IVAN RAČAN - INTERVJU

Milanović kao premijer nije pitanje vizije nego vremena i tehnike!

'Milanović će kao premijer imati priliku postaviti nove standarde u obnašanju javne dužnosti i u odnosu prema javnom novcu. Ako samo to napravi, bit će dobar premijer ili korak naprijed za Hrvatsku'
 Ranko Šuvar/CROPIX

Predsjednik Ivo Josipović rekao je da ste se vi prvi dosjetili njega kao predsjednika. Zašto vam se učinio dobrim kandidatom?

- Dugi niz godina bili smo suočeni s nacionalno neodgovornim i izrazito koruptivnim karakterom vlasti HDZ-a. Mi smo u SDP-u htjeli ponuditi alternativu. Naravno, radi se još o 2008. godini, kada je Sanader gotovo nedodirljiv lider, a nagađa se da će biti i kandidat HDZ-a za predsjednika. Josipović se svojim životnim putem, multiprofesionalnošću kao skladatelj, profesor kaznenog procesnog prava, pa tek onda kao političar sam pojavljivao kao baš ta alternativa.

Ponosan zbog izbora

U kojem vam je trenutku to palo napamet?

- U ljeto 2008., u Saboru za vrijeme rasprave o suradnji RH sa sudom u Haagu. Zastupnici HDZ-a su iz svoje pozicije vlasti branili Vladu, bezrezervnom podrškom. Zastupnici SDP-a i oporbe su je iz svoje pozicije kritizirali. Tada se javio Josipović. Rekao je da Vlada ne surađuje dobro sa Sudom u Haagu, ali da treba biti iskren i priznati da nijedna Vlada to nije dobro radila, uključujući i koalicijsku. Nekima u SDP-u nije se svidjelo što je na taj način govorio o koalicijskoj Vladi, a ja sam u tome vidio sposobnost za nadilaženje dnevnih stranačkih interesa kakvu mora imati predsjednik RH.

Kako danas gledate na svoj izbor?

- Ponosan sam na njega.

Zbog kojih ste kvaliteta pomislili da bi predsjednik mogao biti Josipović? U kampanji su mu često pripisivali da je bez karzime, ‘lignja’...

- Najviše zbog njegove svestranosti. Vrlo sam dobro znao da je on sve osim tih epiteta koji su mu prilijepljeni u kampanji.

Pozitivne reakcije

Jeste li proveli neku anketu prije tog prijedloga?

- Nije bilo ankete, osluškivali smo i procjenjivali reakciju javnosti na spominjanje Josipovića kao mogućeg kandidata SDP-a, a reakcije su tada, krajem 2008., bile gotovo uniformno pozitivne.

A kako je reagirao sam Josipović kad ste mu to predložili?

- Bio je spreman na kandidaturu i borbu uz jednu zadršku i jednu brigu. Zadrška mu je bila obitelj, htio je da njegove kći i supruga sudjeluju u tako velikoj životnoj odluci koja ih je sve uključivala.

Je li odmah prihvatio?

- Bio je to proces koji je trajao, a kad ga je obitelj podržala, to je bilo to.

Kako je predsjednik SDP-a Zoran Milanović reagirao? Jeste li njegovo inzistiranje na demokratskom izboru kandidata unutar stranke doživjeli kao negativan stav prema tom prijedlogu?

- Milanović je imao logičan glavni cilj, da sljedeći predsjednik Hrvatske bude kandidat SDP-a. Nalazio se u paralelenom procesu - SDP je izlazio na lokalne izbore, a istodobno se morao odabrati i kandidat za predsjednika. Obje stvari nisu mogle ići paralelno javno. Složili smo se da će kandidat za predsjednika Hrvatske biti izabran na unutarstranačkim izborima, a Josipovića je vidio kao jednog od kandidata.

Kako se kasnije razvio odnos između Milanovića i Josipovića?

- Vro brzo je postalo jasno da je Josipović glavni favorit da bude kandidat SDP-a zbog velike podrške unutar stranke, ali i javnosti.

Je li još netko u stranci, osim Milana Bandića, bio protiv tog prijedloga?

- Ne. Bilo je nekih koji su zagovarali da se ne ide na glasanje unutar cijele stranke za izbor kandidata jer je Josipović bio izraziti favorit.

Koruptivni karakter

Danas je Josipović najpopularniji hrvatski političar. Kako to doživljavate?

- Drago mi je da Hrvatska ima predsjednika kojim se ponosi.

Imate li još vizija? Vidite li Milanovića na mjestu sljedećeg premijera?

- Imam puno vizija, ali nisu sve zanimljive. Milanović kao premijer više nije predmet nekakve vizije, nego vremena i tehnike. Budući da bih na ova pitanja predugo odgovarao, vratit ću se na koruptivni karakter HDZ-ove vlasti. Milanović će kao premijer imati priliku postaviti nove standarde u obnašanju javne dužnosti i u odnosu prema javnom novcu. Ako samo to napravi, bit će dobar premijer ili korak naprijed za Hrvatsku.

Josipović je imao veliku podršku, izbor je bio jasan

Kome ste prvo spomenuli ideju Ive Josipovića kao predsjednika? Je li odmah bila dobro prihvaćena u stranci?

- Bilo je mnogo razgovora, današnji predsjednik je, naravno, sudjelovao u njima od samog početka.

Kakvi su danas odnosi SDP-a i Josipovića?

- Odnosi su institucionalni, kakvi trebaju biti u demokratskoj državi, s time da, naravno, dugogodišnje suradnje, poznanstva i prijateljstva nisu prekinuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:14