u Banske dvore gdje razgovara s premijerom. Ostavku na dužnost ministra i potpredsjednika Vlade dao je sinoć u svom obraćanju u zrakoplovnoj bazi Zemunik.

Novinarima je tada kazao da o ostavci nije obavijestio premijera Andreja Plenkovića, no njih dvojica sinoć su razgovarali telefonski.

U tragičnoj nesreći pada školskog aviona ZLIN jučer su poslijepodne kod Biljana Donjih kod Zadra poginuli pripadnici Hrvatske vojske, natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić, polaznik letačke selekcijske obuke.

O izborima

Milanović je komentirao i predstojeće parlamentarne izbore, javlja N1.

- Izbori će očito biti jako brzo, neću se uključivati u kampanju kroz to. Premijer nije sa mnom komunicirao o datumima izbora, tako to funkcionira u demokraciji - rekao je Milanović o izborima i dodao: - Odluka o izborima nije kao svaka druga u proteklih 20 godina, imat će utjecaja na zdravstvo, epidemiologiju, držim palčeve da sve završi dobro ako se raspišu izbori. Očito postoji želja da se ide što prije i ja tome ne mogu i neću stati na put.

Komentirajući uvjete u kojima će se održati izbori, rekao je: - Čuo sam da je netko iz Stožera, Božinović, rekao da, ako bude ponovni val zaraze, da se neće poduzimati ovakve mjere kao dosad. Znači da je s tog stajališta svejedno kad su izbori, ali politički motivi su dovoljni da se ide na izbore. Mislio sam sazvati konzultacije, ali nema smisla, to je radila moja prethodnica, ali to nije dužnost predsjednika republike. Nisam razgovarao s premijerom o raspuštanju Sabora, to je njegovo taktičko pravo.

- Sabor može biti raspušten sada, može biti u desetom mjesecu. Ja odlučujem o dva - tri vikenda - dodao je.

Zagreb, 080520. 
Ksaver.
Predsjednik Republike Zoran Milanovic posjetio je Modernu galeriju u Zagrebu koja je otvorena nakon stanke zbog pandemije i potresa  te obisao retrospektivnu izlozbu Vatroslava Kulisa s radovima nastalima od 1974. do danas.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

O Plenkoviću

Odgovorio je i premijeru Andreju Plenkoviću koji mu je poručio da se u Okučanima ponio kukavički.

Milanović ističe da je cijela situacija bila ružna i da treba prestati isticati stvari koje su se dogodile prije više godina, javlja N1.

- Pokušavam voditi primjerom, ali ako to što radim nije dobro, možda moj primjer nije dobar... Za Okučane nije bio nadležan moj protokol, završilo je kao u džungli.

Što se tiče komentara premijera Plenkovića, to je bilo ružno. Preporučam da prestane zapomagati o stvarima koje su bile prije tri, četiri godine, to nije produktivno i nije istina. Kad bih ja počeo govoriti što je ljudima, s kojima se grlio u šatoru, govorio o mom ocu, ja na to nisam ni trepnuo. A možda sam se trebao rasplakati kao Plenković. Moj otac je tužio tog tipa i izgubio na ročištu. Što bih trebao reći? Da je Plenković huškao polusvijet da govori najgroznije stvari o mom ocu. Mi četiri godine kasnije slušamo kako je netko spomenuo njegovu majku, i to ne u negativnom kontekstu, na sastanku u SDP-u koji je bio tajno sniman. Dosta toga, to je bez veze - rekao je Milanović i poručio:

- Ovakva stvar u Okučanima se sljedeći put neće moći dogoditi.

Milanović obišao Modernu galeriju u Zagrebu

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je u petak Modernu galeriju u Zagrebu, gdje je nakon stanke zbog pandemije i potresa u kojemu je oštećena, postavljena retrospektivna izložba Vatroslava Kuliša.

"Nisam ovdje bio tridesetak godina, ovo je prva galerija koja je otvorena bilo mi je drago doći pogledati u kakvom je stanju, dosta dobrom, ali je bila obnavljana 2005. godine", rekao je Milanović.

Predsjednik je izložbu obišao s ravnateljem Moderne galerije Brankom Franceschijem, autorom koncepcije izložbe, likovnim kritičarom Milanom Bešlićem i umjetnikom Vatroslavom Kulišem.

Velika Kuliševa retrospektiva u 12 dvorana na prvom katu Moderne galerije predstavlja njegove radove nastale od 1974. do danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:22